Dyra vapen?

Oftast får jag frågan av oinitierade presumtiva skyttar är detta en dyr sport? Jag kan då oftast rabbla upp olika andra sporter/hobbies som är betydligt mycket dyrare än vad pistol och revolverskytte är.

Naturligtvis kan vårt skytte också kosta ganska mycket pengar , men om vi utgår från det i Sverige vanligaste skyttet fältskyttet så kan man även om toppvapen införskaffas komma undan med ca 25000 kronor och allt som krävs köps helt nytt.
I begagnat lådan döljer sig kanske pistoler till ca halva priset och dom är då i en toppklass men ändå några år gamla.

I omkring femton år har jag skrivit på den hemsidan som senare blev en blogg och samtidigt har jag tagit del av många frågeställningar från både Sverige, Norge och Danmark. Detta har tillsammans med ett eget stort intresse fått mig ganska uppdaterad om vad som sker i branschen. För femton år sedan fanns en mängd gamla pistoler på begagnat marknaden som med ett gemensamt namn kallades cykelpumpar

Det som var gemensamt för dessa gamla ”pumpar” var att de allra flesta var totalt utslitna! Det samma gällde revolver som men få undantag ( Smit & Wesson ) också var i rent bedrövligt skick. Då fanns ganska mycket Taurus vapen på marknaden och en del var svårt slitna, men tydligen användes ett bra stål i piporna för dom sköt oftast riktigt bra.

gamla-vapen1En relativt ”ny pistol” från Hämmerli. Tillhör de inte alltför dyra pistolerna.

För ca 10 – 15 år sedan  köptes ett flertal gamla unika vapentillverkare upp av SIG och man byggde men hjälp av reservdelslager upp och sålde ett flertal pistoler, som exempel Hämmerli som var ett stort namn på marknaden då, men tydligen så produceras även Hämmerli just nu. Det har varit svårt att få fram fakta om denna sammanslagning av olika vapen under ett och samma tak, i Sverige så återfinns en del under namnet Sportec i Åkarp utanför Malmö

gamlavapen2
Hämmerli SP 20 i kaliber 32 utförande, detta var en storsäljare i kaliber .22, men finns nu bara i kaliber .32. Detta var tveklöst en riktigt bra pistol, snyggt tillverkad med hög precision. Men varför bara i kaliber .32?

Det var naturligtvis inte bara Hämmerli som företag som uppköptes  av SIG, även andra legendariska tillverkare i Tyskland fick stryka på foten och oftast så försvann dom bara ut från Arenan.
Just Hämmerli är ett bra exempel på vad som har skett med det undantaget att de flesta andra tillverkarna bara försvann, från marknaden för att inte återkomma mer.

fin_Walter-GSP-expert_
Walther GSP Expert

Vi riggar en skytt för tio år sedan för att kunna uppskatta kostnadsökningen.

Skytten kallar vi Walter utan att för den skull syfta på vapentillverkaren Walther. Walter köper en begagnad finkalibrig pistol av de mera välkända märkena i begagnat led kostar denna pistol drygt 6500:- Ett ganska normalt pris för en begagnad Hämmerli SP 20 eller Feinwerkbau AW 93, eller en Morini CM 22 som var helt NY då. Dåtidens finkalibriga toppvapen vilka alla betingade ett nypris då, på ca 12 – 15 000 kr.

Vår skytt bestämde tidigt att ett A vapen skulle han ha, efter ett moget avvägande köpte han en 9 mm  Neuhausen 47/48 i bra skick för ca 7000 kr i begagnat led Obs att detta är den äldsta typen av våra nojjor ( neuhausen pistoler) .

Naturligtvis så hägrade också att skjuta revolver en riktig klassiker inhandlades även, en Smith & Wesson K 38 i kaliber .38 även den i begagnat skick, kostnad då 2500 :-. Ja på den tiden fick man en riktigt bra revolver typ  K38 för 2500:-

Finkalibrig pistol  6500:-
A vapen                     7000:-
R vapen                      2500:-

Totalt 1600 kronor med relativt bra vapen som skulle duga att tävla med i SM, idag så kostar ett av dessa vapen om vi frångår vårt A vapen, minst 25000 kr, kanske lite drygt denna summa.

