Ladda egen ammunition?

Allt flera börjar efter en kort tids skjutning att införskaffa ett grövre vapen och  att då fundera på att själv ladda sin egen ammunition. Men oftast så är det möjligheten, att tro sig tjäna en hacka på att ladda själv, som oftast är den egentlig drivkraften. Men inget kan var mera fel än detta påstående, du ska senare i artikel möta dom argumenten som jag anser är mera bärande för att börja handladda ammunition.

dillon_sdb_cat_shot_b
Dillon Square Deal B  typ 2 press

Denna artikel kommer inte att ge dig som läser den någon form av en hemlig laddning som är helt fantastisk, för som du säkert vet eller kommer att veta efter att du tagit del av denna artikel så är varje pistol och varje pipa helt unik, därför så finns inte möjligheten att skicka runt den perfekta laddningen för alla vapen, en laddning som inte ens existerar!
Jag började att ladda ammunition i början på 1970 talet, då enbart för gevär, men sadlade om i sekelskiftet mellan 1900 talet och 2000 talet till att handladda ammunition för pistol och revolver. Jag har laddat allt från kaliber .38 ner till kaliber .32.

hn_kulor_4
Till att börja med så attraherades de flesta skyttar av möjligheten att tjäna en eller ett par kronor på varje skott och tror att detta är den drivande kraften bakom handladdningen. Men inget kunde vara mera fel, handladdningens första och främsta fördel är att kunna anpassa laddningen efter vapnets  pipa. Oavsett om det gäller revolver eller pistol så är båda dessa vapen försedda med unika pipor. Att då kunna anpassa laddningen så att maximal precision kan erhållas det är just detta, som är eller ska vara drivkraften bakom handladdningen. Sedan kan man ju inte förneka att ett normal patron i kaliber .32 som exempel kostar omkring 4 kronor per styck ! Men betingar kanske en kostnad på ca 1,50 kronor. Till detta kan du addera en betydligt ökande precision.

hylsor200

Fabriksammunitionen brukar vara tillverkad nere på Balkan i bästa fall, men kan lika gärna vara tillverkad i de gamla öststatsländerna i Europa, samtliga patroner brukar oftast undvika själva överljudshastigheten, thats it!.
Vad är det då man strävar efter? Vad kan jag få ut av min handladdning, ett konkret bevis är att jag tjänar kanske 2 – 2,50 per patron, men detta är generella vinster, vad som kan ses som den största fördelen är att precisionen på vårt vapen ökar högst betydligt, med hjälp av en intressant och rolig väg till målet.!
Inte att förglömma att du anpassar laddningen efter ditt behov skjuter du alltid på 25 meters banskytte finns det ingen som helst  anledning att använda maximala laddningar.
Som tyvärr sliter hårt på ditt vapen, genom de oerhörda krafter som uppstår i pipan.

hn_kulor_4

För att lite mera konkret beskriva vad jag menar så kommer en ganska bra beskrivning på vad som skapar precision och hur vi kan uppnå den.
När en kula passerar genom pipan så bringas vår pipa i vibrationer, dessa vibrationer kan uppträda med större svängningar och minder svängningar, dessa vibrationer är helt beroende på vilken hastighet kulan har när den passerar pipan.
När kulan passerar vår pipa så kommer det alltid att uppstå vibrationer, men vi kan påverka amplituden på dessa vibrationer, genom att testskjuta med olika hårda/mjuka laddningar.
Dessa vibrationer uppstår med olika intervaller i vår kulas flykthastighet så det gäller att träffa rätt när vi utvärderar laddningens storlek.

hn_kulor_4

Större svängningar ger då sämre precision och mindre svängningar ger då en klart bättre precision. Så det är inte bara våra egna svängningar av vapnet som påverkar precisionen framme i måltavlan utan vapnets /pipans svängningar påverkar också var vi träffar i vårt mål. Varje pipa är unik och därför är det inte möjligt att applicera en bra laddning som en kompis har och förvänta sig att denna laddning ska gå lika bra i mitt vapen som är exakt samma typ av vapen som kompisen har!
Då återstår att inhandla en laddpress och kunna tillgodose en klart bättre precision!

