Börja skjuta, pistol eller revolver.

Intresserad av Pistolskytte, eller rättare sagt handvapenskytte.

Det finns många anledningar till att vara intresserad av pistol, eller revolverskytte, en mycket viktig del, är att detta är en sport eller hobby som man kan utöva så lite som man vill eller så mycket som tiden medger.
Man kan börja i tidiga år omkring 14 –  15 år och hålla på långt upp i ålder, ja det finns en hel del skyttar som har passerat 80 år – 90 år och regelbundet tävlar.
Med andra ord är detta en sport som kan utövas under nästan en hel livslängd.

IMG_3238_blogg

Men man ska veta att det tar några år in nan man blir en duktig skytt, en del når aldrig denna nivå som elitskyttarna är på, men tävlar ändå helg efter helg, med samma glädje och energi.
Normalt startar man upp utbildningen i en pistolskytteklubb, där varvas den rena skjutträningen med en teoretisk del som kallas Grönt kortutbildning.
Utbildningens kvalitet varierar mellan olika klubbar,en del klubbar är försedda med duktiga instruktörer, en del klubbar, så gäller som nästan enda utbildning Eld och Eld upphör!
Misströsta inte om du hamnat i en sådan klubb, den egentliga utbildningen efter din första licens, den står du oftast för själv.

SAM_1113

Det gäller att suga åt sig bra tips och läsa och utveckla sig själv, i egen takt, men resan till målet är kanske den allra mest spännande, innan man når målet
Att bli en bra skytt med flera olika vapen tar ca 3 – 6 år!
För att få licens så måste du vara ostraffad, är du osäker, ta kontakt med polisen innan du börjar din utbildning.

Tänk på att få förtroendet att inneha ett eller flera legala vapen är ett av de största förtroende en vanlig människa kan få av vårt samhälle.
Normalt efter 6 månader tränande så är den efterlängtade licensen på ett finkalibrigt vapen klar.
Det tar sedan normalt sex månader innan skytten kan söka en licens för grövre vapen.
Tänk på att en grovkalibrig revolver är lättare att skjuta bra med, än vad en 9 mm pistol är. 9 mm pistol är tveklöst pistolskyttets formel 1.

Beretta modell 92 basic modellen.
Beretta modell 92 basic modellen.

Detta är en mångfasetterad sport, en del skyttar laddar all grövre ammunition, den finkalibriga ammunitionen är så billig att den inte går att handladda.
Handladdning består i att man tar den avskjutna hylsan och rengör denna och trycker ut den avskjutna tändhatten, fyller på med nytt krut och till sist så pressas en kula fast i hylsan, vi har nu förvandlat en avskjuten hylsa och skapat en patron, klar att avskjuta.

Andra skyttar är intresserade av den teknik som finns i våra vapen, tävlingsvapen kan vara så gamla som 50 – 60 år och ändå utgöra ett väl fungerande tävlings vapen.

Det finns ganska många olika inriktningar när det gäller själva tävlandet: Banskytte, fältskytte, PPC och Militär Snabbmatch är vad som finns inom Svenska pistolskytte förbundet.

Smith & Wesson M 14
Smith & Wesson M 14
 1. Ta då kontakt med Svenska pistolskytteförbundet, länken finns här nedanför, eller en pistolskytteklubb på din ort..
 2. Det finns mängder av pistolskytteklubbar fördelade över hela landet.
 3. Pistolskytte är en sport, men kan också vara en hobby, som du kan ha som intresse hela livet.
 4. Pistolskyttesporten är väldigt mångfasetterad, en del utövare brinner för att tävla i de många olika grenarna, en del tycker om att ladda sin ammunition själva en del gör båda dessa inriktningar dock ej på samma gång.
 5. Vissa utövare brinner för tekniken, andra för själva tävlandet.
 6. Välkommen till pistolskyttesporten.IMG_0495

 

Mera information om Pistolskytte finner du på Svenska Pistolskytteförbundets hemsida.
På denna sida finns länkar till klubbar över hela Sverige.
Löpande information om nedanstående frågor.

Skjutkrav för licens

Mera information om Luft pistol.

Mera om luftpistoler

IMG_1799
Smith & Wesson revolver mod 16. i kaliber .32 magnum. Mycket ovanlig revolver över hela Världen.

Vapenklasser


 


Förbundets medlemstidning..

Utveckla ditt skytte, steg 2 utbildning.

