Artikelserie Luftpistoler – Del 3. Enkla billiga luftpistoler

Det kan kanske uppfattas som en viss snobbism att skjuta med en luftpistol som kostar över 10 000 kronor. I denna del av artikelserien ska det handla om den direkta motsatsen billiga men väl beprövade luftpistoler.

Får man då samma precision och samma funktion med den där billiga pistolen? Svaret är givet, nej naturligtvis så som ofta är här i livet” man får vad man betalar för”.
Men därför ska man absolut inte på något sätt fördöma eller undervärdera dessa ibland gamla pistoler med några år på nacken kan fortfarande ha en riktigt bra precision. Handen på hjärtat vad hjälper en hög precision den som ändå i början har svårt att träffa tavlan på 10 meter.

En av mina första luftpistoler var just en begagnad Gamo Compakt, inköpt för ca 900 kronor, väl använd. Denna pistol, gav mig möjligheten att upptäcka denna fantastiskt fina träningsform som ändå luftskytte ändå utgör. Efter knappt ett år var jag mogen upp till nästa steg och Gamo pistolen såldes för ungefär inköpspriset.

TAU 7 kolsyrepistol

Nästa steg var en kolsyreladddad pistol av fabrikat TAU 7 tillverkad i tjecken, kostade nypris under 3000 kronor. En pistol som fortfarande finns i begagnat leden och verkligen kan rekommenderas. Jag skrev en liten artikel om denna pistol en gång och mitt omdöme står kvar, fortfarande finns den i min ägo. läs mera om TAU 7.

Vad får man med en billig pistol och vad saknar man?

Gamo Compact, bra val som billig pistol för träning

Nivå 1 Från 500 – 900 kronor

I kategorin billiga luftpistoler ska man kanske om man har en bakgrund som tävlingskytt eller har en tanke om att skjuta tävlingar med luftpistol, sålla bort replika pistoler och i stället satsa på tävlingsutformade pistoler. I den nedre prisklassen från 500 – 900 kronor erbjudes ofta pistoler som laddas med någon form av brytmekanism, antingen sker denna laddning att genom att pistolens pipa bryts nedåt eller att en speciell spännarm manövereras. Samtliga dessa pistoler har den egenskapen att man får ladda inte bara ett skott utan också manuellt skapa ett lufttryck inne i pistolen. Oftast kan dessa pistoler vara lite tunga och skapa en liten rekyl, avsaknaden av inställbara avtrycksmekanismer kan
också förekomma och är då något man får leva med. Två saker är viktiga det måste finnas en bra tryckmekanism i pistolen, en dålig tryckmekanism är förödande för allt skytte, avtrycket ska ligga på ca 500 gram (gärna justerbar) ett ställbart sikte ska också finnas. Undvik typ Hobbexpistoler med kulfång och tavlor för exempelvis 595 kronor, det ger absolut ingen valuta för pengarna, köp i istället en äldre begagnad pistol för kanske samma pengar. Trivs du med detta skytte får du i regel nästan tillbaka pengarna om du går upp en nivå.

I denna nivå finns oftast Gamo Compact, även Diana har en hyfsad pistol i denna prisklass, men då som begagnad. Men se upp med starkt slitna begagnade pistoler som kanske är dåligt hanterade och behöver service för att fungera.

1 ) ett bra tryck (tryckmekanism) är guld värt, ska vara justerbar ju mera justeringar desto bättre.

2 ) kolv ska naturligtvis passa skapligt din hand, men räkna med att du får anpassa din pistolkolv till din hand.

3 ) provskjut pistolen före köpet om möjligt.

4 ) kontrollera slitage både mekanisk slitage och läckage i packningar och tätningar.

Baikal IZH luftpistol, bra val, lite pengar, bra att skjuta med.

Nivå 2 Från 1000 – 2500 kronor

I denna nivå är utbudet och valmöjligheten mycket större, nu kommer flera mycket fina begagnade kolsyrepistoler att rymmas inom denna budget. Oftast och med all rätt så börjar de flesta luftpistol skyttar med en lite billigare variant och känner sig för, många blir liksom jag biten av luftskytte och införskaffar kanske efter några år en ännu bättre pistol, i takt med att intresset växer snabbare än plånboken. Redan pistoler i bra skick i denna prisnivå är oftast konkurrenskraftiga även i tävlingar, det är precis med luftskytte som allt annat skytte man kan inte köpa sig till speciellt många fördelar. Utan till syvene och sist handlar det om vem som håller i kolven. Kanske får man leva med mindre inställningsmöjligheter och en något tung pistol, men oftast är precisionen mera än fullt tillräcklig för den den som skjuter för nöje eller tävlar på normal nivå. Baikal IZH 46 får på bilden representera en av alla de pistoler i denna prisklass, förövrigt ett riktigt bra val. TAU 7 en kolsyre pistol finns oftast till salu i denna prisklass också en bra pistol, värd att rekommendera. läs mera om kolsyrefyllning.

Feinwerkbau C 10 kolsyra

Nivå 3 Från 2600 – 5500 kronor

Fortfarande ett stort urval av pistoler, i denna nivå kommer också tryckluftspistolerna in i bilden, för ca 4500 kronor kan man få en Morini 162 Mi eller EI med förvisso några år på nacken men ändå i gott skick. Även Feinwerkbau har ett stort urval av kolsyrepistoler, kännetecknande av mycket hög kvalitet. En bra FWB C10 är inga problem att komma över, i denna prisklassen finns för övrigt väldigt mycket bara att välja på. I denna prisklass hamnar de flesta riktigt fina tävlingspistolerna efter några års användning. Denna prisklass omfattar även ett urval av begagnade tryckluftspistoler. Läs mera om hantering av kolsyra eller lås mera om hantering av tryckluft.

Köp av begagnad luftpistol.

Är du osäker på funktion och vapen i allmänhet, försök att få hjälp av någon erfaren skytt för att utvärdera skicket på den begagnade pistolen, innan köpet. De flesta luftpistoler kräver mycket liten skötsel, en rendragning av pipan ett par tre gånger under en skjut säsong är mer än tillräckligt. Att pipan skulle vara slutskjuten/utsliten hör mera till undantagen. Vad som däremot krävs efter några års användning kan vara byte av packningar, på en del pistoler är detta ett ”gör det själv jobb”, på andra pistoler bör man ta hjälp för denna åtgärd. Det är relativt sett mycket låga underhållnings kostnader på en luftpistol.

Nästa del 4 ska handla om rena tävlingspistoler och kommer också att handla om ammunition för luftvapen.

Rev 2012 10.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s