hn_kulor_4

Nu står vi här med vår nyinköpte laddpress hur gör vi för att maximera laddningen?
Hur gör vi då för att maximera vår laddning till varje kaliber? Vi börjar med att ladda  lite under vad laddtabellen anger för vår pistol eller revolver, vi laddar upp tio patroner, sedan adderar vi till exempel för just kaliber .32 0, 05 eller 0, 10 grain och laddar upp 10 nya patroner, vi förvarar dom i unika påsar. Sedan kan vi addera 0,10 eller 0,05 grain och gör 10 st nya patroner.
hn_kulor_4

1 grain är 0,0648 gram 1 gram är 15,432 grains
Har vi sedan tillgång till en skjutstol så är det toppen, men det går ganska eller riktigt bra att skjuta av vårt vapen med hjälp av ett bra stöd. Tänk på att aldrig lägga vapnets pipa med ett stöd detta ger ofelbart missvisningar.
Gör en anteckning på skjuttavlan om till exempel 1,5 grain och skjut tio skott med högprecision mot denna tavla , byt tavla och skjut 10 nya skott mot denna tavla som kan vara markerad 1,6 grain. Ett grain är ett litet mått det går 15,4 grain på ett gram.
hn_kulor_4

Fortsätt sedan åt något håll uppåt eller nedåt i laddatatabellen om du inte hittar  den optimala laddningen.
MEN ÖVERLADDA ALDRIG, GÅ ALDRIG ÖVER MAXLADDNINGEN!
Där du köper krutet ska det finnas en ladddatatabell för just det krutet som du har valt oavsett om det är snabb brinnande eller långsamt brinnande krut. Eller en hänvisning på nätet till var du kan hämta en sådan.

Läs mera o skjutstolen och utvärdering av handladdad ammunition

Fastsätting av skjutstol

dillon_sdb_cat_shot_b
Dillon enklaste men bästa press för pistol och revolverammunition

Val av laddpress.

Jag har under åren som gevärsskytt och handvapens skytt testat några olika pressar, dels den som idag är i min ägo sedan 14 år tillbaka en Dillon (Square Deal) S D, en press som jag är mycket nöjd med och har laddat ca 100 000 patroner med, detta är en press för dom som bara laddar pistol och revolver ammunition. Om man kombinerar enhandsvapen med gevärsskytte så finns det hos Dillon ett flertal pressar att välja på. Men denna artikel ska bara handla om utrustning för vad vi håller på med.
Dillon SD är utan tvekan den snabbaste och enklaste och dessutom den billigaste högkvalitativa  pressen på marknaden.
Dillon SD är en för perfekt press som har allt jag kan önska mig.

Dillon i Sverige sportec 

Läs mera om Dillon SD Film

Läs mera om pressen Dillon SD

Dillons blogg

Under mitt gevärsskytte tid använda jag också LEE pressar som är en av de billigaste pressarna men fungerar relativt klanderfritt, till just gevärsammunition.

Hornady har också pressar som är betydligt högre prissatta än vad LEE är men håller också högre kvalitet

Säkerhetstänkande.

Ibland höjs ett varnande finger mot att laddning av ammunition skulle vara farlig. Mitt svar är då att det är nästan ofarligt om man följer de säkerhetsföreskrifter som gäller. Att alltid använda skyddsglasögon i varje moment. Att aldrig använda pressen om du inte är helt nykter. Att följa den regelsamling som med följer pressen.
Den absolut farligaste komponenten är tändhatten.
Var noga med att följa de säkerhetsföreskrifter som medföljer pressen.
Normalt kan det aldrig smälla i pressen under laddning, en hylsa tål ca 1 atmosfärs övertryck, sedan spricker den och hylsans hals är hela tiden exponerad.
Mera om detta senare.

vectanba10444444

Krut och kulor.

Jag har under åren testat många olika tillverkare av krut, men har under många år använt BA 10 krutet från Vectan, när jag laddar kaliber .32. När det gäller andra kaliber så har dels Vectan det krut som krävs men även andra tillverkare har bra kvalitet på krut. Men obs att man använder normalt olika krut för olika kaliber, ju lättare kula ju snabbare krut.
Mitt val när det gäller laddning av kaliber .32 är att Vectan krutet är det absolut renaste krutet och ger mycket lite smuts kvar i pipan.
Läs mera om ammunition.

hn_kulor_4

När det gäller kulor så är det smaken eller tipsen som oftast får avgöra valet, för ganska länge sedan köpte vi rena blykulor och sköt med, naturligtvis fungerade detta relativt bra, men händerna såg ut som när man fuskade i skolan vi för sen ankomst och skyllde allt på den avhoppade kedjan, detta fungerade tills fröken hotade med att ringa min fader, då upphörde alla avhoppade kedjor mycket snabbt.
Jag har under många år använt kopparplätterade HN kulor. Köper ganska stora förpackningar och är mycket nöjd med dessa kulor i kaliber .32.

