Skötsel av vapnets träkolv.

Jag är helt övertygad om att de allra flesta kolvarna aldrig får någon som helst underhåll, trots att dom är gjorda av trä där risken finns för stora, dyra skador ,så verkar de flesta vapenägarna helt ignorera detta med skötsel av kolven?

Jag har under åren hört den ena skrönan efter den andra: här kommer ursäkter för att inte sköta träkolven. Men observera att de flesta är skrönor helt utan någon som helst substans.
* Kolven blir oljig och svår att hålla i. Totalt fel, så mycket olja ska vi inte använda.
* Oljan kan missfärga pistolens blånering, också detta helt fel.

Men istället kan vi direkt se faran med att en kolv, torkar ut så att den spricker. Vad kostar då en kolv idag ca 1500 – 2500 kronor är inte ovanligt.
Så det lönar sig verkligen att då och då ta hand om kolven och till viss del återställa den så att åtminstone sprickor i träkolven undviks.

Jag har kunnat konstatera att under de senaste åren så har det funnits lackerade kolvar, men detta är en chimär det underlättar de första årens skötsel, men sedan blir det mycket svårare.

schaftol1

Jag har under många år använt Schaft-oil som medel för att olja in kolven på min Morini.
Detta är precis vad det handlar om att olja in kolven och ge trämaterialet en chans att överleva  utan sprickor. Den totala åtgärdstiden kan inte vara mera än högst 10 -20 minuter. Det är perfekt att utföra detta nu när vi befinner oss lite i en vågdal när det gäller tävlingar. Avbrottet i skyttet ger kolven en chans att assimilera oljan och att den ges möjlighet att suga in oljan i träkolven.
Läs mera om oljan.
Men a andra sidan så duger nästan vilken olja som helst att inolja en kolv.
Det är betydligt bättre att använda en annan typ av olja, än ingen alls. Fördelen med dessa anpassade oljor typ schaftoil är att dom oftast finns i olika kulörer, detta ger vid handen att man kan mörka ner ytan på en kolv eller bibehålla den som den är .

Applicering av olja på kolv.

En linnelapp försiktigt mättad med olja är en bra början, vräk inte på olja på kolven det är bättre att applicera i flera omgångar. Har du en kolv som inte har fått någon olja på många år kan det krävas mera än en gång att applicera olja på kolven.

Läs mera om anpassning av kolven.

Lycka till mebd kolven!

 

Arne Nohlberg,  detta nådens år 2017 02 03