Laddbänk till din progressiva laddpress.

Att laddpressen ska skruvas fast med ordentliga skruv i underlaget (laddbänken) det kan säkert de flesta hålla med om! Men jag är helt övertygad att inte lika många håller med om att även laddbänken ska förankras i en vägg eller lastas med en kraftig barlast.

Jag vågar påstå att en riktigt stadig laddbänk är helt avgörande för ett bra resultat vid handladdning av ammunition. Manualen för Dillon och för de flesta progressiva laddpressar påpekas i handledningen vikten av att pressen monteras på ett mycket stadigt bord.

Men vad är då ett stadigt bord?

Under mina besök ute bland likasinnade har jag sett ett spektrum av olika sätt att anbringa laddutrustningen, en del metoder har varit bra, andra mindre lyckade, en del direkt undermåliga.

Min egen laddbänk som får utgöra referens för denna artikel, har under ett antal år på ett mycket förtjänstfull sätt gett mig en bra bas för min laddning. Bänken är fast monterad i väggen och ganska rejält byggd. se bild 1

Men med ursprung från alla de mindre bra laddbänkarna jag har sett beslöt jag mig för att experimentera med att ladda från en mindre bra fastsatt laddpress och då noggrant dokumentera resultatet.
Egentligen var ursprunget till denna artikel en ren tillfällighet, (min press lossade från underlaget) detta gav mig uppslaget till denna artikel.

Min laddbänk med Dillon SD press
Min laddbänk med Dillon SD press

Jag har på ett mycket tillförlitligt sätt kunna mäta upp följande felaktigheter direkt relaterade till en dåligt fastsatt laddpress, detta har skett genom att simulera en dåligt fastsatt press genom att lossa mina fastsättning skruvar:

 1. Krutmått tappar sin precision, normalt ligger jag på en tolerans av +- 0,1 grain som allra sämsta resultat, detta fel ökade.
 2. Tändhattsinsättningen missar ofta i patroner som har tändhattslägen som är helt OK.
 3. Kuldjup visar större variationer än med en rejält fastsatt press.
 4. Pressen går betydligt tyngre att arbeta med!

Med andra ord så hänger en stor del av pressens precision i dess fastsättning i underlaget!
Helt förödande är att sätta fast laddpressen i ett lätt skrivbord och sedan jaga runt bord och pressen i rummet, under laddningen.

För att vara riktigt tydlig så anser jag att ett bra underlag alltid ska vara fäst i väggen eller belastat med kanske ett hundratals kilo barlast. Mycket viktigt är också att bordet är i sin konstruktion är mycket stadigt.

Så här kommer min beprövade laddbänk med en Dillon SD press på:

Saknas på bild (för tydlighet) den främre övre sargen. Se bild 1

Byggbeskrivning

 1. Börja med att såga till bord skivan, minst 30 mm gärna lite tjockare homogent trä.
  Man kan också limma hop två stycken tunnare skivor tex 2 stycken 16 eller 22 mm spånskivor/MDF skivor. Med det bästa är en homogen tjock skiva. Oftast kan man få denna skiva eller skivor tillkapade för en mindre kostnad. Jag har med avsikt gjort denna bänkskiva ganska liten av den enkla anledningen att på laddbänken ska bara laddning ske, inga andra aktiviteter!
 2. Såga till två ben i 45×70 mm kaliber hyvlat virke, höjd anpassas efter din längd min laddbänk är 1000 mm hög. (Jag står alltid när jag laddar).
 3. Såga till material till den övre och nedre sargen i 20x70x750 mm tre stycken bitar och 4 stycken 20x70x550mm, hyvlat virke.
 4. Såga till 22 mm spånplatta som 550×750 mm gärna minst 20 mm tjock. Spånplattan limmas och skruvas under den nedre ramen.
 5. Skruva och limma hop stommet till bordet mät upp på väggen och justera in med vattenpass och skruva fast bordet mot väggen med expander eller grov GRÖN plugg, eller kraftig träskruv.
 6. Skruva och limma slutligen fast bordskivan på plats. Avståndet mellan den övre sargen och den nedre är ca 250 mm. ( detta mått kan med fördel ökas något)

