Varför går inte all ammunition i mitt . 22 vapen?

Denna artikel som baseras på en verklig upplevd händelse, som har skapat en viss frustation. Kanske ett moment 22???.

Just nu går det inte att få tag i vanlig CCI standard ammunition i kaliber .22, 1070 FPS,  vår normala leverantör kan inget lova förrän nästa år allra tidigast, och med en späckat tävlingsprogram framför oss
och nästan utan ammunition, så gäller det kanske att hitta en ersättare. All produktion av CCI ammunition stannar i USA, inget exporteras just nu, snacka om patrioter! Om detta hade varit Sverige så skulle väl all export prioriteras framför den inhemska marknaden?
Vi söker därför en bra ersättare..

Där följande kvaliteter är viktiga: Skjuter bra, låg pris, vi skjuter många askar på ett år. Helst utan infettade kulor.
En snabb kontroll med vår ordinarie leverantör gav vid handen att testa Normas . 22 ammunition, relativt bra pris kostar 62 öre styck och har en utgångshastighet 325 m/sek 1066 FPS, väldigt likt CCI..

CCI Standard long rifle har ungefär samma data vad beträffar laddning och borde därför fungera bra i våra Morini CM 22 alu.

Så var dock inte fallet, den nya Norman orsakade mängder  matningsfel efter matningsfel. jag bor relativt nära Lövsjötorp skjutbana , så fort hem och byggde om rekylfjädern, nu borde det fungera?

Men problemet kvarstod, gång på gång uppstod matningsfel. Det såg ganska mörkt ut med SM tävlingar framför dörren och en hel tävlingar inför SM, dessutom höstens alla tävlingar.
och ingen fungerande ammunition!

Man hör oftast att till min pistols så fungerar bara den och den ammunitionen och oftast är detta helt korrekt, men få eller kanske ingen? T
Tar reda på varför den andra ammunitionen inte fungerar.
Finns det då pistoler som accepterar all sorts ammunition? Jovisst kanske gamla järnspisar (High Standard)  brukar acceptera de flesta olika ammo, men ingen garanti att detta fungerar finnes

norma.22lrcci-sz-11_jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kommer min mätningar som endast är fysiska mätningar:

Norma                                              CCI
Totallängd patron 24,6                                            25,8 *
Diameter hylsa      5,65                                            5,65
Kula diameter        5,66                                            5,67
Längd tomhylsa    15,15                                          15,15
Krut                       1,3 grain                                    1,0 grain
Kulvikt                   2,67 gram                                   2,6 gram

* kolla vilken avvikelse, här är problemet med matningen direkt exponerad, 1,2 mm är en stor förändring när det gäller pistoler med styrd patronmatning,  ja också en del andra pistoler borde få problem.

Här kan vi se direkt en avgörande avvikelse, nämligen den totala längden på den färdiga patronen = hylsa inklusive kula. det skiljer 1,2 mm, där den kortare Norma patronen inte alls fungerar i våra Morini pistoler,
En skyttekompis till mig hade också testat Norma .22 LR traning i sin AW 93 med samma resultat, dålig matning och oftast vapenfel.

Men vad är det egentliga felet och kan man beskriva vad som felas? Oftast kan man inte varken mäta eller se vad som händer eller inte händer. Det är ju snabba förlopp och svårt att i detalj granska vad som sker.
Mitt tips är att om ditt vapen fungerar bra med en sorts ammunition så finns det oftast ingen anledning att byta ammunition, men det kan vara bra att ha provat ut en reservammunition om den ordinarie
ammunitionen saknas tillfälligt hos din handlare.

Andra tänkbara fel som egentligen kanske  inte är fel, ett för trångt patronläge, eller ett skadat patronläge. Smuts eller skador i patronläget. Sliten rekylfjäder, slitna magasinfjädrar, dålig eller sliten utdragare.
Sliten utkastare, felaktigt avstånd magasinets patronförare läppar. Skador i guide för patron inmatning i patronläge. Felaktig injusterad rekylfjäder, osv osv,

Kan man kräva att all ammunition går att skjuta i mitt vapen? Jag skulle tveklöst svara NEJ på den frågan.

Tyvärr medger ju inte ett vapenfel av denna karaktären en egentlig omskjutning på en fältrunda, det syns ju normalt inte på patronen att detta är ett regelmässigt vapenfel.

Man måste då ställa sig frågan varför gör man en patron med så stor avvikelse, när man är nere i den prisklassen att man kan börja konkurera med CCI???
Hur tänker man då??

Denna artikel har gett ett stort gensvar ute i Sverige och samtidigt ganska mycket mailsvar om just ammunition i olika vapen.
Jag kan då konstatera att när det gäller samma pistol så verkar Norma gå bra i många olika Morini CM 22, men i andra inte alls??
Det samma gäller med de flesta pistolerna på marknaden.
Vad beror detta på, jag tar det som en utmaning att försök att finns varet på denna  fråga och kanske återkomma lite mera påläst senare i höst.

 

Arne Nohlberg 2014 04 18 Detta nådens år.