Vapen i vintervila.

Varje gång jag använder den rubriken så får jag med automatik oftast en redogörelse för, att detta inte gäller längre. Utan att de flesta skjuter året runt, men nu är det ju så att frysta skjutvallar kan ju ingen rå på. Med kyla så dras nog skytte frekvensen ner åtminstone en aning på vinterhalvåret, eller den tid som kallas vinter.

Nu är det mera än lämpligt att istället för att snabbt stoppa in vapnet i vapenskåpet, så kan en riktigt radikal rengöring och funktionskontroll vara mycket värdefull. Nu är det hög tid för denna djuprengöring och funktionskontroll, nu är det även dags att börja jaga ersättning för eventuellt slitna reservdelar delar, kanske i USA.

Vi vet ju att även så stora tillverkare som Smith & Wesson inte tillhandahåller reservdelar hur länge som helst. Men oftast går det lösa, de flesta problem genom att leta på nätet och då främst i USA. Ett företag som Numrich parts har en hel del både nya  och begagnade reservdelar till både pistoler och revolvrar.

Men tänk på att innan du slänger in ditt vapen i vapenskåpet, att de flesta vapen betingar i dag ett ganska högt värde. från 30 000:- och ner till kanske ett par tusen kronor.
Så mitt tips är ändå att göra en riktig djuprengöring och en bra kontroll på slitaget, innan våren är här.

Allmänna rengöringingstips.
Bild Ultraljudstvätt.

Inställningbar för tider upp till 360 sekunder.

Detta är ett fantastiskt trevligt hjälpmedel vid rengöring av vapen och är också användbart till rengöring av ringar, små mekaniska detaljer, även rengöring av hylsor fungerar fint.

Jag använder mitt vanliga rengöringsmedel Lysfotogen blandat med en liten skvätt vanlig tunn motorolja.
Jag vinner du två funktioner på ett och  samma bräde, dels rengöringen och dels lämnar jag kvar en  tunn oljehinna.
Tänk dock på att även ren olja har en ganska bra rengörande effekt!
Tanken i Ultraljudstvätten är i rostfritt stål och tål därmed de flesta rengöringsmedel.

Från Sven Olof Brännström kommer ett bra tips om rengöringsvätska:
Jag använder OK/Q8:s miljövänliga avfettningsmedel.
Jag använder samma rengöringsmedel ett flertal gånger, om det blir för smutsigt så brukar jag sila rengöringsvätskan genom en tygtrasa
Jag tvättar pistolerna i 55 gradigt rengöringsvätska (utspädd med vatten) och efter det sköljer jag alla delar med varmt vatten, blåser dem torra och så lägger jag alla delar i mycket tunn maskinolja.
Efter att de legat ett tag i oljan plockar jag upp dem och låter dem ligga ett tag innan jag sätter i hop vapnen.
Torkar av dem ordentligt på utsidan.

För vissa andra rengöringsobjekt som tex smycken och klockor, är kanske fotogen inte så bra , men det går utmärkt att som rengöringsvätska använda vanligt vatten blandat med rengöringsmedel.

Bild Ultraljudstvätt från Kjell & CO..för en spottstyver! 699 kronor

Av måtten att döma så går det tyvärr inte bara att ”slänga in en pistol” ställa upp rengöringstiden till tex: 360 sekunder och sedan avvakta resultatet.

Det går att lägga in de flesta vapnen lite snett på sidan så att de omges av rengöringsvätskan och sedan vända på dom och köra andra sidan.

Men den stora fördelen är naturligtvis för, tryckmekanismer som till exempel. Morini, Benelli, Hämmerli med flera som efter demontering passar mekanismen  in i korgen och som blir i stort sett som helt nya utan att behöva demonteras.
Dom blir så rena så att en ordentlig inoljning/infettning  är ett måste, efter rengöringen.
Ganska många lösa pipor och en del mantlar går att rengöra i ultraljudstvätten med ett mycket gott resultat.
Jag har använt min tvätt i snart tre år och är mycket nöjd med funktionen.

