DA eller SA, tryck.

Som de flesta redan har anat så är detta en förkortning av Double action och Single action, båda dessa uttryck gäller fältskytte med revolver.
Av någon konstig anledning så går det som en icke markerad zon genom Sverige, på ena sidan så är det DA som gäller och på andra sidan zonen så är det SA som gäller?

Min avsikt med denna artikel är att belysa dessa både avfyrningssätten för en revolver och då samtidigt passa på att ge lite tips kombinerat med fördelar och nackdelar med dessa båda sätt att avfyra en revolver.
Ja då kör vi !

revolver3
På bild en DA skytt klar att skjuta, med båda händerna som stöd på revolvern.

DA

Står då för Double action och är verkligen en dubbel action som sker i ett enda drag.
Så egentligen skulle man kanske kalla detta avfyrningssätt  SA.
Men glöm detta så fort som möjligt och snabbt tillbaka till verkligheten och DA.
DA innebär att man INTE spänner upp hanen inför varje skott utan att man drar avtryckaren rakt igenom hela mekanismen och så småningom smäller skottet av.

Metoden ger en betydligt snabbare avfyrning och mindre störningar i vapnet än vad det innebär att spänna upp hanen inför varje skott.
Men i vanlig ordning så är det så att när det finns fördelar så finns det också nackdelar, här kommer dom:
Att lära sig skjuta DA tar betydligt längre tid att lära in, det är inte ovanligt att du sprider skotten rejält stort i början och allt verkar hopplöst, men skam den som ger sig efter träning så kommer resultatet.
Det finns ju en klar tendens att inte skjuttiderna på våra fältskjutningar hålls, utan att man sakta men säkert glider ner på skjutskalan när det gäller skjuttid , till och med på 2016 års SM så fanns det skjutstationer som klart låg under skjuthandbokens regelverk. Att då ha lärt sig DA skytte är nästan ett krav för att kunna hänga med. Personligen skjuter jag nästan alltid DA skytte, i min del av Sverige så är detta den dominerande avfyrningsmetoden!

s&w 032
Modifierad avtryckare OBS avtryckare stoppet längst till upp till höger, bakom avtryckaren. Så här bör avtryckaren se ut

Ett annat krav är att man åtgärdar avtryckaren så att den yta där fingret landar är polerad.
Det är av stor vikt för en bra avfyrning.

s&w_sakerhet2
Upphak SA tryck.

En snabbtitt i ett trimmat tryck på en S&W revolver.
På denna bild är tonvikten lagd på den enda egentliga säkerhetsdetaljen på en revolver HANUPPFÅNG, ta inte bort detta. Denna säkerhetsdetalj kräver att hanen är intryckt innan skottet kan går. Om man tappar vapnet så skyddar detta från oavsiktlig eld.
En annan nackdel är att ska denna metod komma helt till sin rätt så är en trimmad avfyrningsmekanism inte helt nödvändig men en mycket klar fördel. En otrimmad S&W revolver kan ha ett DA tryck på omkring 4 kilo, ett trimmat tryck på ungefär 2,0 kilo.
Det senare ger då skytten en klar fördel.

revolver_2
Skriv en bildtext

En typisk pose för ett SA tryck, på S&W modell 16 i kaliber .32.

SA 

Single action förekommer mestadels i den norra delen av Sverige, det innebär att man med Tex tummen spänner upp hanen inför varje skott. Detta tar inte bara tid utan revolvern rubbas ur sitt läge och måste återigen riktas in mot målet.

Fördelar är att de flesta avfyrningsmekanismer klarar detta ganska bra, en S&W revolver har oftast ett rent och fint tryck på strax under 2 kilo, utan att vara trimmad.
En annan fördel är att detta sätt att skjuta är ganska lätt att lära in.

Nackdelar är då den betydligt längre skjuttiden och att inriktningen rubbas högst betydligt.

En kombination av dessa båda SA och DA  sätt att avfyra en revolver.

Det finns några få skyttar som kan med framgång kombinera dessa två avfyrningssystem DA och SA. Oftast då med första skottet så är hanen uppspänd men sedan de andra skotten i DA mode, eller en kombination av DA och SA.

Epilog

Om man nu ska satsa på revolverskytte, så anser jag trots svårigheten att DA skyttet är det som ger mest framdeles, så trots de initiala svårigheterna är detta att rekommendera.

Om man nu ska satsa på revolverskytte, så anser jag trots svårigheten att DA skyttet är det som ger mest framdeles, så trots de initiala svårigheterna är detta att rekommendera.

Jag var inne på att ge lite mera information om tryckmekanismer och andra nyttiga ting.

S&W revolver 

Mera S&W revolver

DA tryck
Det är dessutom skrivit många meter om S&W revolvrar.

Arne Nohlberg detta nådens år 2017 01 25