Vad har då hänt under dessa 12 – 15 år på våra pistoler, en viss förfining har skett och vissa tillverkare typ Morini har varit mycket verksamma med ny utveckling, andra har inte gjort någon som helst nyutveckling utan kör med en gammal konstruktion. Men har höjt priserna till minst en fördubbling, på dessa år

semiauto_borcha
Borchards semiautomatiska pistol

Gammal som gatan är denna Borchart pistol, riktigt i denna klass ska man kanse inte leta begagnade vapen!

Vad beror då detta på och hur är begagnatpriserna.

Den största anledningen till prishöjning är med stor säkerhet en sviktande försäljning, inte bara i Sverige utan i hela EU, har vapenförsäljningen påvisat ett klar nedåtgående trend, därav de höga priserna på nya vapen.

När det gäller begagnade vapen så har deras prisnivå följt med priserna på nya vapen, detta med få undantag. Därav så behöver inne den presumtiva köparen förlora så mycket pengar vid ett vapenbyte, under förutsättning att vapnen har inhandlats i begagnat skick.

För 12 -15 år sedan fanns en uppsjö av gamla skrotvapen på marknaden, idag är den sanerad och de vapen som erbjudes är sällan i dåligt skick.
Men om möjligt ta med någon som kan vapen om du ska köpa begagnat vapen.

veteran4

Hur börjar man?

Alldeles för många köper ett A- vapen, efter ett år med licens, kanske en glock 17 _19 och sedan börjar ett evigt tränande med 9 mm ammunition, vad de flesta inte vet så är A vapenklassen tveklöst Skyttets Formel 1. det absolut svåraste att behärska!

Vänta lite med A vapen och framför allt med en Glock, normalt är A vapenklassen riktigt svårskjuten, men en Glock gör den ändå svårare.

Bättre är att börja med en revolver även den begagnad, helst i kaliber .32 men även en revolver i kaliber .38 duger bra att börja skjuta grovvapen med.
Men lägg den mesta träningen på den finkalibriga vapnet, dels är ammunitionen  mycket billigare och vapnet är betydligt lättare att skjuta med, det finns annars en risk att vår Walter ledsnar och börjar med en annan sport.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Träna rätt .

Det är ytterst viktigt att man dels sköter sina vapen för att ha en chans att få tillbaka merparten av den erlagda summan. Men det är minst lika viktigt att du trimmar dig själv och att du är medveten att bli en riktigt bra skytt kan ta 3 – 7 år. Men det är som i livet i övrigt att vägen till målet är den som man i efteråt oftast kan se tillbaka på och verkligen kan uppskatta.
Hur man löste det där problemet att utan fem skott kom alltid minst ett långt ut från måltavlans tia, eller hur du löste att du nästan alltid missade det första skottet på varje fältmål, osv osv.

En annan viktig iakttagelse är att i de flesta föreningar som sysslar med skytte och utbildar nya skyttar, så skjuts och tränas nästan enbart, banskytte, trots att vi vet att  av allt skytte är fältskytte den dominerande grenen och  naturligtvis skulle spjutspetsen i utbildningen läggas på just fältskytte. Även slutprovet skulle kunna läggas på just fältskytte och om  inte skytten begär det gamla provet som är allrådande i dag, det så kallade skjutprovet.

Detta är som om alla  körkortsaspiranter skulle träna med traktor och sedan köra upp för ett körkort för personbil!!!

Epilog.

Just nu blåser det ganska kalla vindar om vårt skytte, det är inte bara polisen i Sverige som är avogt inställda till vår sport, även EU känner att dom måste markera mot de fruktansvärda händelser som vi dagligen, tvingas ta del av i nyhetsflödet. Tyvärr är dessa förslag oftast fattade av människor som inte har den ringaste KUNSKAP om skytte.
Utan vill förbjuda allt skytte för att dom tror att detta påverkar den illegala skjutningen som i dag sker dagligen på gator och torg.
Men där har det nästan aldrig använts  legala vapen.

Därav blir resultatet av ett eventuellt förbud inte ens mätbart, men det slår sönder en gammal fin sportgren där Sverige har under många år hävdat sig, riktigt bra!
Den fruktansvärda händelsen i Nice i Frankrike där hundratals människor mejades ner med hjälp av en lastbil, ska vi då förbjuda alla lastbilar!

Detta nådens ÅR 2016 07 25 Arne Nohlberg

Detta är min tvåhundra nittio åttonde artikel.