Precisionspistoler på vintern

Denna artikel bygger på mina egna erfarenheter och till viss del andras svordomar! Känner du igen dig när jag påstår att ” allt för många har åkt allt för många mil , med allt för dåligt rengjorda vapen” ? För att ytterligare späda på fördomarna så vill jag påstå att vi kan dela upp våra skyttar i två olika kategorier, dom som aldrig gör rent sina vapen och dom som gör rent sitt vapen efter varje skjutpass. För att hyfsa till ingressen lite grann och till viss del kanske sprida lite värme i den rådande kylan, så kommer artikel att handla om anpassning av mekanik, för att fungera i kyla. Denna artikel är därför tillägnad alla dom som någon gång stått med en trilskande kanske 22 kalibrig pistol, någonstans ute i skogen eller på fältet, ute i Sverige.

Men är det nu bara rengöring det handlar om?

Mina egna erfarenheter, bygger på egna testade problemlösningar men låt oss först reda ut vari består problemet?
( Svordomarna redovisar vi i en helt annan artikel!) Alla pistoler i kategorin högre kvalitetspistoler med hög precision menas (tillverkade med små toleranser) i kanske framför allt i södra Europa med moderna högpresterande maskiner. Är naturligtvis inte avsedda att användas i – 5 – 25 graders kyla. Detta är temperaturer som normalt aldrig förkommer där nere. För dessa sydeuroper är detta med stark kyla inget problem alls den finns bara inte! Men vi här uppe i Norden drabbas lite beroende på vår pistols konstruktion ganska hårt när temperaturen faller under noll grader.

Vad finns att göra?

Väl på plats på tävlingen är det för sent att göra något alls, med en pistol som kanske inte repeterar eller med ett tryck som klibbar.
Ett par dagar före tävlingen gör vi en enkel test gör så här: Känn på din pistols mekanik i rumstemperatur lägg sedan ner hela vapnet i frysboxen, låt den ligga där en timme eller två.

Känn på vapnet igen, något som går trögt?
Känns allt OK då är det bara att åka, om inte läs vidare.

Plocka ner din pistol, för en normal rengöring, jag föreslår att du gör rent avtrycksmekanismen ( trycket) när du nu äntligen är på gång!
För det var väl inte i går du gjorde rent trycket?

Göra rent trycket !
Jag vågar inte plocka ner trycket! får aldrig ihop detta igen!

Lugn bara vi ska inte plocka ner trycket, gör så här: inhandla en flaska Statoil blå eller annan lysfotogen ca 1 liter räcker länge.
Fördelen med fotogen är att den luktar inte så illa och är bra på att göra rent och det viktigaste till sist, den lämnar kvar en liten tunn oljefilm.
Lägg tryckmekanismen i ett bad med fotogen låt det ligga ca 1 timme, aktivera gärna trycket i badet och låt det jobba några gånger.

Blås sedan försiktigt med tryckluft eller låt lufttorka. Nu är trycket rent och smidigt eller hur och du har en tunn hinna av olja på alla rörliga delar!
Gör följande med alla glidytor mantel mot stomme, mantel mot slutstycke osv, gör rent med fotogen använd gärna en gammal tandborste ( ta inte din egen) tandborsten är perfekt att få rent med i små krångliga utrymme. Montera nu ihop pistolenär det riktigt kallt nöj dig med den olja som finns naturligt i lysfotogen. Vill du ändå ha en bra olja vintertid använd Break free. Fungerar fint ner till minus 25 grader. Läs mera om rengöring

BRA TEST: Lägg pistolen i frysboxen och kontrollera efter ett par timmar att allt fungerar.

Break Free olja

Olja

Tyvärr finns det massor av olika oljor på marknaden, alla har fantastiska egenskaper så länge dom finns kvar i förpackningen. I det verkliga livet är dessa fantastiska egenskaper inte lika fantastiska längre! Tro mig, jag har provat massor av olika oljor. Jag byter olja eller rättare sagt smörjmedel på både pistoler och revolver flera gånger per år, fasar in en tunnare olja typ Break Free varje höst och byter sedan till en tjockare olja på våren. Precis som på den gamla goda tidens oljebyte i bilar. Break Free finns hos många vapenhandlare och hos CLP System AB 08 732 44 05. Detta är den absolut bästa olja jag har testat framför allt för användning under den kalla årstiden.

Rekylfjäder

Eller kanske man kan kalla detta sista chansen, när tempen kryper ner under noll grader blir all mekanik kärvare, även med en bra olja eller med bara en tunn hinna av oljan i fotogen. Har vi då en rekylfjäder som kanske är anpassad för så låg rekyl som möjligt och ligger lite på gränsen, redan sommartid. Då kan en lite kortare eller mjukare rekylfjäder var en bra investering. Nu är det ju så att en mjukare rekylfjäder oftast inte ingår i konsums sortiment. Ibland åsterstår att använda en sliten ( för mjuk ) fjäder eller korta av den befintliga rekylfjädern. Ett bra utgångsläge är att korta av ca 5 % till att börja med och sedan kontrollera och eventuellt fortsätta till max 10 %. Passa på att beställa en ny rekylfjäder så att du har den till sommaren.

Olika ammunition

Här hittar vi ytterligare ett halmstrå att hänga upp oss på. Min pistol fungerar inte på vintern med SK ammunition ( låg laddad) men fungerar fint med CCI ( relativt högt laddad ammo). Ska vi nöja oss med detta, svaret är att det går utan problem med ovanstående redogörelse att använda vår vanlig ammo även på vintern.

Precisionspistoler

Vad menas egentligen? Är inte min pistol en precisionspistol? Vad är detta för snack! Vad jag menar med precisionspistol är pistoler med mycket små toleranser i tillverkningen, där INTE tillverkaren har ansett sig behöva kompensera i toleranser för en användning i riktigt kall temperatur. Av den enkla anledningen att exporten till Sverige är mycket marginell och att tillverkaren känner till att i vårt land finns det lite svordomar att ösa ur. Så varför bry sig om detta?

Lycka till med din vinterpistol!

Arne Nohlberg

Rev. 2012 10

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s