Köp av ett nytt eller begagnat vapen i grov kaliber.

Sedan flera år tillbaka så representerar ett vapen av god kvalité ett ganska högt pris, dock inget överpris på något sätt utan med tanke på nuvarande användning av precisionsmaskiner vid tillverkning är oftast priserna om än höga,  helt relevanta.
Det är på inget sätt ovanligt att betala mera än 20 000 kr för ett nytt grovkalibrigt vapen av god kvalitet!
Andrahandsvärdet är påfallande högt, så oftast lönar det sig att köpa en något dyrare vapen än vad som var tänkt från början.  Oftast genererar ett lite sämre vapen en tanke om att ”hade jag haft råd att köpa ett annat vapnet skulle jag skjuta som en gud”. Har man då inte detta vapen  från början så är detta ett fantasifoster, egentligen helt utan värde.

Detta borde generera en bra skötsel av den nyförvärvade vapnet, men tyvärr är det inte ovanlig att ha små odlingslådor av smuts i vapnet och dess mekanism, jag ska inte trötta ut er med en nya artikel om just vapenvård, jag har skrivit spaltmeter om detta ämne, utan ska i stället ta med er på en resa uti vapnens förtrollande värld.
Kanske kan vi på detta sätt undvika en del fallgropar.

Nya vapen.
Här kommer jag att presentera de vapen som jag gillar skarpt och som är representativa för just kvalitets vapen. Kanhända att just ditt vapen saknas här, detta kan bero på att jag inte har kommit i kontakt med just detta vapen, det kan också bero på att jag helt enkelt inte anser att detta vapen platsar i min topplista, vad vapen beträffar. Återigen detta är min lista som jag också står för. Här presenteras vapnen utan någon som helst rangordning.

Det finns två huvudtyper av vapen dels de konventionella pistolerna  här återfinnes en eller flera gamla trotjänare. Men SIG,s vapen är alltid en fullträff , en tysk kvalitetspistol av yppersta klass.
Naturligtvis ska vi inte glömma av att det finns ett stort antal vapen som inte har kaliber 9 mm och större kaliber. Men det finns också ett stort utbud av vapen i kaliber .32 inte att förglömma, hoppas kunna återkomma med en mera detaljerad beskrivning och samtidigt en artikel.

Men min allra största övertygelse är att rekommendera, att välj ingen pistol alls?
Som första grovvapen, välj en revolver!
Här kommer förklaringen:
Även om du avser att endast skjuta fält, så är en revolver betydligt lättare att lära sig skjuta med om man då undantar DA mode Double action. Att skjuta R i DA mode är kanske lite svårare medan R i SA Single action är betydligt lättare. En revolver är oftast lättare att sköta om och ger mera tillbaka för varje insatt krona.
Dessutom ger den normalt betydligt mindre rekyl också en värdefull egenskap för den som ska beskjuta 6 mål på kanske 10 sekunder.
Den är lättare att anpassa laddningarna till.
Den är betydligt lättare att trimma trycket på.
Som du redan har förstått så kommer denna artikel att handla om revolver, jag ber att få återkomma med pistolerna vid ett senare tillfälle.

man_1
Manhurin MR 73 med kort sikte

Manhurin MR 32 Match kaliber .32

På marknaden i dag återfinns endast en enda revolver som är mer eller mindre färdig för fältskytte/banskytte och det är Manhurin MR 32 Match . 32. En ganska dyr revolver som dock har den egenheten som den delar med många andra, att de ytor som ska jobba ihop är något lite för grova, men detta fixar sig med ca 1500 till 2000 skott. Annars är det en mycket bra konstruktion även om dess inträde på marknaden var mycket tveksam.
Det var en bra konstruktion och en i början dålig tillverkning, detta belöper sig 10 / 15 år tillbaka i tiden. Därför kan det vara bra att kolla upp en gammal begagnad Manhurin lite extra. De sista 10 åren har kvaliteten varit mycket hög.
Annars är detta en utmärkt exempel på en nästan tävlingsfärdig revolver.
Kanske några ord om just kaliber .32. Det är ingen myt att just denna kaliber ger betydligt mindre uppslag vi avfyrning och man tjänar tid per avlossat  skott, nog så viktigt i fältskytte.

Läs mera om Manhurin revolver.

s&w_sakerhet1
Bild 1 Mekanismen

Smith & Wesson modell 16 kaliber .32 K stomme

Detta är tyvärr en mycket sällsynt vapen på den svenska och internationella marknaden. Den är i magnum utförande men skjuts normalt alltid med .32 acp ammunition. Den är underlugged och därigenom ganska tung och följaktligen med en mycket lätt rekyl.
Den är på inget sätt såsom Manhurinen ett färdigt tävlingsvapen, utan här behövs en eller flera åtgärder av en duktig vapensmed. DA trycket är normalt runt 4 kilo original, kan lätt plockas ner till hälften, med lämpliga åtgärder i mekanismen.
Skjuter mycket bra och verkar hålla hur länge som helst.
Är mycket svår att få tag i,  finns ej ny. Konstruerades från början för den kvinnliga Hight Way patrol polisen, dom tyckte att den normala revolvern i kaliber 38 sparkade en hel del. Så ett litet antal tillverkades av just denna revolver och ett fåtal har letat sig hit.

Läs mera om M 16 revolver.

Läs mera om S&W revolver

Mera om revolver

Ytterligare mer om revolver

Da trycket M 16

Mera om revolver

Smith & Wesson i kaliber .38.

Det kan kanske vara dags att inte ta upp en så pass gammal konstruktion, men den är fortfarande ett bra insteg i revolverns värld, tyvärr är den väldigt lätt och ger följaktligen en ganska kraftig rekyl. Men i övrigt en bra instegsvapen. Undvik de riktigt gamla och slitna vapen som återfinns på marknaden. De nya revolvrarna har inte funnits på marknaden på många år.

k_frame.sw-m14
Bild 2 M 14

På bilden ovanför den gamla trotjänaren Smith & Wesson i kaliber 38 special, med beteckning m 14.  Har funnits på marknaden i många år och finns i både DA och kombinerat DA och SA tryck. OBS detta är viktigt att välja en både DA och SA då har du alla möjligheter till val. Detta är att betrakta som en instegsmodell för revolverskytte finns oftast i riktigt bra pris och är normalt ganska frekvent använt men ändå bra nog att prova på med.
På bilden försedd med en träkolv, som ser fin ut men som inte är så där jättebra att skjuta med.  Välj en gummikolv i stället.
Lägg märke till att både denna revolver och modell 16 kallas för K FRAME, att deras mekanism är i stort sett den samma.
Det finns en hel del Smith & Wesson revolvrar utförande K frame.
Läs mera om revolver

Mera om revolver DA eller SA tryck

Läs mera om revolver  Trimning av avtryck

Epilog

Detta var en kort redogörelse för det första grovvapnet, men rekommendation är tveklöst att börja med en revolver, det är en betydande skillnad att skjuta med en .22 kalibrig pistol och en revolver, skillnaden mellan en .22 kalibrig pistol och en grovpistol är avsevärt mycket större.
Tyvärr har sporten drabbats av att alltför många väljer en grovpistol som andra vapen, sedan försvinner både skytten och grovpistolen, snabbt som en löning!

Detta nådens år 2018 05 03 Arne Nohlberg.

Var vänlig ring inte jag besvarar ca 2000 mail per år. Välkommen med just din fråga