Köpa en begagnad pistol.

 

Rubriken i artikel anger pistol som det första vapnet och oftast är det så att den nya skytten väljer just en pistol, en finkalibrig sådan, är det som står till buds, efter ca 6 månaders övningsskjutande, så är det äntligen dags för det första vapnet en finkalibrig pistol?
Mycket få skyttar väljer att köpa en begagnad revolver i kaliber .22, trots att detta är ett ganska bra vapen, så hägrar pistolen betydligt mera.
Denna artikel ska handla om de problem som vår nyexaminerade skytt ställs inför, när det gäller val av ett vapen, om det sedan är ett nytt eller begagnat vapen så uppstår det nya frågor och kanske också nya problem.

Men låt mig först ta oss lite djupare in i problematiken när det gäller en ny första pistol eller en begagnad första pistol. Här finns en del fällor lätta att ramla i, en ny pistol kostar en bra bit över 20 tusen kronor i dag. En bra begagnad pistol kan däremot inhandlats för ca halva priset och kanske också lite billigare ändå.
Men ett bra tips redan här är, välj bort de gamla pistolerna så kallade ”cykelpumparna” dom har inget berättigande i dag.
Det är av stor vikt att det första vapnet verkligen fungerar, skyttet är ganska svårt i början  utan ett krånglande vapen, detta kan få den mest intresserade att sluta, innan han eller hon egentligen har börjat.
Fördelen med en hyfsad pistol redan i starten är att den med automatik ger ägaren ett problem mindre, för räkna med att det tar tid innan målet nås. men resan dit är mycket trevlig.

pepper1Denna pistol är kanske inte första valet i år men var även den för många ”skyttar” första valet en gång i tiden. Men i dag vet vi ju bättre!

Nya pistoler.
Alla nya pistoler med få undantag är tillverkade med en mycket hög precision och ska följaktligen kunna användas under många år, under förutsättningen att ägaren sköter sitt vapen, genom rengöring och utbyte av slitage detaljer, såsom utdragare, slagstift, rekylfjädrar och kanske också magasinfjädrar.
Men här finns en stor fallgrop, för det är med pistoler som det är med fruntimmer, en del går man bra ihop med andra inte alls, har man då investerat kanske 25 000 kr i något som man ganska snart kommer underfund med, inte harmoniserar med, då återstår ett inbyte och en viss förlust av pengar, så börjar det om igen.
Trots att ett nytt vapnets andrahandsvärde är ganska bra så är det ändå en vågad chansning, som kanske också förbrukar en del pengar.
Ibland kan man få, under uppsikt låna ett vapen av en licensierad skyttekompis och på så sätt testa vapnet i fråga.
Inte bara skjuta några enstaka skott utan helst testa, flera gånger och optimalt är tester med flera olika finkalibriga vapen.

Detta borde kunna gå att ordna i våra klubbar/föreningar , med en ”testa vapen kväll”!

Ett annat tips är att det ska kännas rätt när man tittar på vapnet, ett vapen som skytten inte gillar estetiskt , inte attraheras av,  har en tendens att få stanna kvar i vapenskåpet, medans ett attraktivt vapen gärna får följa med ut på skjutbanan.

Just möjligheten till utvärdering och hjälp med detta ganska svåra beslut är något som borde stå på våra föreningars agenda, helst då i samband med att skyttarna börjar avlägga sina prov.
En annan fördel med ett nytt vapen är att man har garanti mot problem i ett eller flera år, men oftast är detta en klen tröst för sällan går våra pistoler sönder på en så kort tidsrymd.
För att få ett perspektiv på detta, så är ganska många av våra vapen pistoler och revolvrar på marknaden mellan 10 och upp till 50 år gamla, men då börjar det bli svårt med reservdelar, men detta är en annan aspekt, så raskt över till begagnade vapen, eller rättare sagt begagnade  pistoler.

morini_light_slideKanske är Morini CM 22 ALU en av de allra populäraste pistolerna i denna kaliber på marknaden, finns också då och då som begagnat vapen, att tillgå.
Har en otroligt bra generalagent, lätt att ha med att göra, servicevillig och tillika en duktig konstruktör. Ronny på Interprodukter i Hässleholm  har
konstruerat en stor del av pistolen.

Begagnade pistoler.

På marknaden finns i dag allt mellan riktigt gamla pistoler, för kanske något tusenlapp och upp till omkring 20 – 25  000 kronor Om möjligt undvik de här riktigt gamla vapnen, de så kallade cykelpumparna.
Naturligtvis går dom att skjuta med men det är att ge sig själv ett riktigt extra handikapp!
Skyttet är svårt ändå utan att vi behöver skruva upp svårighetsgraden ett par snäpp till.

Här kommer föreningen också in, att medge den nya skytten möjlighet att prova olika vapen, inte bara att klämma på dom, utan att också få skjuta med dom,
den enda insatsen för detta förfarande är ammunition.
Passa på och intervjua ägaren om vapnet i fråga, men tro inte fullt och fast på ägaren när han på ett lyriskt sätt beskriver sitt vapen.
Räkna med att det finns lite överdrifter, detta är helt normalt.
Problemet är att den nya skytten oftast kan mycket lite om den vara han ska inhandla och risken att köpa fel är alltid ganska stor, men här finns en stor chans att kunna byta vapen om det först valda begagnade vapnet visar sig vara fel för just skytten i fråga.

För betydligt mindre pengar kan man på egen hand testa ut vad som passar just mig. Fråga skyttekompisar läs om vapnet i fråga.  I vissa föreningar
så dominerar det en viss vapentyp, det kan vara så att en närbelägen vapenhandlare har färgat valet av vapen i föreningen !
Detta behöver inte innebära att det är det bästa vapnet för just dig!

Tänk också på att vissa av våra på marknaden befintliga begagnade vapen inte tillverkas längre, trots att det i dag finns en viss tillgång till
reservdelar, så ta ALLTID kontakt med agenten/importören  för vapnet i fråga och efterfråga tillgången på reservdelar, innan köpet!.

För med ett begagnat vapen är chansen att något krånglar mycket större.
Men tänk alltid i bilder när det gäller val av ett vapen, är det ett attraktivt vapen? Vill jag ta med detta vapen ut? Gillar jag detta vapen?
Direkt kan man dra en parallell till, jo just det fruntimmer.
Låt detta vara en ledstjärna vid valet, känslan för vapnet.

Epilog 

I denna artikels text så saknas en hel del text på vad gäller det tekniska, det beror på att jag förut har skrivit en artikel om just vad man bör titta
efter innan köpet. Läs artikel

Den artikel har några år på nacken men gäller fortfarande utan några korrigeringar, jag delar (rangordnar) upp dessa vapen som kan komma ifråga i tre olika klasser.
Men tänk på att priserna som anges i artikel kanske inte är relevanta i dag.
När jag första publicerade denna artikel fick jag en hel del kritik från en av våra agenter, som idag har slutat att sälja vapen, men jag stod på mig och ändrade inget.
Denna agent ville inte ha sitt vapen placerat i en annan liga än den första, men här fick han tji, detta vapen är fortfarande placerat där det hör hemma i division 2

Artikel står för hur jag upplever de olika vapnen. Här finns inga kopplingar till olika agenter utan raka rör gäller .
Till sist så ta gärna lite tid även om det egna vapnet hägrar, prova testa och när du är helt säker, är det oftast inga problem att investera i ett dyrare vapen.
För skyttet är en hobby/sport som man kan börja med i 15 års ålder och hålla på upp till 90 års ålder och kanske ändå längre.

Lycka till med både vapenval och skyttet!

Arne Nohlberg 2015 10 16