Bara ett magasin!

Ganska ofta så kommer det en returfråga på en krånglande pistol, att det är ju bara ett magasin, eller ibland det är ju bara ett magg!
Kan detta magasin verkligen krångla?
Då kan det vara svårt att övertyga frågeställaren att ett magasin är en viktig del av en fungerande mekanism som kan ställa till med verkligt stora problem, speciellt då det gäller matningen av ammunition.

Magasinet med sina patronförareläppar och med sin tryckfjäder är i högsta grad involverade i att säkerställa en bra funktion och en säker patronmatning, oavsett om det finns sex eller en patron i magasinet.
Det kan också vara bra att veta att magasinet alltid jobbar i en symbios med vapnets rekylfjäder. En sliten rekylfjäder, en för kort rekylfjäder påverkar i högsta grad magasinets förmåga att mata fram patron efter patron i våra semi eller halvautomatiska pistoler.

Jag är efter att i många år deltagit i denna skytteverksamhet, lika övertygad om att på dessa magasin ställs ibland orimliga krav. Dom ska fungera efter att ha tappats i marken eller dom har aldrig någonsin rengjorts utan är mycket smutsiga med en förkortad och sliten tryckfjäder.
Men ändå förväntar vi oss en helt normal funktion! Eller hur?

Men låt oss ta del av vad som anses kunna  vara en bra service på ett par magasin i detta fall Morini CM 22. Men de flesta magasinens konstruktion korresponderar med dessa magasin.
Men tanke på att ett enda kvalitetsmagasin kostar omkring 1500 kronor så synes rengöringen och underhåll mer och mer motiverad.

img_4397

Ja så ungefär ser de flesta magasinen ut, vad som är speciellt med Morini är att det finns en kulguide i taket på patronläget, detta kräver en annan vinkel på patronerna i magasinets patronförareläppar.
Dessutom är magasinen tillverkade i ett rostfritt mycket hårt material.

morini_p02
Här kan vi på den lilla bilden ovanför, se patronförare guiden. Morini har valt att lägga denna guide ( patronstyrning) i taket .

img_4398

Märkningen här med A respektive B är av stor vikt, skulle något magasin börja krångla så vet jag ju direkt om det är A eller B som kräver en åtgärd. Även vid demontering och montering är jag noga med att hålla isär dom. Det är annars lätt att stå där med två icke fungerande magasin. För tyvärr är dom anonyma, våra magasin.
img_4400

Här kan vi se båda magasinen före rengöring och eventuell justering, mitt A magasin har varit defekt men är åtgärdat B magasinet är helt OK och har tillsammans med A magasinet gått drygt 65 000 skott. Tyvärr har A magasinet varit utsatt för åverkan på patronförare läpparna.

img_4408

Här kan vi se B magasinets perfekta läppar, utan skador. Bild tagen genom förstoringsglas, därav kvaliteten.

img_4411

Här kan vi se A magasinets påverkade läppar. Men den värsta defekten på läpparna är nästan helt borta. Som synes är det inga stora skador men ett litet märke gör att patronen oftast fastnar i munstyckets patronförareläppar.
Bild genom förstoringsglas.

img_4430

Så här demonterar jag mina magasin inför rengöring och justering, jag är noga med att de vitala delarna är separerade,  här finns också en möjlighet att till exempel  jämföra olika delar från det fungerande magasin och mot det inte fungerande magasinet.
Fjäderns status är lätt att jämföra mellan de olika magasinen.
Likaså kan vi jämföra de olika magasinens patronförareläppar, avståndet mellan dessa läppar är helt avgörande för en bra funktion.
Mera om detta senare.

img_4437
Jag använder ett digitalt skjutmått när jag justerar mina patronförareläppar men det fungerar lika bra med ett vanligt analogt skjutmått.

img_4436

All justering av skadade ytor i magasinets patronförareläppar sker med en diamantfil, magasinen är oftast tillverkade i ett hårt stål till exempel av  rostfritt stål och då krävs det en fil av denna hårdheten. Är ganska billig att införskaffa. Den ska vara tunn och ganska smal

img_4439

Vi kan här se de mest värdefulla måtten på en Morini CM 22, men dessa mått är inte gällande för något mera vapen  än just Morini CM 22.
Andra tillverkare har andra mått.
Det är av stor vikt att de ytorna i patronförare läpparna som patronen möter är fria från sår och skador.
Jag förstår att en del vill ge sig på och justera patronförareläpparna, men jag avråder och har med tanke på detta utelämnat mitt verktyg för detta jobb.

morini_magasin11
Så här ser ett Morini magasin ut. Lätt att demontera och montera. OBS att måttet 5 mm är för ett helt nytt magasin och kan vara lite större på ett slitet omkring 5,15 till 5, 30 mm är mera normalt.
Måttet mellan dessa läppar är direkt avgörande för en bra funktion.

Arne Nohlberg detta nådens år 2016 11 30