Hylsor

Ingressen kan förmodligen låta lite enahanda och tillika ganska intetsägande, men detta ska vi råda bot på i denna artikel som kommer att handla om en verkligt nyttig komponent, nämligen  vår hylsa.

Detta rör sig naturligtvis om hylsor i grövre kaliber än kaliber .22 storleken, dom vanligaste hylsorna  är förmodligen kaliber 9 mm och kanske även kaliber .32.
Men naturligtvis så förekommer grövre kaliber typ .45 och ändå grövre kaliber inom  vårt skytte. Ju grövre hylsor dessto viktigare med att kunna återladda dom mera än ett par gånger, jag har testat och återladdad hylsor upp till femton gånger och sedan kasserat dom.

Jag får ganska mycket frågor om just de ingående komponenterna i en handladdning av ammunition, ja det finns dom som inte riktigt gillar att jag inte kan framställa/skräddarsy en kanonladdning för just deras vapen och kaliber.
Så ni som väntar på att detta ska ske, blir återigen besvikna,  detta kommer aldrig att ske!

På grund av att varje vapenpipa är unik och att framställa en universell laddning accepterbar för olika vapen går bara inte att genomföra! I stället ska jag försöka att ge svar på hanteringen av hylsor, tomma såväl fulla.

Hylsor och skötsel av dessa. En del kaliber finns fortfarande i överflöd att tillgå ute på våra skjutbanor, andra är mycket svåra att hitta och representerar ett högt pris hylsa för hylsa. hylsor200På bild Magtech tomhylsa  i kaliber .38 special kostar 279 kr för 100 stycken, Magtech hylskvalitet sådär? hylsor300Tomhylsa i kaliber .32 Lapau, bra kvalitet kostar 265 kr för 100 st hylsor 400Tomhylsa  Lapau 9 mm kostar 265 kr bra kvalite.
Dessa värden är ganska representiva för de priser som gäller omkring år 2014, så för den som inte vill böja sig ner och plocka upp sina hylsor så finns räddningen här.

Personligen så föredrar jag Normas hylsor framför Lapau,s hylsor, varför kan jag inte riktigt  svara på.

Under åren så har det kommit på pränt många olika system för rengöring av hylsor, en del rengörare av hylsor har köpt en trumlare och är heltända på denna metod, en del bjuder hustrun på bio och kör igenom ett halvt års förbrukning i tvättmaskin, detta fungerar utmärkt, ja det finns dom som kör tomhylsorna i diskmaskin??

Men jag säger inget, har lovat att vara tyst om detta.

Personligen använder jag mina händer och diskmedel och citronsyra gärna varmt vatten, detta fungerar utmärkt, men ger naturligtvis inte en högglansig yta på hylsorna som om dom vore nya.

Men det kan jag leva med. Jag plockar aldrig ut tändhatten för rengöring, har aldrig haft problem med smuts i tändhattshålet i hylsan.
En annan bra lösning vid rengöringen är att använda Ultraljudstvätt, Biltema har flera stycken varav någon av de största är att föredra, jag har testat med Kjell och CO tvätten men den är för liten för rengöring av hylsor annars fungerar den helt perfekt.

Läs mera om rengöring av hylsor.hylsor700Biltemas näst billigaste Ultraljudstvätt: Pris 949:- Mått tank 250x150x80 mm. Uppvärmning max 65 grader Timer 90 – 480 sek Frekvens 42 kHz Effektbehov 70 watt.
Läs mera om tvätten på Biltema

hylsor800 En betydligt större och dyrare Ultraljudstvätt från Biltema: Pris 3999 kr: Tankvolym 10 liter Mått tank eller rättare sagt korg, 300x240x150mm. Med andra ord går det att slänga in de flesta handeldvapen direkt i korgen,

Läs mera om ultraljudstvätt Biltema.

hylsor1000

Biltemas smådelstvätt har jag använt ganska frekvent när jag renoverar gamla MC av till verkning Suzuki
Det är en helt fantastisk rengörare med så enkla medel som vanligt avfettningsmedel, fungerar perfekt och funktionen finns också för vapenrengöring här är inte platsbristen några problem.
Men tänk på att om du använder avfettningsmedel så måste allt rengjort oljas(fettas  in efter rengöringen.
Bättre vore att använda fotogen som lösningsmedel, vid rengöring av vapen.
Priset är 799:-
Läs mera om smådelstvätt Biltema.

Läs mera om rengöring av hylsor.

hylsor900


Detta är något för dig som vill ha perfekta säten för tändhatten, Dillon har tillverkat en tändhattshåls justerare för sätet/hålet  för tändhatten i hylsan, Super Swage  Kostar i USA lite drygt 20 dollar.

Länk till Dillons hemsida.

Trattning av hylsans ”mun” ger alltid en mycket kort livslängd på hylsan som oftast är ´tillverkad av mässing eller en legering av mässing uppblandat med andra metaller. Men tillverkaren anser att hylsan ska hålla för en laddning i verkligheten så går den att använda mycket flera gånger.

hulsor600 Laddningen med hylsan. Jag förutsätter att du har en progressiv press och jobbar med, när jag angav antal omladdningar av hylsor till så många som 15 gånger så förutsätter detta att inte kanten trattas upp på hylsan

För många år sedan så upptäckte jag att en upptrattad hylsa är mycket lätta att stoppa i kulan i under laddningensprocessen, men livslängden på hylsan blir mycket kortare. Nästan lika illa är det med krympningen
även den mattar ut hylshalsen och innebär en avsevärd kortare livslängd på våra hylsor.

Sens moral. Var rädd om dina hylsor sköt dom väl och dom må ge mycken glädje tillbaka.

Hör gärna av dig men  RING INTE, Arne Nohlberg 2014 11 27