Val av första pistol

Jag tycker inte det är så länge sedan jag skrev en artikel om just detta ”dilemma”, som naturligtvis är kombinerat med en mycket stor glädje.
Men ändå finns det en viss eller ganska stor osäkerhet, om detta val, för visst finns det ett stort utbud av både begagnade vapen och nya vapen och valet kan oftast vara förknippat med en ganska stor tveksamhet.
Jag känner på mig, att det är dags nu, att åtminstone i min lista fasa ut alla dessa gamla pistoler och ge en mera renare rekommendation, som är mera tiden.

Just detta med osäkerhet är något som genomsyrar hela denna process, vi måste göra ett val med ingrediensers som vi känner mycket dåligt till, detta skulle kanna jämföras med att baka ett bröd med mer eller mindre slumpvis valda ingredienser!
Det är just här som min artikel förhoppningsvis, kommer att räta ut en del frågetecken.
Kanske också att skapa en del frågetecken, men låt oss titta på vad denna artikel ska handla om, den första pistolen i kaliber .22.

Om möjligt låna ett tilltänkt vapen av en skyttekompis eller av vapenhandlaren, men var medveten om att skjuta 50 – 100 skott är en början medans en utvärdering kräver längre tid och mycket mera skytte.
Det är i alla fall en hyfsad början.
Läs mera om val avvapen

Det är första av allt viktigt att belysa frågeställningen när det gäller en begagnad eller en ny pistol, vad är skillnaden förutom priset?

Ny pistol.
Vi kan med stor sannolikhet förvänta oss en mycket bra fungerande pistol i kaliber .22. Naturligtvis är denna nya pistol kanske lite strävare i trycket och dessutom att den kräver lite mera rengöring än de gamla slitna pistolerna krävde. Detta tarvar en förklaring, numera så tillverkas nästan alla vapen i CNC maskiner där en precision på +-1 hundra dels millimeter är inga problem, detta ökar naturligtvis vapnets precision, men kräver också en mera frekvent rengöring.
Det finns också en moralisk fråga som kan uppstå efter  valet av ett begagnat vapen, tänk om jag köpt ett nytt vapen, hur bra skulle inte mitt resultat ha blivit då!

Begagnat vapen.
Tyvärr är det så att den som är duktigt insatt i vapenkonstruktion kan göra ett bra köp, trots att de flesta vapen inte tappar så mycket, som andra varor gör.
Låt den första blicken  av det tilltänkta vapnet fälla avgörandet om du inte är vapenkunning, låt då ett smutsigt och skadat vapen ligga kvar hos handlaren eller säljaren. Du kan vara övertygad om att detta vapen inte har skötts om i den utsträckningen som erfordras.

Oavsett hur många lovord som vapenhandlaren öser över vapnet.
Fortfarande finns det en hel del så kallade billiga vapen i omlopp hos handlarna, men mitt råd är att köp ett ”så dyrt vapen som du har råd med ” och välj vapen inom kategorin välkända vapen.
Med denna formulering så avser jag som exempel Morini CM 22,  Feinverkbau AW 93, Tesro TS 22 Pro, Walther SSP och slutligen den gamla trotjänaren Benelli MP 90.

Jag måste då beklaga att en pistol som Pardini inte finns med på listan denna gången  det innebär inte att den inte platsar på listan utan att den är mycket ovanlig i mina trakter, jag har därför inte varit i direkt kontakt med den därför saknas den.
Kalla mig konservativ eller vad du vill men de flesta pistolerna min lista ligger kvar sedan förra utgåvan.
Men låt mig avsluta med att säga följande visdomsord, välj inte de allra äldsta pistolerna på marknaden, samtliga vapen av de riktigt gammal saknar en hel del finesser som är för mycket viktiga, för att inte avstå ifrån!

Morini CM 22 Alu.

