Inget nytt under solen?

Det kan ju låta lite kaxigt att börja en artikel med en sådan rubrik, risken finns ju som alltid att denna ingress  kan misstolkas.
Men min avsikt med denna artikel är att belysa hur vapenanvändare kan se an  framtiden och vad vi  kunder/skyttar kan förvänta oss, nu och i framtiden vad vapenkonstruktioner beträffar.
Det finns lite med om de juridiska förutsättningar angående skytte och hantering av vapen.

Men låt mig först av allt försöka spegla den situation som våra vapentillverkare har tvingats att leva i  och varför läget är som det är !
Tyvärr är vår användning av vapen inte tillfyllest för att tillverkarna ska kunna se framtiden på den ljusa sidan,  utan den ene tillverkaren efter den andre försvinner från marknaden, varför?
En naturlig fråga att ställa, svar kommer.?

Jo man kan direkt sätta in vapen i ett fredsperspektiv och vi har ju under mera än 200 år varit förskonade  från krig och de flesta människor har väl mera eller mindre förträngt andra världskrigets fasor.
Det sista större  ofreden var ju om vi frångår den arabiska vårens revolution, inbördeskriget i  gamla Jugoslavien.

Jugoslavien fick ju en stort uppsving när det gäller tillverkning av vapen och då främst vapen som också  passar till målskytte i kaliber .9 mm.
Tyvärr så upphörde inte denna tillverkning, när det så småningom blev fred och landet Jugoslavien  uppdelades i flera små eller mindre nationer.
Därav så är de gamla Balkan länderna fortfarande en stor leverantör av framförallt illegala vapen, utöver hela världen..
Men någon egentlig utveckling av vapen sker förmodligen inte där.
Om man med utveckling inte menar att slipa bort serienumret på vapnet!!

Unique Des 96 U
Unique Des 96 U den sista varianten

Men vi har kunnat se riktiga vapen-flaggskepp som har försvunnet ut ur marknaden, ett så frekvent använt märke som  Unique försvann 3/3 år  2003,
Fabriken i Baskien  i Spanien med ganska många arbetstillfällen lades ner och försvann, detta måste ha varit ett hårt slag för Sportec som under många år på ett förtjänstfullt sätt haft denna agentur, men skam den som ger sig, eller hur!
Sportec har under många år tillverkat reservdelar till dessa pistoler i Sverige.
När det konkursade inkråmet i Unique fabriken såldes, så köptes rättigheterna till namnet upp av en tysk köpman, som  lovade att starta upp en tillverkning av pistoler igen, detta har inte hänt på tolv år!.

Hämmerli SP 20
Hämmerli SP 20

Nästa stora fabrikant som nästan försvann var den ytterst kompetenta vapen tillverkaren Hämmerli, som bara försvann  men det visar sig att SIG köpte upp också detta företag, med ett stort reservdelslager monterades ihop kompletta vapen  som sedan såldes ut på marknaden.
Hur reservdelsläget är i dag det vet jag inte, men jag tror att Sportec har ett finger med i leken, det borde borga för  en bra reservdelssupport.
Jag kan också notera efter sökningar att Hämmerlis luftvapen fortfarande tillverkas inom  PW gruppen som innefattar Umbrex,
Walther; Röhm och Hämmerli.

Hämmerli SP 20 har eller rättare sagt har haft ett av de allra bästa avtrycken i Världen.
Anledningen till ”har haft” är följande: För ganska många år sedan så sparade man några kronor genom att inte fräsa ut en hål
i tryckmekanismens sidoplåt,  så att man kunde inspektera, rengöra och justera in avtrycksmekanismen.

hamlogo

Förmodligen sparade man några tior och förvandlade en fantastisk tryckmekanismen till en mekanism som är mycket svår att  åtgärda,vid fel eller att rengöra.
Att mekanismen dessutom är nitat ihop och får med stor sannolikhet skickas tillbaka till SIG vid problem, ganska löjligt!.

