Banskytte


Jag måste tillstå först av allt att just banskytte är det som har intresserat mig allra minst när det gäller olika skyttegrenar. kanske beror detta på att jag aldrig riktigt har lyckats med denna disciplin?

Eller kan det vara så? Att jag helt enkelt inte har talang för just denna form av skytte?

Hur det än är med denna sak, så är det med stor säkerhet en disciplin som alla nybörjare konfronteras med  vid den första skakiga början på skyttekarriären.
Jag har länge slagits på barrikaderna för att man ska med tanke på att mera än 90 % av alla skyttar ägnar sig åt fältskytte eller fältskyttebaserat skytte såsom tex PPC, så borde regelverket
som användes vid bedömning av licenssökarens skjutskicklighet även innefatta eller bara innehålla fältskyttekompetens.
Det bästa vore naturligtvis att den sökande kunde välja att kvalificera sig genom ban eller fältskytte.

I dag så skjuter alla nybörjare banskytte, fram till licensen erhålles därefter så kliver dom flesta över till fältskytte och lämnar banskyttet åt sitt eget öde!

Detta kan man nästan jämföra med att inför körkortsprov, enbart träna med en personbil men sedan när provet ska avläggas tvingar köra en 50 tons lastbil med boggi släp!
Naturligtvis ska det finnas möjlighet att bevisa skjutskickligheten genom att beskjuta fältmål, ja just dessa mål som de flesta fältskyttar konfronteras med ute på fältrundorna.

Vad är då min avsikt med denna artikel, jo att ge banskyttet en viss upprättelse men samtidigt avslöja att detta skytte på inget sätt är något som jag är en hävert på, utan jag är en ganska
medioker skytt med ca 30 års erfarenhet av typ fältskytte, både med gevär och med enhandsvapen. Men trots dessa brister så anser jag ändå att jag har en del att delge
våra nytillkomna skyttar och kanske även något korn till den mera rutinerade skyttarna.

Grunden till ett bra banskyttet.

Du måste stå rätt och ha en ganska bra  styrka i armen så att du kan, utan egentligt ansträngning lyfta ditt vapen i skjutställning, detta är något du med fördel kan träna in hemma med vikter, eller en pistol..
Man måste också träna inriktning och avfyrning,  här är torrträning, ett måste. Läs mera om torrträning.
Tänk på att koncentration är ett måste, det tar tid att träna upp koncentrationen och armstyrka men denna träning är ett måste, för ett framgångsrikt skytte..
Tänk på att när du får upp vapnet mot måltavlan så har du normalt upp till 10 – 15 sekunder på dig att rikta in och avlossa ditt vapen, en del klarar inte ens så lång tid utan måste ta ner vapnet och
börja om igen, dels så klarar inte musklerna en längre tid  och dels så brister koncentrationen och ögat funktion börjar också att svikta.
Så upp med vapnet rikta in i målet och när du känner dig någorlunda säker avlossa skottet.
Det finns massor skrivit om detta så jag nöjer mig med denna korta redogörelse.

PA050024 Vilka krav ska man ställa på vapnet? Till skillnad från fältskyttet så kan med stor behållning de flesta vapen användas för banskytte, men i denna artikel kommer av utrymmesskäl endast kaliber .22 vapen att belysas.
På bild ovanför min gamla fina Morini CM 22 ALU, men som vapen så krävs inte alls lika mycket som fältskyttet kräver, i banskytte är det en fördel att ha ett fabriksinställt avtrycksmekanism,
till skillnad mot fältskyttet som kräver en totalt motsatt avtrycksmekanism för att platsa in i skyttet.
Det är också inte riktigt lika noga med kolvanpassningen på vapnet, utan skyttet kan utföras med en icke helt perfekt kolv.
Vad som däremot är en stor fördel är att kunna ställa vidden på siktet, ju mindre springa mellan sikte och korn, ju högre precision går att få till.
Till skillnad mot fältskyttet så användes bara 5 skott och skjuttiden är ganska lång på totalt  5 minuter för dessa fem skott, det borde  ge stora möjligheter till välriktade skott och bra träffar.

skjuttavla112

korrigering av ett dåligt skott.

