Viktiga reservdelar till S & W revolver, som numera saknas, eller är svåra att finna.

Jag har under många år kunnat beställa reservdelar till olika Smith & Wesson revolver, dels på Numrich parts och dels på Brownells och jag har  även någon gång kunnat handla på Midway, både i Sverige och i USA.
Tidvis har det varit svårt att få tillgång till att köpa de olika reservdelarna, men genom att ange vapenskribent som yrke så har det öppnat upp möjlighten till att få köpa  dessa ibland så viktiga vapendelarna utan krångel.
Därav så har jag varit ganska bortskämd med att kunna få det mesta levererat inom oftast en veckas tid.
Det finns en Svensk eller rättare sagt har funnits en generalagent i Sverige för just S&W, från denna agentur har det varit tyst i många år( Lexne).

Personligen anser jag att det finns tre till fyra  huvudleverantörer av just reservdelar till Smith & Wessons produkter i USA, dessa är i rangordning Numrich parts  Brownells och Midway.

Numrich parts länk till deras hemsida, jag anser fortfarande att detta är en bra leverantör i USA av just vapendelar.

Brownells i USA länk till hemsidan. En riktigt bra leverantör i USA

Midway Sverige länk till hemsidan.Fungerar bra något höga priser

Midway USA länk till hemsidan. Funkar bra normala priser.

Naturligtvis finns det mindre handlare av reservdelar i USA, men dessa handlare är oftast utan egentligt lager av reservdelar och är direkt beroende av vad som finns på USA marknaden Detta fick jag erfara när jag letade efter Hammer nose buching ( Bussning för slagstiftet i hanen eller hammaren)  till olika Smith & Wesson revolver, jag fick ett tips om ett företag i  Australien, men det visade sig att detta företag var lika rent på reservdel som de stora företagen var i USA.

Bild ovanför bussningen Hammer nose bushing. Är en typisk förslitningsdetalj som orsakar klick och omöjligör användningen av revolvern, åtminstoende för fältskytte.

l min artikel, det visar sig bara det sista året, att vanliga slitage detaljer har försvunnet från de normala inköpsställena i USA, detta inte bara från ett ställe.
Utan samtliga  större företag saknar oerhört viktiga slitagedelar så som hammer nose busching ( bussningen som styr hammarens slagstift mot tändhatten) till nästan varje revolver är denna viktiga bussning slut  och ingen vet om den någonsin kommer i produktion igen!
Minst lika illa är det med hammer nose (slagstiftet ) detta saknas också till de flesta gamla Smith & Wesson revolvrar.
På vissa sidor aviseras att dom väntar in slagstiftet tillverkat i rostfritt stål men ingen vet när det kommer  i lager!
Detta ser jag som mycket allvarligt, slagstiftet går förmodligen kanske att tillverka här i Sverige, men bussningen ställer sig betydligt svårare att tillverka.
Kanske finns det patent som förhindrar att någon utanför S&W sfären tillverkar dessa detaljer??
Längre ner i min artikel kommer lite tips om hur du kan utöka livet på både din hammarens slagstift och på bussningen.

S&WbussningBild 1 Slagstift och hammarbussning till Smith & Wesson revolver. Tyvärr finns dessa båda delarna i många olika utförande, men det finns vissa kombinationer som går att göra.
På bilden ovanför Hammer nose buching (bussning för slagstift) och Hammer nose. (Hammarens Slagstift).

Detta var min utgångspunkt i min beställning:

Numric parts reservdelsnummer, anges först, därefter delar sökta på Brownells samtliga behövliga delar saknas där .
Därefter reservdelar sökta på Miway USA samtliga saknas, Sökta på Midway Sverige samtliga reservdelar saknas.

Revolver Smith & Wesson modell 66-3

Hammer nose bushing 313920 slut samtliga leverantörer.

Hammer nose 315900 slut alla leverantörer

Revolver Smith & Wesson Modell 14-2

Hammer nose bushing 297680 slut.  Denna del passar också till S&W revolvers 10-6. 13-4. 14. 15-6. 16. 19-6. 64-4. 65-5. 66-3.  67.

Hammer nose 315920 slut Denna del passar också till S&W revolvers 10-9. 13-4. 14. 15-6. 16. 19-6. 581-1. 586.

Revolver Smith & Wesson modell 16-4

Hammer nose bushing 300910    Finns att köpa Numrich parts 8,45 dollar

Hammer nose 315900 slut, kommer kanske i rostfritt utförande, när vet ingen.

Modell 14 revolvern är ett exempel på att de olika bussningarna och slagstiften kan passa i olika modeller, mer info på Brownells sida.

