Vådan att vara noggrann vid rengöring av vapen.

Detta hände mig för några veckor sedan och gav mig mera än en tankeställare, så här lite efteråt.
Men egentligen är kanske detta lite pinsamt att återge, men jag tar chansen, jag lärde mig något nytt kanske kan du också lära dig något nytt?
Jag är normalt mycket noga med min vapenvård av min (Morini CM 22 med ett Elite tryck), och rengör mitt vapen efter varje skjutning, men normalt behövs ju inte detta
men jag har tid och lust, att väl underhålla mitt vapen.

En normal rengöring inklusive, rengöring pipa med fotogen med en linnelapp tar ca 10 minuter, då är vapnet klart för nästa skjutning och jag vet med mig att det är i gott skick,  för när man plockar ner ett vapen för rengöring, så utför jag också en okularbesiktning och kan på ett tidigt stadium upptäcka och åtgärda eventuella fel.
Ultraljuds rengörare från Kjell & COTvätten finns på Kjell och CO men även Bitema har fina tvättar och också större.

Pistolen har gått ungefär 85 000 skott utan något egentligt fel, mera än att det första slagstiftet gick sönder, efter ca 1500 skott sedan var det i två delar, detta berodde på att slagstiftet saknade ythärdningen, det var genomhärdat och stenhårt, därav var det för hårt och gick helt enkelt av, på grund av att det var genomhärdat.

Därefter har bara normal rengöring gjorts, men ca 2 – 3 gånger per år kör jag mitt trycke i ultraljudstvätten med fotogen som lösningsmedel, kör ganska länge så att jag får upp en viss värme i tvätten, detta ger ett helt perfekt rengjort trycke.
Men det  verkar kanske lite onödigt att köra denna rengöring mera än kanske högst 3 gånger per år, om man nu inte skjuter i en grusgrop eller i en öken..

Ultraljudstvätten med tvätt korgen, från Kjell och CO
Ultraljudstvätten med tvätt korgen, från Kjell och CO

Den här tvätten har jag haft länge skulle kanske önska en större, men till en Morinimekanism passar den fint.

Den tredje januari var jag ute och sköt en fälttävlan och kunde redan efter två stationer konstatera, att något var fel på min trotjänare Morini pistolen. Jag fick dubbelskott, eller kanske  bättre beskrivet automateld, inte bara en gång utan detta hände på minst varannan skjutstation.

Kände hur paniken började krypa, så jag förvarnade skyttekompisarna om mitt problem men dom ansåg att jag skulle fortsätta. Exakt samma problem station efter station, med något enda undantag.

IMG_2946Den badade mekanismen som blev för torr

Väl hemma så plockade jag ner pistolen för en kontroll och det visade sig att följande har hänt:
Rengöringsvätskan var inte försedd med olja på grund av att jag strax före rengjort en förgasare i ultraljudstvätten.
Tryckmekanismen var helt genomtorr, inte ens tillstymmelsen till olja eller fett fanns någonstans, av den enkla anledningen att när tryckmekanismen var tvättad och klar så missade jag tydligen,  att som vanligt noggrant olja och fetta in tryckmekanismen igen.
Förmodligen ringde en telefon eller någon kom på besök.
Så en normal olja och fettservice återstod och så en ny testomgång, nu funkade allt perfekt!

Den 17 januari var jag ute på en ny tävling med samma pistol allt fungerade helt perfekt, jag hade själv framkallat felet och rengöringen slog bakut och gav mig en nyttig läxa!
Så sense moral visar att göra gärna rent tryckmekanismen från olja och fett men glöm inte att återställa med ny olja och fett!

Arne Nohlberg

2015 01 19