Krutvågar digital eller analog?

De flesta som har sysslat med handladdning som en sport i sporten, eller som en givande hobby, alla dessa utövare har behov av en bra krutvåg. Därför ska jag dyka ner i marknaden och bringa lite reda för både dig och mig. Samtidigt delge läsarna  en uppfattning om vilka vågar som finns vad dom kostar och vågarnas prestanda.
Naturligtvis finns det flera olika vågtillverkare, än vad jag visar här, men detta är ett litet urval av krutvågar på den Svenska marknaden.

Vi ska även jämföra en digital mot en analog våg.
Även om det är i sista stunden, så kanske en krutvåg kan komma men i Tomtens paketsamling?

Det finns två vägar att gå: Antingen välja en digitalvåg som oftast är mycket dyrare än en analog våg. Eller också bestämma sig för en analog våg  och sedan hålla fast vid den, annars tvingas man addera priset på den analoga tillsammans med den digitala vågen och då blir det onödigt dyrt!
Jag har de senaste 12 åren haft både en analog och en digital våg, men använder alltid den digitala vågen. Detta på grund av smidigheten och precisionen på det vägda krutet

Man ska ha klart för sig att det måttet vi använder i laddningar är inte ens gram utan GRAIN, det går 15,4 grain på 1 gram, laddningen av patroner kräver noggrannhet vad krutdoseringen beträffar. Därav så är presentationen i digital form lätt att ta åt sig och vida överlägset den analog presentationen.

Låt oss ta en titt på vad som idag finns på marknaden och vad dom kostar. Först börjar vi med en analog våg i lågprisklassen

 

lee-safety-scaleDetta är en fullt fungerande våg i lågprisklassen, men viktigt med alla analoga vågar är att hålla rent lagringen där själva vägningen sker, dam och smuts är inget bra lagringsunderlag. Pris 2016 är 315 kr på Vildsvin.se.

Lee safety Scale en mycket lätt och billig krutvåg. Är naturligtvis helt oberoende av el eller batterier.
Youtube om vågen 

rcbs-chargemaster-1500RCBS Chargemaster 15 00 D en snygg våg med en hög precision, kostar 2016 ca 3100 kronor, är att betrakta som flaggskeppet i RCBS vågar. Finns här


Denna våg är uppbyggd av kvalitetsmaterial, den stora displayen ger en lätt och säker avläsning, vågen är ställbar mellan grain och gram. Precisionen är +-0,1 grain. med en totalkapacitet på 1500 gram kan det mesta vägas.
Vågen är lätt att kalibrera men hjälp av medföljande vikt. En adapter för 220 volt medföljer.
Denna vågen är konstruerad för en riktigt seriös handladdare och kan uppgraderas till en automatisk krutvåg med en dispenser för krut.
Det finns ett tillbehör så att doserade laddningar kan fås med en mycket hög precision. ( Charge master dispenser).

 

Digital våg med max vikt 1500 grain. Noggrannhet på +/- 1/10 dels grain, drivs med den tillhörande adaptern på 220 volt.
Mera om vågen Youtube

 

dillon-vag-10483
Dillon våg D-terminator kostar 1890 kr  år 2016 .
Upplösningen och andra data är ungefär som RCBS. Finns här

Dillons digitala våg har en utomordentlig precision på 0,1 grain eller 0,01 gram.
Har med en kalibreringsvikt.
Drivs med den tillhörande adaptern eller med 4 AA batterier.
Max vägd vikt är 900 grain, eller 57 gram.
Kontrollvikt ingår.
Mera info på nätet 

rcbs_rangemaster
RCBS Rangemaster kostar ca 1170 kr år 2016. Detta är en liknande våg ( Min är en Mickro Pro) våg som jag har haft i många år fungerar perfekt, den är nätansluten genom en adapter, det medföljer två kallibreringsvikter.
Drivs med den ingående adaptern på 220 volt.
Enkel att växla mellan gram och grain, hög precision.
Mycket lätt att använda.
Rangemaster på nätet.

hornady-scaleHornady Digital scale är en våg  till det otroliga priset va 695 kr, jag har svårt att bedöma kvalitet på vågen, har inte provat den.
Fördelen är att den är lätt att ta med sig batteridriven.
Priset är lågt eller rättare sagt mycket lågt! Finns på vildsvin.se

Data

Hornady G2-1500 Electronic Powder Scale 1500 Grain Capacity <!–

Material Polymer
Capacity 1500
Battery Type AAA
Power Source Battery
Accuracy 1/10 Grains
Maximum Powder Charge 1500 Grains

Vågen lär fungera riktigt bra för att väga kulor och krut. Väger upp till 1500 gram, ställbar för grain/gram/OZ, enkel att hantera drivs med 2 st AAA batterier.
Har inte hittat en precisionsangivelse.
Hornady digitalvåg på nätet

Epilog.

Detta var ett litet urval av de vågar för krut som finns att tillgå det är ingen tillfällighet att artikel kanske väger över år RCBS vågar, detta av den enkla anledningen att jag har haft en mycket bra erfarenhet av detta fabrikat, under många år.
Det är kanske ingen som tvekar på att det numera är digitala vågar som gjort en segerparad över hela världen. Men att det fortfarande finns att tillgå mekaniska vågar till nästan samma priser som en digitalvåg i mellanprisklassen ca 1500 kronor.
OBS att de flesta vågarna även finns på nätet, E bay är en bra början att söka på!

Den leverantören som anges i artikeln är inte den enda som säljer dessa vågar de flesta leverantörerna som sysslar med handladdning har en eller flera vågar i sitt sortiment.

Till slut så önskar jag er alla en GOD jul och ett Gott nytt År

Arne Nohlberg detta nådens år 2016 12 16