Detta med dåligt skott det drabbar alla, även den allra bästa skytten, men vad vi kan göra är att minimera felen och på detta sätt korrigera, typiska fel.
Här finns lite att härleda träffpunkten till olika felställda skott och träffpunkter.
Men tänk på att allt skytte är en repetiv sport, det gäller att göra LIKADANT gång efter gång, det finns egentligen ingen som helst variation som är möjlig.

 

Vilka tillbehör är bra att ha?

När det gäller skytteglasögon så är det mycket svårt att råda, jag vet att Sportec har en bra samling glasögon för just skytte, personligen använder jag en par enkla och billiga glasögon, läs mera här.
Men även andra försäljningsställen finns för just skytteglasögon, sök på nätet.
Det finns många olika leverantörer av just glasögon för skytte, bland annat Sportec har en modell, som en del anser vara riktigt bra.
Men kolla också denna länk med skytteglasögon för en spottstyver av hög klass..

Eller denna länk

zoomkikare1

Kikare från Jula  pris 799:-

 

zoomkikare2
Kikare längst ner Biltema pris 999:-

Nästa bra tillbehör är en kikare med stativ för att kunna direkt se träffarna utan att springa fram och tillbaka och  konstatera var skottet träffar i tavlan, naturligtvis finns det massor av kikare både mycket dyrare och mycket billigare, men detta är ett mycket användbart tillbehör som inte bör saknas i en seriös banskytts verktygslåda.
Jag är övertygad om att det finns billigare och bra kikare som passar in här, kolla på nätet.

Korrigering av skjutfel

I början på skyttekarriären och till och från efter en ganska lång träningsperiod, så kan man med en viss frustation notera att ett eller flera skott träffar ute i periferin och man kan då naturligtvis börja fundera på varför detta sker? För de flesta skyttar kan på hedersord bevittna att dom aldrig  har siktat där ute, där skottet /skotten träffar..
Men vad är det som sker?
Först av allt så skjuter vi på en gammal synbild, tiden det tar att exekvera skottet, från att vi bestämmer oss för att skjuta och tills skottet lämnar pipan, så är det en viss löptid, under denna tid
så hinner inriktningen att ändras högst betydligt. Detta är något som kan minimeras med träning, så att vår pipas rörelser kan minskas men aldrig helt uteslutas.
Jag vågar påstå att ingen kan hålla ett vapen helt stilla.
Därav så är det meningslöst att ens försöka, men vi kan med träning minska de rörelser som alltid finnes runt mittpricken på måltavlan.

Därav kommer vi ofelbart in på hur vi ska rikta antingen mitt i det svarta fältet, eller rikta boll, som är en inriktning lite eller mera markant under det svarta fältet. När vi riktar mitt i så försvinner oftast korn och sikte
i den svarta bakgrunden. Därav svårigheten med denna metod vid inriktning.

En hel del siktar boll, detta ger då en vitare bakgrund och att lättare kunna se korn och sikte mot bakgrunden. Men även denna metod har ett problem om man lutar pistolen så förflyttar sig träffpunkten, ganska mycket
i sidled, väl värt att beakta.

korn_sikte2

Sikte och korn
När det gäller banskytte så är avståndet mellan korn och sikte mycket viktigt, men eftersträvar ett så litet avstånd som möjligt mellan korn och sikte, för att trygga precisionen.
Siktet på bild ovanför är ganska optimalt för just banskytte.

liggande_attaDen liggande åttan är en utmärkt figur att träna upp ögat och koncentrationen, sättes lämpligen upp på en vägg och användes som måltavla, naturligtvis kan man också avlossa torra skott, mot tavlan, eller varför inte göra den stor nog och sätta upp den på skjutbanans tavla och skjuta skapt på den!

Epilog

Att bli en bra banskytt är inget som man fixar på några veckor, utan istället gäller en målmedveten träning, där man gång efter annan kan notera att de så kallade flyers som på ett mycket retligt sätt
ger sig iväg från träffpunkten och ger ett sämre slutresultat. Men träning ger färdighet, bara ligg i så kommer det så småningom, att sitta tior som en klase i mitten på tavlan.
Lycka till med banskyttet.

Arne Nohlberg 2015 06 05