Detta var ju inte speciellt upplyftande besked, men det gav mig en ide om att dom som sköter om sina nuvarande detaljer kan med stor säkerhet förlänga livet  på både hammarbussningen och på slagstiftet, genom att dels bryna av den skarpa kanten som kan finnas på slagstiftet och dels genom att regelbundet applicera en mycket liten fettklick  på hammarens slagstift, detta förhindrar att dessa delar går metall mot metall och förlänger livstiden avsevärt.

Åtgärder för att förlänga livet på ingående detaljer såsom slagstift och bussning för slagstift, låt oss först börja med bussningen, om vi kan få tag i en sådan är ett verktyg  enligt nedanstående bilder suveränt att använda . Tänk på att bussningen till modell 16 har ett ca 2 mm hål och hela bussningen har en ytterdiameter på ca 6 mm.

IMG_2339Bild 2 en monteringsdorn tillverkad av 7 mm silverstål och försedd med skydd för pipans bommar, skyddet kan bestå av eltape eller krympslag, själva hållaren för bussningen är svarvad i de ena änden. Längden på dornen är 240 mm.

IMG_2336Bild 3 den svarvade delen av silverstålsaxel, sedan kan bussningen monteras på axel med hjälp av en liten klick fett eller dylikt.
Fördelen är att dornen centreras mitt i bussningens centrum, tycker du bussningen sitter för dåligt ( detta har jag aldrig varit med om) går det att stärka upp fastsättningen med gänglåsningen  loctite.

IMG_2337Bild 4 här ser vi axel med en monterad bussning, klar att försiktigt knacka på plats i revolverns stötbotten.

Bild 5 slagstiftet


Bild 5 slagstiftet demonterat från hanen eller hammaren, det är av mycket stor vikt att detta slagstift inte blir vasst utan att eventuella grader, snabbt avlägsnas, med tex ett bryne ta inte bort mycket gods, slagstiftet är ythärdat och en djup bearbetning förstör slagstiftet ( härdningen slipas bort)
Slagstiftets ända rengöres liksom bussningen rengöras och ges en liten klick med fett relativt ofta, detta förlänger livet på slagstiftet och på bussningen.
Efter att jag har trackat Brownells en tid tillbaka så har dom kunnat presentera slagstift, dock inte bussningen, men ändå slagstift, här kommer länken,

pipren  Piprensare finns i många affärer bland annat på Panduro.
En piprensare är perfekt till att rengöra slagstiftsbussningen och även slagstiftet, före du anbringar olja eller tunt fett.
Piprensaren är mycket användbar vid all tänkbar vapenrengöring, bör inte fattas i någon seriös arsenal.
r.

IMG_2340Jag har fått en del frågor på hur man rengör bussningen och då kommer en ljus ide fram  liksom ett skott på posten, varför inte berätta.
Piprensare, ja för er som inte var med på den gamla goda tiden då merparten i vardagslivet rökte pipa och följaktligen hade en stort rengöringsbehov av pipan.

Då var piprensare ett stort begrepp hos rökare av pipa.
Men denna lilla rensare är alldeles utmärkt vid vapenrengöring, på med lite fotogen, dra rent bussningen och sedan på med en lite tunn klick fett eller olja.
Verktygen som ersätter trumman och är mycket behändigt vid alla service finns i detalj beskrivit under service av S&W revolver serien.
IMG_2344Ja här ser vi piprensaren lite närmare på plats i bussningen , köp piprensare ett fantastiskt hjälpmedel vid all service av vapen.
Rökningen, jo jag slutade i augusti 1975 med denna ovana.

Epilog

Man måste i detta läge ställa sig frågan varför är reservdelarna slut, delar så som bussning och  slagstiftet?
Jag förmodar att tillverkaren Smith & Wesson är den  som under många år har försett världsmarknaden med dessa  så viktiga detaljer.
Men dom har förmodligen kommit till en ståndpunkt att nu är det dags  att ägaren köper ett nytt vapen!
Många av våra K stomme revolver tex modell .38 är tillverkade på femtiotalet, så kanske är det dags?
Tänk på ni som skrotar ut er gamla revolver, plocka bort åtråvärda delar innan vapnet skrotas.
Jag har försökt att nysta lite i detta men får inga trovärdiga svar.
Tilläggas kan att detta innebär ett mycket prikärt läge för oss ägare av dessa revolver ock kan på sikt eller rättare sagt ganska snart innebära att vapnet inte går att använda mer!
Till vissa modeller kan man fortfarande köpa hela hanen (hammaren) i komplett skick, till naturligtvis helt andra priser än vad enbart slagstiftet kostar, men detta kan ändå vara en lösning.
För vem går runt ett varv på en fältbana med ständiga klick!

Arne Nohlberg 2014 09 09

En kommentar

Kommentarer är stängda.