Rengöring med olika metoder.

Jag är helt övertygad om att de flesta av ”mina läsare” är övertygade om att är det något som han gillar så är det rengöring av vapen. Jag måste tillstå att just denna slutledningsförmåga är helt rätt. Grunden för en framgångsrik levnad tillsammans med ett vapen är just skötsel, denna utsago tenderar att med åren bliva mer och mer rätt, detta kräver naturligtvis en förklaring.

reng2 Hoppes solvent ett av de mest frekventa på den tiden.

När jag startade upp min jägare-skyttekarriär i början på sjuttiotalet, då gällde helt andra premisser, då var det en självklarhet att använda olika former av solvent, det flesta mycket giftiga, för brukaren, men fungerade mycket bra för själva rengöringen.
Men till slut så kom verkligheten ikapp och ett flertal skadade skyttar och jägare processade  mot tillverkarna främst i USA och vann tydligen sina mål, men var skadade för livet av just solvent.

Fördelen att använda just solvent var att rengöring på den tiden inte stod så högt på programmet, utan utfördes då och då, eller som någon ärlig person uttrycket det ” ibland”. Då var solvent enastående på att kunna upplösa gammalt smuts.
Men till ett högt pris av skadade rengörare.

rengor4

PÅ bilden vanlig lysfotogen, är absolut inte så effektiv som solvent. Men fungerar mycket  bra vid en någorlunda frekvent rengöring.
Nu måste jag också i ärlighetens namn medge att man de senaste åren har förändrat/förbättrat även solvent, men jag är fortfarande misstänksam mot just solvent.

Det finns också en annan aspekt, nutidens vapen tillverkas med stor sannolikhet i CNC maskiner med en helt annan precision än vad dåtidens vapen tillverkades med!
Detta är naturligtvis på både gott och till en liten del ont, men det goda är så självklart att det inte ens tarvar en förklaring, men det onda däremot kräver en redogörelse.
Spelet mellan bearbetade ytor i ett modernt vapen tenderar att bliva mindre och mindre och varför skulle man acceptera glappiga vapen när man mycket enkelt kan snäpp upp precisionen högst avsevärt, till samma kostnad?

tesro14
PÅ bild en av Interprodukters senaste vapen Tesro TS 22 – 3 PRO, en tysk tillverkad pistol
av mycket hög kvalitet.

luger15

Men den stora nackdelen är inte om nu någon trodde det att precisionen ökar högst väsentligt, men kraven på rengöring ökar i samma utsträckning. Om man vill ha ett välfungerande vapen som följeslagare på årets tävlingar så krävs en mycket mera frekvent rengöring.
Det finns helt enkelt inte plats mellan de bearbetade ytorna och lager av smuts!
Det är inte bara så att smutsen sliter hårt på ytorna utan kan på en ganska kort till förhindra en konsekvent rörelse och därmed ett vapenfel, den som då har åkt 20 mil till tävlingen vet vad jag menar!

rengor4

Fördelen med lysfotogen är att den innehåller lite olja, fungerar mycket bra och är någorlunda human mot kroppen, på rengöraren.

Alternativ finnes som tur är även om solvent idag inte anses som direkt skadligt, så är jag mycket tveksam till alla användning av solvent.
Dels är det dyrt och dels finns åtminstone hos mig en misstanke om att det kanske inte är så bra för hälsan.
Personligen har jag under många år använt vanlig lysfotogen, vid rengöring av mina vapen, naturligtvis kan man man inte lägga in ett smutsigt vapen i flera år utan rengöring, men i normala hanterande så fungerar det fint. Det går till och med att rengöra ett vapen inomhus med lysfotogen, utan att förgifta på dig själv och andra.
Men sörj för god luftväxling  och om möjligt utför rengöringen utomhus.
Den absolut bästa metoden är regelbunden rengöring och ca 1 gång per år en stor rengöring. Då allt demonteras.

Till sist vill jag önska er alla en God Jul och ett Gott nytt år. Vi syns på tävlingar nästa år.

Arne Nohlberg 2018 12 16 detta nådens år.