Fältbanebygge när det är som sämst.

Lördagen den 7 november så sköts en lokal tävling som kallas Skaraborgspokalen, en fälttävling som är avsedd för  föreningar inom länet, där vi  ska kunna ta ut våra nybörjare och introducera dessa i vår sport fältskytte.
Regelverket är mycket lätt att förstå och det stipuleras att svårighetsgraden ska vara HÖGST 70 %  av SHB,S nivå, detta ger då en mycket bra start för nya
skyttar.
Det borde ju inte medföra några som helst problem att efterfölja dessa självklara regler vid fältbanebygget, men det visade sig att helgens fältbana var byggd med station efter station, långt över 100% och fullkomligt regelvidrig för en Skaraborgspokal.

Det ska inte behöva bli sådana missar, regelsamlingen för Skaraborgspokalen är glasklar och vi  har dessutom en mycket duktigt skytt och banläggare som har skapat ett dataprogram för fältbanebygge, detta program finns på Skaraborgs kretsens hemsida och naturligtvis även på min blogg. Christer Larssons Mariestad är upphovsmannen.

Programmets namn är tiduträkning.

För några år sedan användes detta program vid ett fältbanebygge för just Skaraborgspokalen i Mariestad, detta är en bland hundratals fältbanor jag har gått, den absolut bästa fälttävling jag någonsin har deltagit i!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bild ovanför SM banan i Sunne eller var det Söderköping? båda ett helt OK banbygge. eller riktigt bra.

Tyvärr så bestod denna Skaraborgspokal av station efter station med en svårighetsgrad långt över 100 %, en helt omöjligt fältbana för en ny skytt, dessutom saknades all dynamik på stationerna , eller med andra ord flera lika stora mål på samma avstånd, med fri skottfördelning, hur tänker man då!
Jag har varit med flera gånger när en ny skytt har deltagit en enda gång på en fältbana och sedan slutat att bedriva skytte!

Dessa skyttar har trots övertalningsförsök inte gått att rädda kvar.

Dom har ansett att detta klarar dom aldrig, så har vi förlorat ganska många nya medlemmar.

arne45Cowboy skjutning är detta fältskytte?

Jag har en längre tid vurmat för att det måste bli något slut på detta vansinniga banbygge som sker åtminstone inom den sfär jag rör mig inom.  Det är ganska kostsamt att skjuta en helg omkring 1000 kr är nästan det allra billigaste man tvingas lägga ut och för den summan så borde ju åtminstone banbygget vara enligt skjuthandboken (SHB ).
Eller hur?
Men så är oftast inte fallet, för drygt två år sedan fick jag som present en avståndsmätare Bresser 800 m LR som klarar 800 meters avstånd, tillsammans med denna och en liten kalkylator så kan man på en mycket kort tid avgöra om skjutstationen ligger under eller över stipulerad skjuttid och svårighetsgrad.
I SHB räknas skjutstationerna i svårighetsgrad procent, det innebär att max avstånd och min skjuttid ger 100 % i svårighetsgrad.
I en regelrätt fältbana så bör eller ska den första stationen börja på ca 60% i svårighetsgrad för att sedan kanske trappa upp till 100% på station 6 för att sedan trappa av igen till ca 60 – 70% på station 8.

Varför då börja på 60%, jo förr då  fanns det alltid en inskjutningsstation, före tävlingen startade.

Men för lätta banor existerar inte alls, varför? Skjuttid som är över stipulerad skjuttid har jag bra sett en enda gång på tretton års tävlande, skjuttider under vad SHB stipulerar har jag kunnat konstatera på snart varje tävling!
Trots att jag påpekar faktum så får jag oftast undanglidande svar men inget konkret händer.

Oftast visar det sig att banläggaren som oftast inte anges utan föredra att vara anonym!! Inte har det minsta utbildning vad banläggning beträffar, samma banläggare om vi nu kan använda detta namn, är nästan alltid anonym? Varför ?

Ponera att denna skjutning har inklusive resor och tre varv skjutningar kostat kanske 1300 kronor och du vet inte vad du får för pengarna. Självklart ska en stolt banläggare kunna ståta med sitt namn.

När man gång på gång påträffar skjutstationer med 4 mål på maxavstånd, 45 grader  och en skjuttid på under eller på 10 sekunder, hur mycket av SHB regelverk finns på denna station?
Men man kan klart se att någon har lagt manken till och byggt en fältbana men tyvärr har inte skjuthandboken varit vägledande!

En något enklare men fullt fungerande avståndsmätare från Bresser

LR625 (2)Min Bresser avståndsmätare, klarar upp till 800 meter, vi snackar inte vi mäter!

 

Varför bygger man inte in dynamik i skjutstationerna?
Oftast så är en enda bana byggd, denna fältbana ska då betjäna allt från rena nybörjare och upp till Elitskyttar och detta ska ske i minst fyra vapenklasser.
Jag förstår att detta kan ställa stora krav på banläggaren, men då är dynamiken en självklar metod, använd poängfält med fri skottfördelning och använd gärna fyra mål men använd olika stora mål, det är ju ganska meningslöst att sätta ut 4 eller kanske tom 6 mål som är lika stora och sedan skriva max 1 på föreskrifterna. Då är ju denna station dedikerad till en station för elitklassens skyttar dom andra ska bara betala och hålla tyst! Eller hur?

Läs mera om fältbanebygge 1

Läs mera om fältbanor 2

Läs mera fältbanor 3

Epilog

vad är det då som gör mig så frustrerad, jo att en alldeles utmärkt regelsamling i SHB trampas det på år efter år utan att något egentligt händer, i nummer tre av årets NP så finns en liten blänkare på sidan 64 För krets som skall godkänna målförutsättningar och stationsbeskrivning skall kontrollera att banorna överensstämmer med regelverket (SHB D 10). Förhållandet skjutavstånd – skjuttid – figurstorlek MÅSTE ALLTID ligga inom det tillåtna dispenser ges ej.

Vad kommer att hända om alla banor byggs inom SHB? Kommer flera att skjuta fullt då? Svaret är att då kommer vi att få ett betydligt bättre skytte och definitivt ett skytte där skjutskickligheten och inte tur och otur spelar en avgörande roll för resultatet.

Om nu någon anser att det för långa tider eller för korta avstånd till mål i skjuthandbokens regelsamling, då är det där ändringen först ska ske inte ute på fältbanan.

Vad har gjort själv denna gång ? Jo jag har lagt in två motioner en  till kretsen och en till förbundet.

En frusterad Arne Nohlberg 2015 11 10

 

En kommentar

Kommentarer är stängda.