Viktigt att veta om första vapen.

Alla har vi en gång börjat att skjuta pistol och jag har för alltid i mitt minne bilden av hur, fantastiskt det kändes att få inhandla det första vapnet, oftast en pistol i kaliber .22.
Hur många timmar man lagt ner före det slutgiltiga provet är på något konstigt sätt helt avglömt, alla missade skott är liksom utraderade och kvar finns enbart den där euforiska känslan av att ha lyckats.
Just köpet av det första vapnet hänger ihop med att kunskapen inte är speciellt stor och kan färgas av de vapen som föreningen bestod med under utbildningen. Men lika gärna kan vapen som iakttagits under bildningen vara de som attraherar den presumtiva skytten.
Min tanke med denna korta artikel som inte på något sätt kan anses vara i närheten av heltäckande ger ändå kanske den nyblivne skytten en någorlunda kunskap om just finkalibriga handeldvapen.
Kanske kan artikel få just dig att undvika de allra grövsta fällorna, när det gäller vapen.

Jag vill också passa på att berätta att när jag skriver en artikel så känns den oftast  bra och snarast möjligt publiceras den, men oftast så kompletterar jag den efter en eller ett par dagar. Just detta är styrkan hos en blogg, till skillnad mot en bok, så kan man gång på gång uppdatera och på så sätt få artikel mera heltäckande. Så mitt tips är, läser du en ny artikel kom gärna tillbaka inom några dagar och förhoppningsvis finns då en kompletterad artikel.

ts223pro-gr

1 Köp en så dyr pistol som du har råd med! Det kan kanske låter övermodigt att ge detta råd, men under en lång period har vapen stigit i pris och ett välskött vapen är alltid relativt lätt att sälja vidare och ger oftast pengarna tillbaka.

2 Här kan valet stå mellan pistol eller en .22 kalibrig revolver, ett bättre val är pistolen, revolvern kan vi återkomma till senare.

3 Begagnad eller nytt vapen? Här kan vi direkt anknyta till punkt ett, även om beloppet kan anses högt så är det oftast en bra investering. Glöm dom där riktigt gamla pistolliken som finns på marknaden, låt någon annan köpa dom.

tryckpunkt_5

4 Ett absolut minimum krav är en fullt justerbara mekanism, detta återfinns på dom moderna vapen som florerar på vår marknad i dag. Det finns ingen anledning att välja något annat, du kommer hela tiden att skylla dina misstag på ett dåligt vapen och framhålla hur bra det skulle ha gott med ett fräscht vapen.
Oavsett om du väljer ett nytt eller ett begagnat vapen, satsa lite pengar på det första vapnet och undvik de allra äldsta vapnen, det är ingen tillfällighet att dom återfinnes hos vapenhandlaren.

5 Gör en noggrann undersökning vad som finns på marknaden, när det gäller finkalibriga pistoler, kolla begagnatpriser och nypriser, här kan du se hur mycket en pistol tappar i pris, under x antal år.  Intervjua skyttekompisar men lita inte till hundra på deras utsago.

 

tesro14
Tryckmekanism Tesro ta en koll på denna nya pistol.

6 En annan viktig sak att observera är att avtryckaren verkligen går att justera långt fram för den som har långa fingrar och långt bak för den som har korta fingrar det är av stor vikt att avtryckarfingret är i 90 grader mot avtryckaren, för den som har riktigt långa fingrar så kan man oftast rätta till detta genom att limma fast en träbit, (gärna i ek ) på avtryckaren och forma denna efter avtryckaren, på så sätt flytta fram avtryckaren, men kolla noga att inte varbygel tar emot avtryckaren. För korta fingrar är oftast lätt att fixa till och här är spännvidden på justeringen oftast större.