Kan man inte fästa bordet i väggen krävs en avsevärd barlast för att få till ett stabilt bord och då bör hela
konstruktionen förstoras för att erhålla nödvändig stabilitet.
OBS missa inte limet det förstärker konstruktionen högt väsentligt, jag använder Casco vitlim

Den nedre hyllan används som förvaring för kulor och utgör samtidigt barlast

Skålen som sitter under uppsamlaren för utstötta tändhattar, kom på plats efter tröstlösa uppsamlande av tändhattar som ramlat bredvid. Skålen är en avkapad petflaska skruvad i botten med små träskruv mot tändhattsuppsamlaren.

Med Dillonpressen på plats men det kunde lika gärna vara en Lee eller RCBS press.

Samtliga progressiva pressar kräver ett mycket stadigt bord, för en bra funktion.

Fastsättning i trävägg med fransk träskruv och träskruv, både ”hängslor och livrem”.

Både den övre och undre sargen är bultad mot väggen med i mitt fall både fransk träskruv och träskruv i trävägg.

Pressens fastsättning i mitt fall sker med långa franska träskruv ca 100 mm långa. men monteringen skulle förbättras med genomgående bult och bricka och mutter på baksidan.

OBS uttaget i bordskivan för att fördela belastningen från pressen i underlaget.

Laddbänken så där lite grann från ovan.

Jag förvarar alltid min laddningar i förslutningsbara plastpåsar med möjlighet att skriva på.
Plastpåsarna är i storlek 150x100mm.

Normalt får jag i 60 patroner i varje påse och kan använda påsen efter skjutning att samla tomhylsor i, men också för att dokumentera resultatet av en ny laddning.
Jag har två vågar, en Hornady mekanisk och en RCBS Mickro pro, men använder av bekvämlighetskäl bara RCBS vågen.

Krutmåttet

Alla slidmatade krutmått ökar i precision med en konstant eller nära nog konstant mängd av krut i krutbehållaren. Därav märkningen max och min nivån på krutet. Att märka upp vilket krut man har i behållaren är en självklarhet.

Sammanfattning

En riktigt stadig laddbänk är enligt min mening, ett måste för att få till en bra funktion på laddpressen.
I ingressen berörde jag att precisionen försämrades, liksom felfrekvensen för felaktigt eller inte tillräckligt djup insatta tändhattar ökade dramatiskt. En stadigt fastsatt press ger dessutom en helt annan känsla vid laddningen.

Detta till en kostnad av några spottstyver och några timmars jobb med såg och borrmaskin.

Jag har flera gånger fått frågan om just Dillon SD press om det är en dålig press eftersom jag har gjort så många förändringar på min press, mitt svar är att i original är detta en riktigt bra laddpress, men denna laddpress liksom de flesta andra laddpressar som finns på marknaden går att göra ändå bättre!

Till sist vill jag avsluta med att en stadig laddbänk INTE på något sätt ska förknippas med enbart Dillon pressar, samtliga laddpressar som jag har sett, kräver en stadig laddbänk, gärna fastsatt i väggen, för att ge ett bra resultat.

Tack Gary för hjälpen med skivan.

Lycka till med ditt bygge! Arne Nohlberg

2 kommentarer

 1. […] Även här finns många val att göra personligen har jag använt genom åren Hornady, Lee och slutligen Dillon Square Deal, (SD) av den enkla anledningen att jag laddar numera bara pistolammunition därav valet av Square Deal  pressen. Denna press är absolut att föredra för den som bara laddar pistolammunition, dessutom den billigaste av Dillons pressar. Läs mera om dillon och en laddbänk. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s