Data Ultraljuds tvätt

Effekt 70 watt 220 – 240 volt 50 hz
Mått (yttermått) 230x180x160 mm
Innermått tvätttank ca 168 x 135x 60 mm
Innermått korg i plast 130 x 90 x 55 mm
Tankrymd 1400 ml

Frekvens 42 khz
Vikt 1,75 kilo

Pris 699 Kjell & co  Ultraljudstvätt.

Mera ultraljudstvättar.

Idag finns det många olika Ultraljudstvättar bland annat  har Biltema en hel del tvättar för rimliga kostnader.
På bild under en lite större tvätt, från Biltema. Kronor 999:-

biltem_ultraljuds1

Här en större tvätt och något dyrare tvätt , från Biltema strax under 1000 kronor.

TEKNISKA DATA Mått, tank:(LxBxH) 250 x 150 x 80 mm
Yttermått: (LxBxH) 290 x 220 x 190 mm
Effekt: 70 W Frekvens:
42 kHz Temperatur: 65 °C
Timer: 90–480 s
Uppvärmning: Ja
Vikt kg: 3,0
Volym: 2,5 liter.

Med denna redogörelse kan man lätt bringas i uppfattning att det är bara ultraljudstvätt som duger, men detta är helt fel, man kan naturligtvis nå riktigt bra resultat med vanlig gamma handtvätt och med hjälp att en flaska lysfotogen komma mycket långt med en rengöring, men det går inte att förneka att resultatet av en ultraljudstvätt är helt suveränt och dessutom kan tvätten användas för rengöring av många andra föremål.

aw93_mekanism_art
Rengöring av pistoler.

På bild AW 93 med viktiga delar att rengöra. Men naturligtvis är alla delarna
viktiga när det gäller rengöring och slitagekontroll och lika viktigt är att de delar som kräver fett infettas igen och de delar som kräver olja oljas in igen.

Om vi börjar med de finkalibriga pistolernas tryckmekanism, så är denna ultraljudstvätt som gjord för denna typ av rengöring. Men oftast får man demontera avtrycksmekanismen från stommet  om man inte har en stor tvätt där allt får plats.

Jag använder alltid   lysfotogen blandat med en skvätt tunn motorolja, låt sedan
mekanismen självtorka, eller blås försiktigt med tryckluft och mycket lätt tryck.

Kan du inte demontera din tryckmekanism som en separat enhet, kan du med stor sannolikhet, köra stomme i två omgångar och få till ett bra rengöringsresultat.
Men med en större tvätt så löses alla sådana problem, tänk också på att en mindre tvätt inte har uppvärmning, men badet i tvätten aktiveras så kraftigt att även en tvätt utan uppvärmning, där blir också tvätt väskan varm.

Mantel kan också som regel köras i tvätten, samma tvättid och får då oftast köras i två omgångar, med en mindre tvätt.

Dra nu rent pipan, när det gäller finkalibriga vapen så använd helst inte en mässingsborste för rengöring, denna sliter i onödan på pipan och bör användas högst några gånger per år. dra rent pipan med linnelappar och fotogen.

OBS att locket på ultraljudstvätten inte måste vara på plats, den fungerar ändå!

benelli406
Bild  Benelli MP 90 .32

Så här långt ner i demontering anser jag att det MÅSTE ske minst en gång per år, just slagstiftet bygger gärna upp en massa smuts som på sikt kan orsaka att inte patronen antändes för att slagstiftet kärvar , viktigt att INTE ge den minsta droppen olja här, absolut torrt utan olja.
Slagstiftet jobbar i vapnets smutsigaste miljö!

När du nu har ett rent vapen i delar framför dig, gör en besiktning och kontrollera slagstift, utdragare och leta efter sprickor och slitna delar.
Jämför det slagstiftet som finns i vapnet med det slagstiftet du har i reserv, om ditt slagstift ser slitet ut, byt ut slagstiftet. Sök mera info på slagstiftet.

Du har väl ett slagstift i reserv?
Passa på och byt ut rekylfjädern också.
Läs mera om slagstift.

