Hylsor i en varierande tillgång.

Alla som någon gång återladdat  en avskjuten hylsa och på detta sätt återladdat och förvandlat hylsan till en patron, vet att det måste ställas krav på vissa egenskaper på en hylsa, som oftast hittas på marken, ibland är till och med hylsan trampad på.
Hur ska man få ekonomi och funktion att sammanstråla i en en lyckad laddning, vad krävs och vilka hylsor ska man låta ligga kvar?

Ska tändhattens rester  demonteras före  rengöringen? Eller ska dom stötas ut pressen?

Hur ska hylsorna rengöras och med vad, vad tjänar vi på en en rengöring förutom exteriör?

Hur många gånger kan vi ladda en hylsa?

Men låt mig först av allt fräscha upp terminologin om hylsor, en hylsa är alltid en hylsa, men om vi fyller den med krut och tändhatt och en kula så är det en patron.

De hylsor som hittas liggande på marken ska plockas upp med en viss försiktighet, dels kan dom vara trampade på och dels kan dom vara avskjutna många gånger, att hylsan varit laddad några gånger förut innebär inte att den måste kasseras, men en skev trampad hylsa ska vi absolut inte använda igen. Låt den ligga kvar, eller släng den i en papperskorg eller en insamling för metallen mässing.
Anledningen är att du kanske har åkt 10 mil till en fälttävlan och just denna hylsa medför kanske att du får ett klick på en skjutstation, nej glöm den hylsan.

hylstrumlare-1

CA pris 1590:- Finns på stengalleriet.

Att de flesta hylsorna hittas på skjutbanor är ett faktum och kvaliteten kan var skiftande, men oftast är dom bara skjutna en enda gång. Oavsett om det gäller hylsor i kaliber .32 eller 9 mm, så är bra hylsor mycket användbara för återladdning.
Men gör ändå en okulärbesiktning vid plockandet, det brukar synas om det är första skjutningen eller att hylsorna varit använda förut, kolla efter sprickor och otrampade hylsor.

hylstrumlare_2

Ca pris 2000 kronor, Stengalleriet.
Naturligtvis finns det billigare hylstrumlare än vad jag visar i bild, men denna kostnad är ändå ganska representativ för modell bättre trumlare. Tilläggas kan att rengöringsmedlet kostar omkring 50 – 70 kronor.

Nästa fråga är när vi kommer hem hur ska vi rengöra hylsorna och ska tändhatten sitt kvar?
Några väljer att köra hylsan i en laddpress, bara för att bara stöta ut tändhatten innan hylsan stoppas in i hyls-rengöraren/ poleraren.
En hel del skyttar köper en rengörings utrustning för ganska mycket pengar, och stoppar in hylsorna i denna tillsammans med en form av polermedel oftast nötskal och hylsorna blir nästan som helt nya.
Jag har personligen laddat ammunition i över 30 år och aldrig haft en egen hylstrumlare, jag har aldrig plockat ut den gamla tändhattsresten innan rengöringen.
Utan resen av tändhatten stöter min laddutrustning ut på station nr 1 i min SD press.

renhyls2
Så här gör jag:
Tvättar hylsorna med hjälp av lite tvättmedel, typ Yes och tillsätter Citronsyra, använder ljumt vatten och aktiverar hylsorna med tvättmedel och citronsyra.
När jag anser dom vara rena, så rullar  runt dom i en frottéhandduk och låter dom lufttorka.
Denna enkla metod har fungerat i många år utan problem.

Nästa fråga blir då hur många gånger kan man ladda om hylsorna?
Svaret är att det beror på flera omständigheter, del hur mycket man krymper när man laddar , varje krympning är en stor påfrestning på hylsan, och dels vilka krav men ställer på sin ammunition.
Jag har testat att ladda om 16 gånger, men anser att max tio gånger är mera ok. Men om man då krymper hylsorna så minskar antalet laddningar till kanske max 5 detta får provas ut.
Oftast känner man vid kalibreringen av hylsan vid återladdning, om den är sprucken.
Till skillnad mot gevärsskyttens hylsor så saknar ju våra hylsor bröst, därav behöver vi aldrig förkorta dom med till exempel en hylssvarv.

biltem_ultraljuds1
Naturligtvis kan man använda en ultraljudstvätt, denna fungerar helt perfekt. Till att rengöra hylsor och den lär även ta med (rengöra) tändhattsläget med den gamla avskjutna tändhatten på plats.
Ju större ju bättre ultraljudstvätt och tänk på att en Ultraljudstvätt är fenomenal att rengöra vapen i!
Rengöring hylsor kan ske som vid den manuella rengöringen, i med en gnutta Yes eller annat  diskmedel och ca 1 matsked med citronsyra, kör detta i tvätten ca 10 20 minuter, då åstadkommer tvätten värme och allt blir mycket fint.
Sedan använder jag en frottéhandduk och rullar runt de rengjorda hylsorna i därefter får dom torka på sommaren ute, på vintertid på ett element. Detta tar ca 1 vecka, men observera att det är av stor vikt att hylsorna är helt torra innan man börjar ladda!

Min laddbänk med Dillon SD press
Min ladd -bänk med Dillon SD press

Det finns skyttar som använder diskmaskin till hylsrengöring, men till detta avråder jag bestämt, likaväl som att använda tvättmaskin till hylsrengöring.
Båda dessa metoder fungerar perfekt, men det kanske inte är så bra att äta på de diskade faten eller använda den tvättade skjortan, vad vet jag?
Men om man har tillgång till en gammal uttjänt disk eller tvättmaskin så är denna maskin perfekt för hylsrengöring.

Epilog

I vanlig ordning så finns det till samma funktion olika vägar att uppnå ungefär samma resultat.
Det är precis som vårt skytte det finns olika vägar till målet.
Välj den väg som passar dig bäst.

Arne Nohlberg, detta nådens år 2016 09 11

Laddning av hylsor