Laddning av ammunition.

dillon_sdb_cat_shot_bDillon press Square Deal, med viss extra utrustning.

Naturligtvis har det i många år funnits en ganska heltäckande sida om handladdning eller rättare sagt hemmaladdning av ammunition.  För många nytillkomna skyttar sä hägrar ju prisskillnaden mellan hemmaladdat och fabriksammunition, men detta är bara halva sanningen. Den stora fördelen med hemmaladdad ammunition är att det på ett mycket elegant sätt går att anpassa laddningens storlek för att optimera laddningen för just mitt vapen. På detta sätt kunna maximera precisionen på ditt vapen, mer om detta senare.

veteran2

Man kan lätt förledas att tro att hemmaladdning är något ytterst svårt och dessutom farligt, så är dock inte fallet, jag har hemmaladdat (handladdat) i snart 35 år utan den minsta embryo till incident. Det gäller att vara noga och aldrig ladda mera än vad kruttillverkaren anger som maximal laddning. Det finns en felkälla när det gäller laddning som det är noga att känna till och absolut inte utföra och det är dubbelladdning av krutsats, en del patroner till exempel 9 mm, går inte att dubbeladda.

vapen300

Alla pipor revolver och pistoler har samtliga unika pipor, det vill säga att det aldrig går att ta över en kompis laddning om man vill uppnå maximal precision.
Varje vapen, varje pipa är unik och genom att anpassa laddningens storlek och kulans utseende så kan man plocka fram en betydligt bättre precision av sitt vapen. Detta med den ökade precisionen är det absolut största fördelen med handladdad ammunition.

walther_fig34

Man kan lätt tro att hemmaladdad ammunition största fördelar är att man sparar pengar på laddningen, men inget kan vara mer fel, den största förtjänsten erhålles genom att precisionen mycket markant förbättras..  Varje  pipa har ett bästa läge som genereras av laddningens storlek.
Så genom att ladda med olika starka laddningar så kan man optimera sin egen laddning och på detta sätt ta ut det bäst ur laddningen.

IMG_1010Så här kan det se ut att optimera ammunition

Detta går till så att man laddar upp tio patroner med tex 1, 5 grain ( grain är 0.15 gram.
nästa tio patroner med 1,6 grain, nästa med 1,7 grain osv. Eller också går man åt andra hållet 1,4 grain eller 1,3 grain osv. Samtidigt dokumenterar  man den skjutna serien med ett foto, sedan kan man i lugn och ro utvärdera resultatet.
Läs mera om skjutstolen och utvärdering
hn_kulor_3

Detta är grunden till att handladda ammunition och som exempel kan vi ta en patron i kaliber .32 som kostar omkring fyra kronor styck, men kan laddas för lite drygt en krona och dessutom med betydligt bättre precision. Vad väntar vi på? Gack iväg och köp en laddutrustning med en gång!

IMG_1426-art
Detaljstudie av Dillon press

 

 

Detta utfästande ger mig automatiskt en naturlig övergång till själva laddnings- utrustningen

personligen har jag genom åren testat de flesta på marknaden förekommande utrustningar, såsom Lee Hornady och många fler. Numera laddar jag bara ammunition för enhandsvapen och har då valt en Dillon Square deal, en laddutrustning som är avsedd för bara enhandsvapen. Jag har lite svårt att förstå att man köper en kombinerad laddutrustning för både enhandsvapen och gevär, när man inte ens har något gevär!
Oftast blir dessa kombinerade utrustningar fyllda med kompromisser.
Mitt tips är en Square deal från Dillon.

Nästa fråga borde vara ett inköp av en våg, även där finns det många alternativ, jag lät två vågar gå en match för ganska länge sedan, men den stämmer ganska bra ännu.
Läs mera om analog och digital våg.

Jag nämnde förut Dillon Square deal här kommer en artikel om modifiering om än liten.

Nästa del kommer att handla om hylsor och rengöring av hylsor.

Detta nådens år 2017 07 28 Arne Nohlberg