Val av begagnat vapen 

Arne Nohlberg 2012 12 25 2015 01 rev 2015 10 23 rev 2015 11 19 rev 2015 11 26

9 kommentarer

 1. Hej Arne,

  Jag har nyss gått kursen för pistolskyttekortet.
  Jag klarade teoriprovet och har också klarat de 3 serierna i precision- och tillämpnings-skytte för brons så Smedsbo klubbledning här i Västerås kommer att skicka in ansökan för kortet inom kort.
  Jag har också nyss klarat Guldserierna för licensen.
  När jag frågar de äldre klubbmedlemmarna vilket första vapen de rekommenderar så får jag inget riktigt svar. Klubbvapnet jag lånar vid träningarna är en Ruger MKII… Kolven är egentligen för liten och passar inte så bra min hand.
  Ingen av dem rekommenderar Morini!? De säger att det fabrikatet har för många fel!? Istället tycker de jag ska skaffa en Feinwerkbau aw93 eller Pardini SP.22 eller Hämmerli…
  Jag litar mer på din erfarenhet och kunnande efter ha läst din fantastiska serie med artiklar på Bahnhof och senare WordPress. Därför är jag intresserad av att mitt första vapen blir en Morini! Du skriver i en artikel”så dyrt vapen som du har råd med ”…OK jag har råd med en ny Morini…
  Vad tycker du? Ska jag satsa på en Morini CM 22M RF eller kanske en Feinwerbau aw93?
  Med vänlig hälsning Bo Rosén

 2. Hej.
  Köpte mig en Morini cm22 för två veckor sedan. Begagnad och till synes i nyskick. Det är mitt första vapen så min erfarenhet om vapen är begränsat. Vapnet uppvisade en enorm precision. Första skotten inom 45- 46 av 50. Imponerande men flera eldavbrott tog mig ner på jorden. Jag sköt med SK pistol match och hade 2 felinmatningar på femtio skott. Byte till CCI standard och det gick inte alls.Hylsorna satt kvar i patronläge( fick peta ut den med nageln.) efter rengöring och smörjning enligt Arnes metod var jag på banan dagen efter. Likaså började problemen igen med dubbelmatningar tills patronutkastaren gick av. Firman jag köpte den ifrån kunde mycket snabbt få utkastaren utbytt och jag än en gång for till banan för testning. Igen kunde jag få flera serier med 46 och 47 av femtio. Pistolen är fenomenal på precisionen. Åter dock återkom flera klick med flera hylsor i Patronläge. Säljaren Misstänker ( trångt patronläge) eller fel på utdragaren. Hoppas hoppas den här gången hittar de orsaken så jag kan ha glädje av vapnet som verkar ha utmärkt precision men otroligt tillförlitliget.
  Vänligast
  Janis

  • Hej Janis

   Vänd dig till Ronny på Interprodukter i Hässleholm, han om någon kan ´hjälpa dig. Min erfarenhet efter mera än tio år användning är att jag verkligen litar på vapnet, har extremt sällan klick
   M V H
   Arne

   • Stor tack för ditt svar.
    Idag fick jag tillbaka pistolen från FK sport. Otroligt fint service och vänlig personal.
    De bytte ut utdragaren och rengjorde patronläge de även prövade vapnet och efter provskjutning lovades jag fin funktion.
    Imorgon drar jag till skjutbanan för test.
    Hoppas nu allt är OK med min fina vapen.
    Tack.
    Jag återkommer med synpunkter.
    Vänligast
    Janis

 3. Hej igen.
  Kommit hem efter en fin dag på skjutbanan. Vilken pistol är Morinin. Flera serier på 46,47, och första 48 poängaren.
  Efter bytte på utkastaren, utdragaren och rekylfjädern känns det skönt. Dock en lite orosmoln att jag fick 4 st klick i början. SK pistol special klickade. Patron ut, ladda om och vrida kulan ngt så pistolen fungerade perfekt i 100 skott. Efteråt Laddade jag in CCI Standard och det hela avlöpte utan miss.
  Undrar om SK ammunition har fått sig en törn eller så.
  Nån på klubben föreslog byte på slagstifts fjädern eller ett nytt slagstift. Vem vet.
  Efter en sådan dag på banan är jag nöjd i största allmänhet. Dock undrar man….
  Tacksam för era svar.
  Vänligast
  Janis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s