Jag börjar listan med denna pistol som jag har många års erfarenheter av,  En fantastisk mittmatad pistol som inte kräver så stora händer som tex AW93 gör. Morini CM 22 har dessutom en mycket bra generalagent i Sverige, Ronny på  Interprodukter i Hässleholm.
Denna pistol hör till tillkategorin precisions pistoler och kräver följaktligen lite mera frekvent rengöring än vad de gamla vapnen gjorde. Men vapnet är mycket lätt att rengöra, så detta är inget problem.

Morini CM 22 RF
Kaliber .22 l.r.

Vikt 1210 g finns i flera olika typer även betydligt tyngre,

Dimension (L/H/W) 300/140/50 mm

Siktlinjens längd 220 mm

Piplängd 130 mm

Mekanism avtryckare mekanisk

Förtryckets vikt justerbart  400 – 800 g

Sluttryckets vikt justerbart 100 – 1000 g

Främre sikte ( korn )  3.0/3.5/4.0/4.5/5.0 mm

Magasinkapacitet 6 skott.

Läs mera om Morini

Mera om Morini

Läs om Morini pipvikt

Mera Morini

Tesro TS 22 pro.

Har samma generalagent som Morini pistolen, Interprodukter i Hässleholm.
Tesro är ett vapen som är tillverkat i Tyskland, men en mycket hög precision.
Ligger lite lägre i pris än vad den Schweiziska Morini gör, men tveklöst mycket för pengarna. Interprodukter är en mycket serös agent för dessa båda pistoler.

tesrots22pro

Tekniska data
Vikt 1060g (TS22-3) / 1120g(TS32-3)
Mått  L/B/H :298mm / 50mm / 138mm
Visirlängd 220mm
Korn 3,5mm – 5,5mm
Piplängd 113mm
Avtrycksvikt 1000g justerbar
Kaliber .22 LR.22 l.r. / .32 S&W

Läs mera om Tesro

Jag har valt att inte lägga in priser på grund av att dessa ändrar sig med åren, ta i stället kontakt med företaget, via mail.

Benelli World cup kaliber .22.

benelliWC.22

Benelli är en ganska gammal pistol till sin konstruktion, men har levt ett exemplariskt liv på både fält och banskytte tävlingar och träningar.
Den är också mittmatad därav en ganska smal kolv och passar även till dom som har små händer. Det har den gemensamt med både Tesro och Morini.
En pistol i god kvalitet.

De flesta pistolerna på marknaden, har ganska gamla konstruktioner, detta av den enkla anledningen att det saknas pengar för att göra en stor nydaning och dels så har den nuvarande konstruktion, visat sig var så nära en fulländad konstruktion som möjligt.
Detta gäller samtliga utan Tesro som är en nyutvecklad konstruktion som kan ungefär lika mycket  som den övriga vapen, i min artikel.

Läs mera om Benelli

Mera om Benelli tryckmekansism.

Artikel om Benelli WC

Feinverkbau AW 93 i kaliber .22.

aw93. 22

En pistol som återfinnes i olika material och därför olika vikt. Generellt kan man säga att det är en fördel med en lätt pistol som man kan vikta ner i vikt.

Detta är en riktigt trotjänare som har deltaget i mängder av tävlingar. Den enda nackdelen är magasinmatningen i kolven, därav så kräver den ganska stora händer.
En pistol av mycket hög klass.
Även generalagenten är av mycket hög klass, Sportec i Skåne.
På hemsidan finns alla data och priser.

Läs mer om AW 93 lätt

Läs mera om AW 93

Epilog

Jag nöjer mig så här och saknar du någon pistol i min lista så kan det bero på att jag inte anser den passa i listan eller att jag inte har kommit i kontakt med den, därav ingen uppfattning.
På min lista återfinns definitivt mina favoriter.
Men samma råd som inleder min  artikel gäller köp en så dyr pistol som du har råd med!
Begagnade vapen ligger kvar förvånansvärt länge i pris.

Nästa artikel kommer att handla lite om revolvermekanism.

Detta nådens år 2017 11 05 Arne Nohlberg