Detta var en runa över en del saknade pistoler på marknaden, men som till viss del verkar leva kvar åtminstone Hämmerli.
Kvar finns modellerna SP 20 RRS    X esse i olika tappningar.

Men om man nu nöjer sig med de runor jag har beskrivit så återstår ändå ett viss stort tapp när det gäller antalet tillverkare av  handeldvapen, av den enkla anledningen att det finns helt enkelt ingen marknad för en större tillverkning, antalet kunder är för få.

hammerli208_4

Vi kan också se detta tragiska resultat att antalet vapensmeder minskar i en oroande takt. För ca 20 år sedan hade  nästan varje tätort en vapensmed. I dag finns inte många kvar.
Trots att Sverige är det tredje största nationen vad beträffar antalet vapen per capita.
Först är naturligtvis USA sedan kommer Finland och sedan Sverige!
Att vi ligger trea i denna liga vet inte alla om.

Men låt mig återvända till våra vanligaste vapen, jag väljer då att börja en beskrivning av vad som har hänt när det  gäller reservdelar till våra gamla trotjänare Smith & Wesson revolvern,även kallad K 38, av den enkla anledningen  att den  är tillverkad i kaliber .38.

Den har funnits på marknaden i mera än 50 år och det börjar nu att även i USA saknas frekventa detaljer,  såsom slagstift, slagstiftsbussning osv, tyvärr är det lika dåligt med reservdelar till andra äldre modeller från S&W tex modell 14.

Att komma över reservdelar  i ett annat land än i USA är mycket svårt, eller nästa hopplöst.
Men å andra sidan vad mera kan vi begära att någon har försett en produkt med reservdelar 50 år senare!

Nojjan ”The one and only”. En fantastisk pistol, med Världens bästa tryckmekanism.

När det gäller pistoler så har även en del grovpistoler fått lämna fältet, men fortfarande så gäller att SIG,s vapen står för en hög kvalitet.
Den gamla Neuhausen pistolen SIG 210 -5  tror jag var dess beteckning.
Men det startade upp med de gamla trotjänarna modell 47/6 och 47/8 som oftast var tjänstepistoler i televerks arbetares  hem och skulle utgöra ett väpnat försvar.

Vid en krigssituation.

Men tyvärr så har inte bara ammunition typ 39 B lyckats att ta kål på dessa underbara vapen utan en fånig regel om anslagsenergi,  uppfunnen av vårt förbund kommer med stor sannolikhet att ta livet av de kvarvarande exemplaren, ganska snabbt.
Då kravet är nästan 100 meter per sekund högre utgångshastighet än vad SIG rekommenderar.
Därav så ökar trycket högst avsevärt och skadan är ett faktum!
Detta är fullt jämförbart med att tvinga gamla åldringar att springa 1500 meter inför varje måltid!

Neuhausentryck”king of the band”.

När det då gäller de vanliga pistolerna i kaliber .22 så har det faktiskt hänt en hel del de senaste 20 åren, man har frångått  konstruktioner som saknade den ytterst fina precision i tillverkningen, i dag är de flesta vapen tillverkade med en  mycket hög precision,
Detta ställer då andra krav på ägaren, nu måste en frekvent rengöring till, annars lägger oftast pistolen av:  typiska problem är exempelvis dålig matning, mm.

När det då gäller tryckmekanismer som är ett av mina älsklingsämnen så har det faktiskt hänt en hel del  och mera kommer ganska snart att presenteras på marknaden. Tyvärr kan jag i dag inte avslöja mera om detta nu.

Tryckmekanism
Tryckmekanism AW 93 mycket bra men integrerad i pistolen.

När det gäller våra finkalibriga vapen så finns det enligt mitt sätt att se det, tre tillverkare som dominerar marknaden och det med all rätt,
dessa är tveklöst bäst och har även den bästa reservdelsförsörjningen.