Bild  Neuhausen rekylfjäder

Neuhausen rekylfjäder

Tänk på, att ju snabbare du gör din rengöring av vapnet efter sista skjutningen desto lättare går det att få det riktigt rent!

Ska du nu lägga in det rengjorda vapnet i vapenskåpet en tid, dra sista gången in pipan med en mycket tunn olja till exempel  Break Free olja..

Gör rent vapnets ytterdelar med samma olja Break free.

IMG_3333
Bild  Morini Magasin

Rengöring av magasin.

Har du en ultraljudstvätt så är det faktiskt bara att ”slänga in magasinen” i tvätten, kör 360 sekunder och allt eller nästan allt är klart!
Kolla upp statusen på magasinets patronförare läppar, mät gärna avståndet mellan läpparna och kontrollera framförallt att det inte finns
några som helst skador på dessa läppar.
Ibland kan man behöva åtgärda dessa skador med en diamantfil och sedan justera läpparna till rätt mått.
Morini CM .22 som exempel ska ha ett avstånd mellan läpparna på 5,0 mm.
Har du inte ultraljudstvätt så återstår demontering av båda magasinen, oftast lätt att göra, observera i den övre delen av
magasinet samlas mycket krutrester och annan smuts, gör en noggrann rengöring med fotogen. OBS absolut ingen olja här!

Men tänk på när det gäller magasinets tryckfjädrar, att dessa måste harmoniera med vapnets rekylfjäder, om man har bytt rekylfjäder
gång efter annan men inte tryckfjäder i magasinen, kan dessa då slappa fjädrar orsaka stora problem med matningen, åtgärd, byt magasinets tryckfjädrar.

IMG_3497solvent

Bild Lysfotogen som också finns i 4 liters dunkar, mycket billigare..Biltema eller OK

Rengöring av pipan och mantel och stomme.

En del av dessa detaljer kan kanske köras i ultraljudstvätten, om än kanske bara halva detaljen åt gången, annars demontering och noga rengöring med en gammal tandborste och tops.

Grovvapens pipa kräver nästan alltid tyvärr  rengöring med mässingsborste och tyvärr någon form av solvent eller blyduk, lite beroende vad som har skjutet’s ur dess pipa.
Användandet av manlade kulor eller kopparbelagda kulor, ger avsevärt mindre föroreningar i pipan.
Men om rengöringen sker strax efter skjutningen är fotogen mer än tillräckligt lösningsmedel.

Var speciellt noga med patronläget i pipan det är förödande med smuts som ligger kvar här och hindrar att patronen kommer rätt, en stor orsak till klick.
Finkalibriga vapens pipor anser jag ska behandlas med stor försiktighet, att kanske några gånger per år använda en mässingsborste kan kanske anses OK , men absolut inte mer.
Trots att detta vapen skjuts enbart med blykulor! Läs mera om patronläget.

Oftast är en rengöring med fotogen och en bra linnelapp mer än tillräckligt, speciellt om denna rengöring sker i nära anslutning till skjutningen då är fotogen utmärkt som lösningsmedel.
Personligen använder jag inte solventer och andra starka lösningsmedel.

Dra gärna in pipan vid längre skjut uppehåll med Break free.
Mantel och stomme, var noga med rengöring och kontrollera att inga sprickor eller onormalt slitage finns.

Återfetta gejder och sedan lite tunn olja på rörliga delar, men ALDRIG olja i anslutning till ytan mellan slutstycke och mantel.
Ingen olja ska behövas på slagstiftet eller på utdragaren, men kanske lite tunn olja på utdragares infästning i mantel , inget mera
ska oljas in.

beg_rev_trumma
Bild . Revolvertrumma

Bild trumman och yoke,s uppbyggnad
Rengöring av revolver.

