Vapenkrångel i vintertemperatur.

bildarne1   Så här ser det ut på den årstiden dom fromma kallar vinter, vi andra har ett annat namn på bedrövelsen.

Varje vinter år efter år så drabbas ett visst antal vapenägare av att kung Bore har gjort sin entré på fältbanan eller på banskyttet. Detta orsakar samma frustration år efter år, samma problem med vapen som inte matar patroner, som inte kan utöva ett sådant tryck att patronen kan förvandlas till en hylsa.
Men ändå görs inte så mycket åt problemet utan de flesta drabbade ser tydligen fram emot en vår och sommar som bevisligen kommer att lösa detta problem. men vad kan man göra under tiden?
Det finns som tur är många olika lösningar, en del bra en del bättre, jag ska försöka att redogöra för de lösningar som jag har provat och som bevisligen håller måttet i de flesta fall.
Men låt oss först försöka att utkristallisera problemet.

Vad beror detta på?

Vad kan göras för att eliminera problemet?

Hur gör man?

795-29-clp-4                                        Denna lilla och fantastiska olja, fungerar bra på både vinter och sommar.

Anledningen är ganska enkel att presentera och också beskriva, nyare vapen är tillverkade med en helt annan precision än vad de gamla vapen var tillverkade med.
Det var inte ovanligt med direkt mätbara glapp på minst en eller två tiondels millimeter, ibland mera. Dagens vapen har oftast toleranser på hundradels millimeter. Består konstruktionen av flera olika material som då oftast har olika utvidgningskoefficienter i kyla och värme, då kan problemet vara svårt att lösa, utan att ge sig på och polera eller bearbeta de ytor som kärvar i kallt väder.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA                                                                     Betydligt nyare och bättre Walthertryck

Nästa problem är kanske det vanligaste och samtidigt det lättaste att åtgärda, det är att INTE använda fett eller olja med för hög viskositet eller oljor och fett som delvis innehåller vatten i någon form. Vid kall väderlek orsakar dylika smörjmedel stora problem, men genom att byta ut ”sommaroljan” mot en tunn olja och kanske till och med utesluta fett i mekanismen så har oftast kunna lösa problemet, på detta enkla sätt.
Break Free är alltid rätt olja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA                                                          Den otrolige Smith & Wesson modell 16 magnum.

Hur gör man för att lösa upp problemet? En av de allra bästa metoderna är att provocera fram problematiken och detta kan göras mycket enkelt i nästan varje hem, lägg helt enkelt vapnet i frysen eller i frysboxen. Efter ett par timmar ta upp vapnet och testa de olika funktionerna, men naturligtvis är det bara ett fåtal som kan gå ut med sitt frusna vapen och avlossa skott. Men lugn de flesta funktionerna på ett vapen och dess mekanism går att simulera med gott resultat, utan att skjuta av ett enda skott

walther_gammalt_tryck                                                                      Walther tryck gammal modell

Oftast när man står i kön för invägning av vapen vintertid inför en tävling, finns den där skytten som alltid får problem med invägningen av trycket och som då jämt  anger som skäl att det är för kallt ute för mitt vapen. Annars skulle vapnet fungera perfekt och kunna vägas in. När detta med kyla så sker, tvingas ägaren ragga upp dels en person som kan vapnet och dels en som har med sig verktyg för justering av trycket.
Detta anser jag vara trams som bara orsakar irritation och en ägare som förmodligen besöker varje tävling med hjärtat i halsgropen.
Naturligtvis så ger en kall väderlek även  ett tryck som är trögare och då skulle en omvänd situation gälla att avtryckets vikt ökar, med mycket små värden!
Jag har under åren testat med olika tryck och låtet andra skyttar försöka utvärdera ett tryck på 1000 gram och ett tryck på 1050 gram, trots massor av försök så har de allra flesta gått bet och efter skjutprov oftast röstat fel, trots att en del varit bergsäkra på att de angett rätt avtrycksvikt..
Sensmoral är att du vinner ingen tävling på ett lågt tryck,det är andra kvaliteter som avgör.
Personligen ligger jag på runt 50 – 60 gram över den stipulerade avtrycksvikten och kan följaktligen utan nervdaller väga in mitt vapentryck inför tävlingen
Att tryckets skulle lätta vid kall väderlek det tror jag inte på.

Komplett mekanism utan slagfjäder
Komplett mekanism utan slagfjäder Neuhausen, kanske ett av världens bästa tryckmekanismer. Ett sådant tryck lär vi aldrig se i produktion numera. Det skulle vara alldeles för dyrt att framställa och justera in. Så tyvärr Charles Petter tror jag du hette vi är den sista generationen som får njuta av din superba tryckmekanism.

Epilog. Naturligtvis ska de allra flesta vapnen fungera nedåt kanske – 20 grader och kanske något kallare ändå.
Men då kräver nyare vapen att vi använder en tunn olja typ Break Free och att all användning av vanligt fett uteslutes ur vårt vapen.
När  jag skriver detta så slår det mig en tanke att jag aldrig har sett att tillverkaren anger Max och Min temperatur, detta borde ju vara en självklarhet åtminstone för oss nordbor som bebor en kallare del av Europa.
Det är min erfarenhet att de flesta vapen kan bringas att fungera ner till omkring ca minus 25 grader, dock inte alla vapen.
Det är smart att göra frysboxkontrollen, så att man vet att det finns förutsättningar för en tävling, utan ett vapen som klickar på flera stationer.
Det finns också ett evigt frågetecken att räta ut, kommer vapnet att fungera bättre om man bär det under jackan/kappan?
Detta är något jag inte kan svara på, för här finns massor av variabler, hur länge vapnet exponeras för kyla vid skjutning, hur kallt det är ute OSV.

Lycka till med vinterskjutningarna!

Arne Nohlberg 2015 10 10