Feinwerkbau AW 93 är fortfarande en av tre på topplistan, för ett par år sedan kom en Light modell i produktion, annars har utvecklingen
nästan stått stilla. Men förhoppningsvis kommer en efterföljare till denna slitvarg.

benelli_12Benelli World cup tryck

Benelli MP 90 World Cup platsar fortfarande på listan men är onödigt tung och har inte utvecklats något märkbart den senaste 10 åren. Annars ett bra vapen.

IMG_0497Morini CM 22 alu med Elite tryck.

Till sist då Morini CM 22 som befinner sig i ständig utveckling, men det är inte producenten som driver utvecklingen framåt utan  det är Ronny på Interprodukter som står för den, mesta utvecklingen, för att nämna några framsteg så måste jag börja med Elite trycket
Elite trycket är fantastiskt bra, en ny pip-tyngd såg dagens ljus för något år sedan och innebar både ett lyft för designen och för skjutresultatet.
Nu senast har en helt ny avtryckare sett dagens ljus. Kanske är nya utvecklingar av vapen på gång nere i Hässleholm?
Vad vet jag!

fragetecken

Hur kommer då framtidens vapen att se ut, vilka regler för innehav av vapen kommer att gälla? 

När det gäller framtidens vapen får vi inte glömma att detta med vapenindustri är intet på något sätt en lukrativ  bransch, tvärtom så kämpar många tillverkare för att kunna överleva, med den ringa försäljningen som sker i dag.

Vi ska också veta att de finkalibriga pistolerna som vi nyttjar inom tex fältskytte enbart användes till just målskytte i vårt land.
Men kanske vi borde exportera vårt trevliga fältskytte till andra EU länder, idag skjuts fältskytte i Sverige , Norge och Finland  och till viss del även i Danmark.

 

Men alla de andra stora nationerna vad vet dom om fältskytte??
Detta är ju egentligen märkligt att den informationen inte har kommit ut i Europa, jag har på min blogg mängder av Tyskar,  Fransmän, Belgare polacker osv som ständiga läsare av bloggen.
Kanske kan vi sprida denna trevliga skytteform.

När det gäller våra myndigheters fördrag med vår organisation så kanske vi ändå kan åberopa att vi de facto ändå
är en organisation som har en militär anknytning, detta kan kanske vara en tillgång.

Ransom skjutstol
Ransom skjutstol

 

Annars så kan man se på partikonvent från de olika partierna på TV och nästan i samtliga konvent så finns det med  minst en motion om skärpning av vapenlagen och då oftast hårdare regler för femårslicenser.
Men som tur är brukar det vara med någon jägare eller målskytt som kan balansera upp debatten och klargöra att  det inte är legala vapen
som det bör ytterligare införas mera  restriktioner för, utan att problemet ligger på en helt annan grund, nämligen  insmugglade illegala vapen företrädesvis från Balkan.

lärare

Detta tyder på att det är fortfarande av stor vikt att vi informerar våra politiker om vår sport och om vad vi håller på med.
Det kan aldrig vara fel att förbygga ett dråpslag som en felaktig motion kan innebära för vår sport.

Men till sist så tror jag att vår sport kommer att överleva klåfingriga okunniga politikers försök att decimera vårt  skytte med den ena konstiga tolkningen av vapenlagen efter den andra.
Att en skrivelse som synnerliga skäl kan tolkas till att varje vapen måste användas minst en gång per månad för  att få förnyelse v femårslicensen??

veteran4

Här finns också något man i framtiden måste tillföra vapenlagen om en licensinnehavare blir sjuk och inte  kan  deltaga i skyttet under något år ska han eller hon då tvingas att lämna tillbaka vapen?
Det kan också var psykisk sjukdom som gör att licensinnehavaren måste göra en break i sin sport..
Viktiga frågor inför framtiden.

Detta nådens år Arne Nohlberg  2015 11 30