Artikel i NP om ny rekylfjäder.

Till min stora förvåning så kunde jag konstatera att ett grekiskt företag DPM systems  kopierat min ide bakom en aktiv rekylfjäderkonstruktion.
Från år 1996, som jag naturligtvis inte har varken patenterat eller mönsterskyddat, men jag har testat den i 9 år.

Principen är att när en vanlig rekylfjädern komprimeras så uppstår en skadligt totalstopp för slutstycket, vilket på sikt skadar vapnet.
Detta kan aldrig ske med min konstruktion.
Men det är ändå en god gärning att regelbundet byta ut rekylfjädern. Även om min konstruktion förlänger intervallerna för utbyte av rekylfjäder högst betydligt

Det är kanske är på plats att delge er läsare att man aldrig kan eliminera en rekyl på normalt tung pistol eller revolver, men vi kan ändra på karraktären på rekylen, det är just detta  vi upplever som en förbättring av rekylen.

Men det finns även en ordentlig rekyldämpande detalj i form av balansvikten/bussningen som ligger monterad mellan fjädrarna.
Den har en ganska stor dämpning, som man kan justera upp och ner genom att vända den totala rekyldämparen åt olika håll. Balansvikten monterat  framåt ger en högre dämpning av rekylen och vise versa.

Den ena fjädern är en helt vanlig rekylfjäder och den andra är en avkortad slagfjäder för hanen och avsedd för Morini CM 22.
Den korta fjädern, original slagfjäder är avkortad till en  längd av ca 16 mm.

Alla mått är i millimeter.
rekylfjader1001

Bild 1 så här ser den ut min modifiering av rekylfjäder och  med 9 års erfarenhet av funktionen, så publicerar jag denna bild och beskrivning tillsammans med original artikel.
Den nya balansvikten med ovanstående mått i mässing är bättre än den gamla balansvikten, så har du tillgång till en svarv är det den ovanstående balansviktens mått som gäller.
Alla mått i millimeter
Längd 28 mm
Diameter tjockaste stället är 10 mm
Diameter minsta diameter är 7,5 mm
Tillverkad i Mässing. väger 12 gram
Längd svarvad ansats 16 mm
Borrat hål 6 mm djupt och 6,5 i diameter.

rekylfjader1002Bild 2 så här ser det ut och jag måste tillstå att detta är en stor förbättring av en redan mycket bra pistol.
Dessutom har jag nio års erfarenhet av rekyldämparen nu!

Original artikel.  OBS datum

Läs mera om rekyl, en kraft att räkna med.

Epilog

Att bli kopierad när det gäller konstruktioner är inte bara en realitet, för ett fåtal konstruktörer, det förekommer överallt även med dyra patent och mönsterskydd.
När jag läste NP 2015 av nummer 1 så klack det till i mig, jag kunde direkt se likheterna mellan de olika rekylfjädrarna och min egen artikel som ligger 9 år tillbaka i tiden.

Arne Nohlberg 2015 03 22