7 Det finns två typer av .22 kalibriga pistoler på marknaden, dels de som magasinen förs upp i ungefär mitten av vapnet de kallas centralladdade pistoler, dels den andra typen där magasinet förs upp i mitten av kolven. Den centralladdade pistolen har oftast en något kortare pipa, men möjligheten till att utforma kolven är betydligt större. Att både forma kolven och rikta in kolven är betydligt lättare på en sådan pistol.
Betydelsen av en något  kortare pipa är helt akademisk och på intet normalt sätt mätbar!
Här återfinns Morini CM 22, Hämmerli sp 20, Tesro, Walther SSP mfl.

Walther-SSP_
Walther SSP

och många andra vapen.
Motsatsen är då en pistol där kolven också ska rymma magasinet, detta är INTE ett bra vapen för den som små händer, greppet blir dåligt och precisionen lika så, här återfinnes
pistoler så som  Feinverkbau AW 93 som är en utmärkt pistol för den som har stora händer. Det är också en ganska hög pistol, men detta vänjer man sig med.

8 Sätt dig in i hur mekanismen fungerar och på sikt (efter något år ) anser jag att du ska kunna anpassa tryckmekanismen efter ditt egna sätt att skjuta, det finns spaltmeter om just tryckmekanismer på denna blogg.
Just tryckmekanismer är mitt stora personliga intresse.
Denna kunskap erbjuder den kunnige, en genväg till ett fantastiskt skytte, men tyvärr är det så att merparten kanske omkring 98 procent knappt vågar höja eller minska avtryckets  vikt ! Tyvärr är det så illa.

9 Försök om möjligt att få låna en pistol som du har tänkt att inhandla, men tyvärr är det inte så mycket bevänt med att skjuta några skott, utan egentligen skulle du behöva låna vapnet minst en vecka och skjuta varje dag. Men detta är oftast orealistiskt att genomföra, men ta god tid på dig fråga andra i föreningen om deras erfarenheter av just det vapnet du avser att inhandla.

10 en poetisk redogörelse för hur det känns att få licens.

11 Finkalibriga pistoler en guide. Här finnes ganska många års erfarenheter samlade i en bedömning som jag är personlig ansvarig för, det saknas en liten del av vissa vapen och det är av den enkla anledningen att jag inte har någon erfarenhet av just dessa vapen, därav ger jag inga betyg på just dessa vapen. Tex Pardini som jag inte har lyckats att komma i  kontakt med, under alla dessa år..
Däremot har det seglat upp en relativt ny pistol på marknaden Testro i kaliber .22. Med en helt fantastisk generalagent Ronny på Interprodukter, en mycket seriös handlare med Morini och Tesro i sortimentet.

12 Kolvens utformning, naturligtvis är det en självklarhet att kolven är anatomiskt utförd, men trots detta så är det en liten chans att den passar just din hand, men detta är en självklarhet att inte kolven passar. Det finns en mycket bra redogörelse för hur man modifierar kolven för att passa just din hand. Läs mera om köpa ny pistol.
Läs mera om kolvanpassning.

13 Det första intrycket av ett begagnat vapen är oftast det viktigaste intrycket, låt ett smutsigt, repigt och dåligt skött vapen, ligga där det passar bäst hos vapenhandlaren.
Leta efter ett välskött och väl underhållit och välskött vapen, detta är helt avgörande för den framtida prisbilden.
Jag inhandlade en gång en revolver en nästan ny Manhurin MR 32 match, som var bland det mest vanskötta vapen jag sett, det krävdes många timmar att återställa detta vapen.

Prisnivå var en riktigt bra bit under halva nypriset därav fanns det utrymme för en återställning, vilken också gjordes. I dag ägs detta vapen av en skytt i vår förening, dock ej av mig.

14 Ett annat bra tips är att det vapen du avser att köpa ska kännas rätt redan i början, då är chansen större att det blir ett vapen som du verkligen gillar att lyfta ut ur vapenskåpet. Följaktligen blir detta vapen en ursäkt för ett idogt tränande.

Detta nådens år 2017 06 04  Arne Nohlberg