Blånering

Blånering är en industriell eller hantverksmässig process man använder för att rostskydda stålmaterial.
OBS bara stål, inte lättmetall.
Blånering i dess ursprungliga form går till så, att man efter eventuell härdning hettar upp materialet (vapnet) till 400–500 °C och låter det svalna i rumstemperatur. Detta metod kallas för anlöpning och görs för att få vissa önskade egenskaper av materialet, själva blåneringen är då en bonuseffekt.
Blånerade ytor får en blåsvart färg,  och ett riktigt bra rostskydd. Detta på grund av ett tunt oxidlager appliceras utanpå stålmaterialet, denna färg anser många vara väldigt tilltalande och har också ett dekorativt värde. Bland annat gevärspipor/mekanismer i stål blåneras, men ofta faller denna blånering under en kategori av ”falsk” blånering, då vapnet kokas i så kallad blånering vätska för att få den eftertraktade färgen, svarta färgen.
Detta är en metod som ställer höga krav på utövaren och på de lokaler som användes.

permablue
Perma  Blue

Men man kan gå ytterligare ett steg och helt enkelt använda kallblånering, den minst farliga metoden som ger ett utmärkt resultat.  Naturligtvis utan att värme behöver tillföras och att risken för att tillföra skadliga ämnen i din närmiljö minimeras.
Personligen har jag använt Birchwood Perma Blue, den är relativt ofarlig och ger ett mycket bra resultat, vid tex uppfräschning av tex en revolverpipa.

perma-blue-liquid-kitPå bild ovanför ett helt kit med material för blånering omkring 300 kr.
Finns på vapenvårdsbutiken.se

Ett av de allra första metoderna att ytbehandla stål, var just blånering, numera är ju aluminium ett av de allra mesta använda materialen vid tillverkning av vapen. Blånering går inte att använda på aluminium eller lättmetall, där gäller helt andra metoder.
Blånering ger ett mycket bra skydd för vapen och andra tillbehör tillverkade i Stål.

Men även när det gäller blånering finns det två olika metoder, dels kallblånering och dels varmblånering. Vi vanliga skyttar får oftast nöja oss med kallblånering, det är oftast enbart vapensmeder som normalt har tillgång till varmblånering.

permablue5Denna variant Super Blue har jag inte testat själv, men lär fungera mycket bra.

Det fans ett uppsjö av olika preparat på marknaden, men Sveriges inträde i EU medförde att en stor del av dessa preparat försvann, snabbt som en avlöning var dom borta på marknaden. Men trots allt så finns det relativt bra medel för kallblånering på marknaden.
Skytteservice i Älmhult har ett stort program, med olika medel

När det gäller själva blåneringen så är det mycket viktigt att föremålet som ska blåneras är absolut fritt från fett, detta är ett krav. Ibland krävs det också att detaljen som ska blåneras slipas med en mycket fint stålull, allt för att exponera stålets yta utan föroreningar och absolut utan fett.

Ny form av blånering, finns att tillgå på denna blogg. Jag har inte provat denna metod men den verkar OK.

Normalt så blånerar man inte hela vapnet utan oftast är det pipan som slites genom tex användning av hölster, då kan en kallblånering göra underverk.
Eller andra mindre områden som behöver en Touch up.

Till sist så vill jag förmedla en länk till en användare av varmblånering. men avråder från att använda  denna metod. En metodik  som kräver många olika skydd för att inte skada omgivningen eller den som hanterar denna metod.
Här finns mera om blånering.
Man ska vara försiktig vid blåneringen, tänk på, trots att de flesta medlen är godkända så ska en viss försiktighet med dessa ämnen alltid ske.
På dessa blåneringsvätskor  finns det oftast mycket bra instruktioner för själva utförandetEpilog.
Denna form av ytbehandling har åtskilliga år på nacken men fungerar lika bra i dag som för hundratals år sedan. När Sverige gick med i EU så försvann det många olika blånerings vätskor från marknaden, för både kallblånering och varmblånering. Men sakta har dessa vätskor kommit tillbaka och oftast då i en ny bättre form.

Till sist vill jag önska er alla en riktigt god jul.
Har du frågor så maila in dom till mig ring inte !  Jag får ca 2500 frågeställningar per år och besvarar dom efter bästa förmåga med mail.

Detta nådens år 2017 12 04 Arne Nohlberg