Denna rengöring skiljer sig på många sätt från en pistol, men låt oss börja med trumman som är den som får ta mot mest smuts och
kanske också mest stryk, släng in trumman i ultraljudstvätten 360 sekunder med samma rengöringsmedel som pistolen. Men om du har en starkt nedsmutsad trumma, kanske lite sen med rengöringen?
Börja då gärna med att med en mässingsborste och fotogen lösa upp beläggningar i trummans patronlägen.
Viktigt är att vid rengöringen av trumma kontrollera att all smuts som gärna samlas mellan extractor och trumma verkligen försvinner, detta leder ofelbart till klick annars!

beg_rev16
Bild trumma utan extractor (stjärna)

 

OM du inte har ultraljudstvätten demontera hela trumman, tänk på att S&W revolverns axel för extractor är vänstergängad!
Om möjligt använd rätt verktyg för demontering och montering.

Bild  hemmagjort verktyg för att demontera axel för yokelagringen utan att kröka axel som är ganska mjuk.

Tunt fett eller vid kall väderlek tunn olja på de rörliga delarna säkerställer en bra funktion, det är av största vikt att trumman kan
bringas att rotera men mycket lite kraft, den står för nästan 40 % av DA – tryckets motstånd? Ju lättare trumman roterar ju bättre blir hela DA trycket.

Vi återmontering kolla efter sprickor eller andra skador i patronlägen i trumman.
Kolla också upp extractorn att allt ser OK ut ge mycket lite fett på den del av extractorn som jobbar mot handen (frammatningen av trumman).

Revolverns mekanism bör isär i smådelar minst en gång per år, jag har beskrivit detta i minsta detalj i min serie revolverservice på köksbordet.

Har då en ultraljudstvätt kör du alla delar i mekanismen i tvätten ca 360 sekunder.
Jag använder i dag vanligt som smörjmedel kronans vapenfett för året runt bruk och detta fungerar riktigt bra!

Pipan som är en åtgärd för sig, börja med att noga rengöra ingångskonan med en mässingborste, doppad i fotogen eller tyvärr måste
man ibland använda en bra solvent eller kanske en blyduk, för att få bort avlagringar.

Var noga med att få allt rent, kolla mot ljuset att pipan ser OK ut, ibland kan detta jobb med att få rent i pipans bommar ta flera timmar
Återfetta pipan gärna med lite tunna olja typ Break free.
Kolla upp mynningen på pipan så att det inte finns några skador på pipans kröning, (längst ut), kontrollera och leta efter
eventuella skottbulor och du har haft problem med fastsatta skott i pipan.

Slutligen kontrollera sikte och korn att dom sitter fast, ge gärna tunn olja till sikteskruvarna.
Avsluta med att rengöra revolverns yta med Break Free olja, det är ett ypperligt rengöringsmedel som också konserverar ditt
vapens yta.

Ja, då skulle vår vapenvård vara klar och vi kan med gott samvete, dels se våren an och samtidigt veta med oss att i vårt
vapenskåp återfinns när vi vill, ett välskött vapen med alla funktioner intakta.

IMG_1752

Bild  Break Free, mycket bra tunn olja

Epilog

Just detta med vapenvård som faktiskt är en väsentlig del av skjutningen upplevs tyvärr av många vapenägare som något mer eller mindre oöverstigligt hinder. Men utvecklingen går ju framåt och vi tillföres ständigt nya hjälpmedel, där just ultraljudstvätten är ett sådant. Naturligtvis skulle man önska att denna tvätt vore lite större så att man kunde ”slänga” in
hela vapnet på gång, men tyvärr var en större tvätt mycket dyr förrut.

Jag vill också passa på att påminna om att solvent av alla de slag är oftast mycket miljöfarliga och kan allvarligt skada den som använder dessa medel, anser du det vara ett måste så om möjligt, utför rengöring med solvent ute i den friska luften.

Fördelen med Arnes blandning ( lysfotogen+ lite motorolja ca 0,2 – 0,3 dl per liter) är denna blandning är effektiv, trots att den inte utgör så stora hälsorisker, men även med denna blandning ska som med alla lösningsmedel stor försiktighet iakttagas!

Sedan till sist vill jag framhålla om du har läst en del eller delar av denna artikel förut, så stämmer det till viss del, rengöring och underhåll ändrar sig inte så mycket mellan åren
Lycka till

Arne Nohlberg 2016 02 12