Läs mera om  kulor

untitled (5)
Federal 100 small pistol, tveklöst den bästa tändhatten .

Tändhattar.
Detta är ett viktigt val som du själv måste göra, de finns egenskaper som man inte kan blunda för och det är tändhattens mjukhet, ju mjukare tändhatts hölje ju lättare detonerar tändhatten, detta kan vara mycket viktigt speciellt vid skjutning med trimmade tryck på revolver. Federal 100 small pistol är vad jag har använt under många år, dels är den mjuk och inte att förglömma är detta en tändhatt av hög kvalitet. Tändhattar för tjänstepistoler är av kategorin hårda tändhattar.
Läs mera om tändhattar.

 

hylstrumlare-1

Rengöring av hylsor och val av hylsor.

Oftast så hittar man sina hylsor på marken avskjutna av någon som inte ansett ha behov av dom. Men de flesta kaliber finns att köpa som helt nya hylsor.
När det gäller de marken upphittade så måste dessa rengöras, en smutsig hylsa kan på nolltid förstöra ett patronläge i pipan.
Det finns en hel de skyttar som investerar i en trumlare som rengör och polerar hylsorna före laddningen, jag har testat detta genom att välvilliga kompisar lånat ut en trumlare, men det var inget för mig, nackdelen var: tog lång tid en extra rengöring av hylsorna krävdes för att få bort all skal som hade polerat hylsans yttersida. Ett normalår med mycket skytte skjuter vi sonen och jag ca 8000 skott.
Därav så använder jag diskmedel och citronsyra för rengöring.
Naturligtvis blir inte hylsorna polerade men en viss förbättring sker och rengöringen funkar perfekt, även om jag låter tomhylsans tändhatt sitta kvar under hela rengöringen.

Bygg en laddbänk för pressen

Läs mera om hylsor och rengöring.

Mera om hylsor

Rengöring av hylsor

 

rcbs-vag
Krutvågar.
Jag vågar påstå att det fungerar lika bra eller nästan lika bra med en mekanisk våg som med en digital, men det är ju lite smidigare med en digital våg .
Jag har testat två vågar en digital och en mekanisk för ett antal år sedan , Lite om vågar för krut– dosering

rcbsvag

Litteratur i ämnet.

kan rekommendera Normas laddmanual, trots att det är nästan bra data för gevärsammunition, men det finns en ganska bra beskrivning av handladdningen. jag har det första utgåvan på Svenska men i dag återfinns del 2 en omarbetad manual på engelska.
Det finns mycket annan litteratur om just handladdning, sök på nätet.
Varje försäljare av krut ska kunna plocka fram en laddatatabell, men även här finns massor att hämta på nätet.

Normas hemsida  med den nya manualen.

img_4448

img_4446
Detta är den Svenska versionen som kom 2004 men är tyvärr slut överallt, den nuvarande engelska versionen är också mycket bra och väntar på en översättning till Svenska. ca pris är drygt 330 kronor i dag år 2016.
Men tyvärr så dominerar gevärskulor och laddningar för gevär.

Epilog.

Handladdningar är en mycket fascinerande hobby eller sport i sporten, när man kommer till skjutbanan med ett antal nyladdade patroner med en viss skillnad för att utröna var pipan svänger minst och ger mest precision, det är en högtidsstund svår att förklara men då vet man att det man stoppar in i pipans patronläge är i högsta grad optimerat för just mitt vapen och ger den bästa precisionen. För anta att vi som skyttar vinglar lite fram och tillbaka, men vi ska ju inte behöva kämpa med en pipa som också svänger fram och tillbaka.
Till sist vill jag önska er alla  en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR

Arne Nohlberg detta nådens år 2016 12 12

 

En kommentar

Kommentarer är stängda.