Om Arne Nohlberg

Föddes i Skövde på fyrtiotalet, gick första åtta år i folkskolan och avslutade min skolgång, med ett treårigt tekniskt gymnasium,.
Men hade redan som liten pojke ett brinnande intresse för elektronik, redan i tidig ålder hade vi hittat en tv reparatör som tyvärr var starkt bunden till alkohol, så vissa dagar när man kom men sina problem, var han mycket förstående och behjälplig, andra dagar kastade han prylar efter oss.
Att gymnasiet var av karaktären mekanik, var en självklarhet för en ung man som bodde i Skövde där Volvo tillverkade motorer.
Före min värnplikt på P4, jobbade jag nästan ett år på Volvo motorexperiment, vi gjorde trimmade motorer till Rallyåkarna Volvo Gunnar och Tom Trana, som var de mesta kända förarna då. Det var första gången jag såg och använde en bromsad  provbänk  för motorer.
Det var fantastiskt att direkt kunna mäta effekten på motorn, efter åtgärder.
Denna möjlighet, kunde jag inte missa jag hade en Volvo PV av 1957 års modell, men en B 16 motor, som på hobbykväll efter hobbykväll förvandlades till ett ”monster”, med mycket hög effekt.

Några år senare med både värnplikt och ett flertal skjutna skyttemedaljer i lumpen, var det dags att byta inriktning på mitt jobb, jag läste upp elektronik kompetensen och började jobba med elektronik. Denna inriktning skulle sedan följa mig under min hela yrkeskarriär.
De senaste femton åren som egen företagare, med tre anställda.

Började med skytte i form av jakt i början av åttiotalet, förstod ganska snart att det krävdes en god skytt för att kunna jaga med gott samvete.
Om sanningen ska fram så var jag inte mycket för att skjuta, jag nöjde mig ofta med den fina naturupplevelsen som jakten gav och en välmotionerad hund.
Började att träna med gevär på en militär bana i närheten av där jag bor. Fick lite tips om olika fälttävlingar med gevär och började i samma veva att ladda egen ammunition, i kaliber 6,5.
Redan nu var jag igång med smärre reparationer på gevär, hjälpte kompisar och andra behövande med reparationer.
I slutet på 90 talet hade jag just slutat att jaga, på grund av att delar av kroppen inte räckte till, sonen kommer hem och talar sig varm för pistolskytte, detta är en sak vi kan göra ihop.
Ja så började mitt pistolskytte, jag var helt övertygad om att detta med licens skulle vara en enkel resa, men vad jag bedrog mig, sonen var framme vid målet betydligt snabbare än vad jag var!

Jag förundrades över att man kunde köpa ett vapen till exempel en pistol för nästan 15 – 20 tusen kronor och inte ens få en Svensk beskrivning på hur vapnet skulle användas och skötas.
Så jag började att skriva artiklar i ämnet, att jag då kom i kollision med ett flertal vapensmeder, visste jag först senare. Vapensmeder som  till viss del levde, på att rengöra vapen och tjäna pengar på det, hade jag ingen aning om då, men deras kritik tystnade och mina artiklar blev mera accepterade och förhoppningsvis till gagn för en allt större antal läsare som delar mitt intresse.
Detta tog jag som en viktig uppgift att ta tag i.

Till dags dato är drygt 311 artiklar publicerade, under nästan 16 år. Jag vågar påstå att jag fyllde en lucka i vapenkunskapen hos många skyttar, själv är jag autodidakt när det gäller vapen.

Jag gick i pension år 2003, ganska långt före den egentliga pensionen och sålde av mina båda företag och då fick jag mera tid över till både skytte och skriva artiklar.

Har flera andra sporter/hobbys.

Modellflyg och mest helikopter.

Renovering gamla Suzuki MC

Amatörrradio, sändaramatör kortvåg

Bloggskrivandet, Jag har i dag 3 bloggar.

Arne Nohlberg detta nådens år 2016

8 kommentarer

 1. Hejj Arne, tack för en mycket fin web, jag noterade dock att Du hade en nolla för mycket i hur exakt Dillons terminator våg är då den väger till 0.01g och inte till 0.001 (mg) nivån.
  Dillon våg D-terminator
  ”Dillons digitala våg har en utomordentlig precision på 0,1 grain eller 0,001 gram.”
  Hälsningar
  Thomas

  • Tack för hjälpen

   I dag finns det 320 stycken artiklar på min blogg så jag är tacksam för att
   ni hjälper mig att få bort alla fel. Tacksam om ni då anger vilken artikel det är som har fel eller felaktigheter

   Än en gång Tack

   Arne

 2. Hej
  du skriver att sverige har 31,7 vapen per 100 invånare och den siffran har sannolikt aldrig varit sann även om den ofta upprepas.
  Sverige hade 88 2,9 miljoner vapen på 8,4 miljoner invånare och vi hade nyligen 1,7 miljoner vapen på 10 miljoner invånare.
  1,7 miljoner vapen inkluderar pipor, ljuddämpare och diverse licenspliktiktiga luftgevär.
  1,7 miljoner vapen på 10 miljoner invånare är 17 vapen per 100 invånare.

  Siffran över 30 förekommer ofta i debatten men är gravt fel.
  även small arms survey som inte är speciellt nogranna med siffrorna har använt sen siffran tidigare.

 3. Hej Arne,

  Jag kommer köpa en morini CM 22 RF och undrar vilken tränings ammunition du rekommenderar?

  Tack på förhand

  Stefan

 4. Hej Arne och tack för en fantastiskt fin blogg med mycket inspiration och tips för en nybliven medlem i SPSF! Är snart dags för inhandling av min första .22:a och din blogg är guld värd med all din erfarenhet som du generöst delar med dig av! Jag har rekommenderat din blogg till alla mina skjutkamrater som gick introkursen samtidigt som jag nu i höstas!

  Hälsningar
  Edward

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s