När hålet för låsstiftet är för stort.

Vad göra, när någon har misshandlat ett hål för låsstift som låser slagstiftet i en 9 mm CZ pistol. Så att låsstiftet nästan går att kasta igenom hålet i mantel på samma  CZ pistol.?
Dessutom är det tillverkade låsstiftet av ett alldeles för mjukt material och tillverkat i en dimension som inte är standard !!.
Detta scenario utspelade sig i förra veckan, en gammal kompis, kom upp med en väl använd CZ pistol i kaliber 9 mm.
Där slagstiftet hade mer eller mindre fastnat i slagstiftets låsstift i mantel.

cz_trigger.85
Bild visar en CZ 85, men konstruktionen är ganska lik den 9 mm CZ 75  pistolen som jag lagade och som ligger som grund för denna artikel.
OBS Slagstift och låsning på bild..

Tyvärr tog jag inga bilder på vapnet i övrigt men detta krävs inte för den redogörelse som kommer i denna artikel.
Kanske det är bäst att redan i ingressen påtala att detta inte på något sätt är unikt för just CZ pistoler utan detta kan hända på i stort sett vilket vapen som helst,.
där sammansättning oftast består av låsstift i olika dimensioner, detta är ett alldeles utmärkt sätt att låsa fast olika detaljer och har använts i snart 100 år.
Men det kräver att INTE utövaren vid  demonteringen av låsstiftet burit sig klantigt åt och förstört sätet ( hålet ) för låsstiftet  i mantel.

I detta fall rör det sig om ett original låsstift på 3 mm, oftast är hålet i mantel borrat med en mycket svag konisk borr och hålet är alltid lite mindre än vad det nominella måttet på sprinten anger.
I detta fall så borde det ha varit på ca 3,01 millimeter på stiftet och kanske en borrning i mantel på omkring på ca 3,0 mm.
Hundra delen ger då en tillfredsställande låsning av låsstiftet.

 En drivdornsats bör finnas i varje seriös vapenhantverkares arsenal
En drivdornsats bör finnas i varje seriös hobby vapenhantverkares arsenal!

Vad som hänt kan jag bara fantisera om, men en demontering utan en riktig drivdorn har skett och hålet i mantel för låsningen av slagstiftet är nu drygt 3,11 mm. Med andra ord har ca 11 tiondelsmillimeter i mantels hål förvunnet på grund av våld? Eller också har en felaktig drivdorn använts, eller något annat användbart verktyg!
Därför har man tvingats att tillverka ett eget låsstift som då är utfört av ett stålämne på ca 3,11 millimeter. Tyvärr har man helt missat kravet på stålets egenskaper och använt ett mycket mjukt material, som låsstift

Så här ser stiftet ut i dag, vi kan tydligen se att slagstiftet har nött ur ganska mycket material ur låsstiftet, låsstiftet är inte bara tillverkat i ett felaktigt material, med en stor mjukhet, det är också i en kraftig överdimension, ca 3,11 mm.
I verkligheten finns inga låsstift  i denna dimension. Det finns bara 3 mm, därav så står det inte till buds så många möjligheter för att felavhjälpa detta problem.
Att få fram ett nytt hål i mantel låter sig bara inte göras, utan ett anpassad låsstift måste till.
Jag gjorde på följande vis:

IMG_3653Här kan vi se att stålstiftet/låsstiftet har en överdimension på 3,0  +  10 – 11 hundradelar, detta mått skulle aldrig passa in i en frisk mantel med ett borrat hål på 3,0 mm.
Ett digitalt skjutmått enligt bild  är mycket behjälpligt vid mätningar.

Finns ibland på tradera även begagnade.

IMG_3660Här kommer lösningen på problemet, spiralborret är 3,5 mm och ska följaktligen i detta fall minskas med ca 3-4 tiondels millimeter, sagt och gjort, men hur gör vi?
Användningen av ett spiralborr rättfärdigas av att borret är sätthärdat (ythärdat) och av ganska bra kvalitet vad metallen beträffar, men hur kan vi bearbeta borret  till rätt mått?
Svaret kommer.
Ett annat alternativ kanske skulle vara användningen av en pianotråd på 3,5 mm tjocklek, men redan en nedtagning till 3,1 mm gör att vi ligger på gränsen till härdningens djup.

IMG_3661
Jag är lyckligt lottad att ha en liten metallsvarv, men denna bearbetning borde gå nästan lika bra i en vanlig borrmaskin, här har borret just kommit på plats och ingen bearbetning har skett ännu.
Bearbetningen av det nytillverkade låsstiftet sker med hjälp av en mycket finskuren fil eller med mycket fin smärgelduk, viktigt är att mäta mycket ofta och prova om stiftet börjar att ”nosa” i hålet.
Skulle måttet bli fel, ( för litet )  då är det bara att ta ett nytt och börja om.

IMG_3666En mikrometer är inget krav, men underlättar ju mätningen av stålstiftet/låsstiftet,här på bilden så mäter jag det gamla låsstiftet med en mikrometer, ett mycket användbart instrument.
Utan att kunna presentera denna lösning så hade ju mantel varit skrot och en ny sådan skulle ha fått införskaffas, för ganska dyra pengar.
När det gäller längden på det nya låsstiftet så anpassas det nya stiftets längd efter det gamla låsstiftet, en kapning kan ske med till exempel  en Dremmel.
Mikrometer går att köpa idag för ganska lite pengar finns ofta på tradera och blocket i begagnat skick.

Epilog.

Vådan av att använda felaktiga verktyg kan inte bättre exemplifieras än vad detta stålstift beträffar. Originalstiftets borrade hål förstördes och ett mjukt stålstift i egen överdimension  inkopierades i mantel, av någon.
Tyvärr så låstes slagstiftet så småningom fast i den urgröpning som användningen resulterade i låsstiftet,
Pistolen slutade helt att fungera.
Men det mesta går att fixa förutom en del sprickor i mantel eller slutstycke.
Kanske mera om detta en annan gång.

Arne Nohlberg 2015 10 29