Skytte och säkerhet del 3

I högsta grad är en presentation av en säker förvaringen av vapen, dels under fältresans gång och även till och från träning, ett måste i denna artikelserie.
Under många år ca 14 -17 år har en skytteväska hängt över axel och följt mig genom mängder av tävlingar, men nu var det dags att byta ut den gamla trotjänaren mot en modernare axelväska. En bild på den gamla axelväskan finns sist i denna artikel.
Oftast kan dessa skytteväskor inhandlats på loppisar och dom har nästan alltid varit fotoväskor och är nästan jämt av mycket hög kvalitet. Inköpspriset varierar men ibland räcker en tjuga för att göra bra affär.

Vad vinner man då? Först av allt en relativt eller nästan 100% säker förvaring av vapen, dessutom kan axelväskorna oftast rymliga och många fack för de mest nödvändiga tillbehören. Vi ska genom bilderna senare få ett prov vad min väska rymmer, just nu..
Dessutom så skyltar vi inte med våra vapen utan vi ser ut som fotografer med en gammal och utrymmeskrävande utrustning.

Jag är helt övertygad om att det bara finns två alternativ när det gäller förvaring vapen på en skjutbana eller en fältbana och dessa alternativ är hölster och skytteväska i min värld så vinner skytteväskan detta race med flera hundra procent.
Så låt oss då ta del av bilderna.

IMG_4692

Så här ser insatsen som avdelar mina vapen i skytteväskan ut, det är ett vanlig hemmabygge i Masonite som är skuren för att passa mina vapen och dessutom utskuren för att lättas upp , rent viktmässigt. Insatsen är både limmad och skruvad ihop, just denna insats har varit med i minst 12 år och förmodligen på många  hundratals tävlingar och betydligt mera träningar. Den svarta plasten är vanlig skumplast limmat på plats med kontaktlim.

Men tänk på att det fungerar ändå bättre med valet av ca 3 mm plywood.

IMG_4693

Här ser vi insatsen från en annan vinkel, obs att jag har med inte bara två magasin utan också några insexnycklar för att dra åt kolven och även för att i nödfall justera tryckmekanismen .

IMG_4701

Här har vi då den nygamla axelväskan inköpt på en loppis i USA av sonen Marcus för ca 10 dollar, därav så är denna axelväska i hög kvalitet, väskan är helt i nyskick. En liknande axelväska (fotoväska) går oftast att inköpa på ett svenskt loppis för 20 – 30 svenska kronor
På bilderna under väskan får vi ett litet redogörelse vad som ryms i dag, men observera att det finns ett flertal fack som inte är använda ännu.
Väskan har många fack på båda sidor.

hörlurar

Naturligtvis är hörlurarna med i eller rättare sagt  utanför axelväskan, dessa är av den aktiva modellen, betingar visserligen ett något höge pris men är fantastisk att använda. Kan rekommenderas.
Läs mera om aktiva hörselskydd.

IMG_4703

Ett par vapen är ju självklara i väskan, där dom kan förvaras och skylas till en nästan 100 % säkerhet.

IMG_4705

 

På bild just nu en Bresser avståndsmätare, mäter upp till 800 meter med en precision på en meter. Läs mera om Bresser.
Skytteglasögon är nästa självklarhet, liksom ett par pennor som också bör ingå i väskan.
Tidtagare ur är nästa självklarhet, liksom grönt kort är lika viktigt att ha med en del arrangörer kräver detta kort.
Vi har numera ett kodlås på skjuthallen här i Skövde därav så finns en öppnare av kodlåset med.
På plats finns också en kopia av vapenlicenserna och ett utdrag ur SHB om olika avstånd för olika fältmål under en fältrunda. Naturligtvis finns det plats för minst en drickaflaska.

IMG_4700

Väskans insats sedd underifrån.

Ett litet tips är att anskaffa en axelväska som har en bred öppning så att du lätt kommer åt dina vapen och andra tillbehör.

IMG_1486

Så här såg den gamla skytteväskan ut innan den gick i soptunnan. Utan insatsen.

Läs mera om uppbyggnaden av den gamla axelväskan. 1

Läs mera om skytteväska 2

Epilog

Naturligtvis är skytteväskan en riktigt viktig del i det säkerhetstänkande som måste genomsyra allt vad vi gör med vapen i hand eller i väska. Säkerheten är ju något som måste underhållas varje dag och kräver av oss att vi tar del av och sköter oss enligt de regler som finns, för det är just detta som gör att inte du eller jag tvingas stå ensam på en skjutbana, utan att vi kan skjuta ihop under säkra förhållande och ha det trevligt tillsammans.

Detta nådens år 2017 04 26 Arne Nohlberg