Bara ett magasin!

Det kan låta lite nedsättande och lite allmänt okunnigt att presentera en så pass viktig detalj i ett vapen på detta sätt.
Men på något underligt sätt så kan jag förstå, att just denna delen av vårt vapen är något som mer än ofta bara finns där och ska förhoppningsvis aldrig kunna krångla eller ställa till problem.
Som illustration så får Morinis magasin utgöra modell i denna artikel, inte för att dom krånglar mer än andra utan av den enkla anledningen att jag har tillgång till dessa magasin som jag betecknar vara ett av de allra bästa magasinen på marknaden.
Lätta att demontera för rengöring och lätta att hålla rena, smart konstruktion, detta är argument som går direkt till hjärtat på mig.

Men trots en fin konstruktion så behöver också dessa magasin en viss grad av service.
Jag tror att många vet att rekylfjäder och magasinfjäder är konstruerade att jobba ihop i symbios med varandra, så byter man rekylfjäder så bör man minst varannan gång också byta magasinfjäder och vill man vara säker så byter man rekyl och magasinfjädrar på en gång, kostnaden är låg, effekten av bytet stort.

Dessa Morini magasin är fördömligt konstruerade och mycket lätta att demontera, ett stift eller en liten skruvmejsel i hålet i bottendelen och ett lätt tryck så kan vi dra själva bottendelen åt sidan och exponera fjäder och patronguide för rengöring.
Jag har sett magasin som är otroligt svåra att demontera dock inte dessa magasin.
IMG_1865Bild 1 visar magasin som är klara efter rengöring och fjäderbyte, nu väntar kanske 5 eller 10 000 skott matas igenom innan nästa rengöring sker.

IMG_1862
På bild 2 kan vi se de olika delarna, vi kan också se att patronguiden som på bilden är frigjord från magasins hölje är normalt  låst i höljet med ett spännstift (rörstift) 3,5×10 mm.
Genom att demontera detta stift så kommer man åt att rengöra guiden på ett mycket bra sätt.

Demonteringen sker bäst så här :
Tryck in i hålet på bottendelen ett stift eller liten mejsel dra sedan bottendelen åt sidan, men se upp med magasinfjädern och nedre stödet som kan komma eller rättare sag kommer som skjutna ur en kanon.Nu kan magasinfjäderna lyftas ut ur magasinet och kvar blir då patronguiden och rörstiftet. Genom att försiktigt demontera detta stift åtminstoende varannan gång, med en drivdorn, så kan en komplett rengöring utföras. Jag använder tops och fotogen, med andra ord huskuren.
Magasinet har på översidan 2 stycket patronförare läppar, avstånd ca 5 mm på det kortaste avståndet.

IMG_1859Här kan vi se de olika delarna i Morinis magasin, dessa bilder kan med en viss modfiering även gälla som underlag för ditt vapens magasin, magasinet är som en gammal kär vän, inte bra att underskatta.
Tyvärr är oftast förvaringen löst liggande i en skitig ficka, inte dem optimala lagringen av just ett magasin. Dessutom tillkommer ju att vissa ammunitionstillverkare fettar in sina kaliber .22 patroner, detta fett har en otrolig förmåga att attrahera smuts som blandar sig med patronens fett och smutsen i fickan! Till en salig blandning.

10 procent.

Generellt så anses en magasinfjäder eller en rekylfjäder vara slut när dess längd har minskat med 10 %. Om man då har isär sitt magasin och inte har varit förutseende att beställa nya magasinfjädrar, så kan man åtminstoende tillfälligt lösa problemet genom att försiktigt dra ut magasinfjädern till en mera normal längd, har man ingen anteckning om längden så kan man alltid mera generellt öka fjädern med ca 10 %..
Tänk dock på att magasinfjädern och rekylfjädern jobbar ihop i symbios, det krävs att båda har ungefär samma spänst.

När det gäller avståndet mellan patronförare läpparna så är detta mått kritiskt, den som är agent för just din pistol ska kunna svara på vilket avstånd som är OK. Viktigt är att inte använda en vass tång för justering.
Använd istället en ca 5 mm tjock silverstålsbit som du sågar en slits i, den användes sedan som justerare. Normalt är den största förslitningen på de främre läpparna, har du två magasin kan det minsta måttet gälla men fråga alltid agenten för ditt vapen.
Magasinet på bilden ovanför är INTE Morinis, det är från en så kallad cykelpump en HS pistol.

Epilog

Jag har aldrig förstått fördelen med fettindränkta patroner, vad är avsikten?  Vapenvård under skjutning ???

Trevlig Påsk tillönskar Arne Nohlberg 2014 04 16