Världsensation från Moriniagenten.

Denna artikel kommer att handla om två helt fantastiska produkter, en från Morini och en sensationell helt ny avtrycksmekanism från Morini agenten, Interprodukter i Hässleholm. Morini  har förnyat den gamla fina luftpistolen 164 EI och i stället skapat en ny fantastisk luftpistol 162 E Titan, detta var en nyhet för mig.
Men det allra viktigaste sparar jag till sist, det är det nya tillbehöret,  den helt linjära avtryckmekanismen.

IMG_3736

Så här ser den ut den nya lufttuben med en riktigt fin tryckmanometer. 162 E Titan.
Displayen visar dels tryck och dels antal skjutna skott.

En vanlig avtrycksmekanism rör sig avtryckaren i en liten båge det vill säga nedåt-bakåt-uppåt – bakåt – uppåt – bakåt osv. Detta liksom alla onödiga rörelser förknippade med avtrycksmekanismen ger ett tillskott till oönskad ostabilitet under själva slutprocessen av avtrycksrörelsen, det vill säga att detta skapar  ytterligare mera oroliga svängningar i vapnets stabilitet.
Vilket naturligtvis klart påverkar precisionen.

Med det linjära trycket händer följande:
Pistolen blir mindre känslig för dåliga avfyrningar (ryck), det är det ena. Det andra är att den blir ”lättare” att avfyra, alltså att gå från ord till handling på ögats order.

IMG_3752
Ronny,s linjära avtryckare.

Så här ser det ut det nya linjära tryckmekanismen, men naturligtvis är det mesta av mekanismen dolt av kolven..
Jag vet, trots en stor hemlighetsmakeri  att det har tagit en ganska lång tid, att få fram något som glider på den räls som är glidyta för  avtryckaren. Just detta har skapat stora problem.

Denna utmaning kunde naturligtvis inte Ronny på Interprodukter finna sig i,  under en längre tid så har han i utvecklat en helt linjär avtrycksmekanism. Där skytten kan utlösa trycket genom att dra avtryckarfingret rätt bakåt, inte som på en konventionell avtrycksmekanism, nedåt-bakåt-uppåt – bakåt-uppåt osv, utan bara rakt bakåt.
En påvisbara ökning av precisionen visar sig direkt.

IMG_3735

Kolla pipan och kolla upp pipvikten och den nya rekyldämparen på pipan.

Efter att ha testat detta  tryck är jag helt övertygad om att denna form av avtryckare- mekanism har kommit för att stanna. I dag är Ronny klar med luftpistolen med elektronisk avtryckare. När det gäller andra vapen i Morini, s sortiment så vet vi inte
nu  hur dessa vapen kommer att konstrueras i framtiden.

IMG_3760
Här är en vy från andra sidan.

Det man ser av tryckmekanismen är avtryckaren och en solneoid, snyggt jobbat Ronny.

IMG_3754
Vy från andra sidan

 

Helt klart, efter de tester jag har gjort så är detta en banbrytande uppfinning, som jag hoppas att var och en kan testa och skjuta med i framtiden.
I dagsläget har jag inga som helst prisuppgifter utan detta överlämnar jag med varm hand åt Ronny Nilsson på Interprodukter.

Epilog. Det är med stor beundran jag skriver denna artikel. med vetskapen om att det har tagit ordentligt med tid att få till denna unika avtrycksmekanism, den är mig veterligen den enda i världen, med en konstruktion med ett helt linjärt tryck. Det är ingen tillfällighet (höga kostnader) att de flesta vapen tillverkare inte under en rimlig tid kommer med uppdateringar på sina vapen, men detta gäller inte här, hos Ronny på Interprodukter så fullkomligt sprutar det fram nya fantastiska konstruktioner, det återstår att bocka och tacka för all nykonstruktion och alla fina  nyheter vi har fått ta del av. Snyggt Jobbat Ronny!

Arne Nohlberg 2016 01 16

Interprodukter i Hässleholm  (blogg) Ronny Nilsson

Tel  0451 15595  klockan 10 – 18 måndag – fredag