Rekylfjädern pistolens motor.

Även om det kan te sig lite underligt så är det faktisk så, rekylfjädern är den motor som driver pistolen till en eller flera  omladdningar och är i högsta grad nödvändig för en bra funktion.
Ändå så slarvar vi med bytet av denna fjäder, för precis som andra fjädrar så mattas den ut och förlorar sin spänst och gör den motor som rekylfjädern ändå är betydligt svagare. Men detta accepterar vi oftast utan att veta för oftast är rekylfjädern inte synlig och vem kan genom att bara titta på den avgöra om ett byte är aktuellt?

rekylfjader1001
PÅ bild en speciell rekylfjäder med en inbyggd dämpning av rekylen, testad i ett par år nu!

Rekylfjädern pistolens motor. 
Få verkar veta att rekylfjädern arbetar i symbios med magasinets fjädrar, även om dessa fjädrar inte utsättes för samma krafter så bör man ändå byta ut dessa med jämna mellanrum, kanske vid det andra rekylfjäder bytet så byter man också magasin fjädrarna.

Hur ska man då kunna hålla reda på när det är dags att byta rekylfjädern? Jo följande metod är mycket exakt och fungerar perfekt, när vi köper den nya fjädern så är den med stor säkerhet längre än vad den gamla rekylfjädern är, skriv upp längden på den nya fjädern och byt ut senast när den gamla rekylfjädern har tappat maximalt 10 % men 5 % är mycket bättre funktion. En annan bra metod är att köpa två rekylfjädrar och använda en av dom som mall.

IMG_1859

Rena magasin och en bra magasinfjäder ökar sannolikheten till en bra funktion högst betydligt, bild ovanför.

Vad kan man då förvänta sig för problem med en dålig och utsliten rekylfjäder?
Först av allt en dålig matning av ammunition och oftast eldavbrott, nu kan ju detta med eldavbrott bero på många orsaker. Så en investering i en ny rekylfjäder är oftast en bra början på en felsökning, naturligtvis kombinerat med minst en ny magasin fjäder.

Egentligen är en rekylfjäder en ganska enkel tingest som inte borde kosta så mycket pengar att inköpa, jag har själv vid ett flertal tillfällen tillverkat egna rekylfjädrar, rätt pianotråd och tillgång till en svarv med extrem långsam rotation, skapar lätt rekylfjädrar. För några kronor styck.
Men i vapenhandel är dom naturligtvis betydligt dyrare. Men väl värda sitt pris.

Hur ofta ska men byta rekylfjäder?

Det beror på tre olika förhållande. dels när fjädern ligger spänd i pistolen, när slutstycket är tillbakafört av till exempel en plugg eller annat föremål, detta tar ganska bra på fjäderns spänst.

* Skjuter du inte på vintern demontera ut fjädern fån pistolen och lägg den lös detta ger en betydligt längre livslängd på fjädern.

* Ju mera du skjuter desto fortare tar rekylfjädern slut!

*Kvalitén på rekylfjädern, det kan vara en stor skillnad när det gäller kvalitet.

tesro5

PÅ bild ovanför en Tesro pistol finns det två rekylfjädrar, samma rekommendation gäller byta båda två vid behov= mätning eller kanske varje år ?

Epilog

Tragiskt nog är detta, vårt förhållande till rekylfjädern, inte bara dåligt överlag, utan tyvärr riktigt dålig. Jag får många brev som man direkt kan relatera till en utebliven funktion, där man direkt kan mer eller mindre anta att just rekylfjädern spelar en aktiv roll. Oftast kan man efter en viss övertalning få vederbörande skytt att erkänna att denna fjäder har jag aldrig bytt!
Bli vän med din rekylfjäder och trots din relation så byt ut den eller dom med jämna mellanrum, kanske en bra tumregel varje år!

Detta nådens år 2016 08 14 Arne Nohlberg